Vacanță prelungită pentru elevi, probleme pentru părinții cu copii mici. Fiecare familie e pe cont propriu
Vacanţa prelungită a copiilor vine cu mari probleme pentru părinţii care muncesc şi nu au cu cine să-i lase, o lună, acasă, pe cei mici.
Fiecare familie e pe cont propriu şi îşi găseşte propriile soluţii. În unele locuri şi autorităţile s-au implicat: la Iaşi, de exemplu, primarul le-a propus profesorilor să vină voluntari, la şcoală, să ţină ore, iar la Bucureşti, Primăria Capitalei a organzat mai multe centre afterschool doar pentru perioada vacanţei.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Unul din centrele afterschool, organizate în Bucureşti, este dedicat exclusiv copiilor cu vârste cuprinse între 4 şi 12 ani, ai căror părinţi muncesc şi nu au o soluţie pentru ei, pe durata vacanţei prelungite.
Mărcuş va sta acasă, pe rând: fie cu bunica, fie cu tatăl. Dimineaţa, mama nu-şi poate lua liber de la serviciu.
„-M-am trezit şi am observat că nu trebuie să merg la grădiniţă.
-Cu cine ai rămas acasă?
Cu tati!”, spune Mărcuș.
El e un caz fericit. Sunt foarte mulţi părinţi care nu au o soluţie pentru copiii lor. O mămică din Târgovişte, de exemplu, apelează când la o prietenă, când la bunica. Între timp, la serviciu, înroşeşte telefonul, să se asigure că cel mic e pe mâini bune, acasă.
Tânără: „Rămân singură mereu..
Reporter: Părinţii ce vă spun când rămâneţi singure?
Tânără: „Să avem grijă cui deschidem uşa..."
„A trebuit să-mi dau demisia să stau acasă. Noroc cu soţul că are un salariu suficient de bun încât să ne permitem să facem lucrul acesta” povestește o mămică.
„Din păcate, ne-au cam distrus cu vacanţa de o lună", spune o altă mamă.
Cum decurge activitatea la centrele din București
În Bucureşti, Primăria Capitalei a pus la dispoziţie 5 centre after school, unde copii se pot juca, în timp ce părinţii sunt ocupaţi. Sunt 1200 de locuri, din 200.000 de copii - câţi sunt înscrişi la şcoală în Capitală.
În centre, personalul care îi supraveghează pe copii vor fi testaţi în fiecare zi, iar spaţiile vor fi dezinfectate, susţin autorităţile. Copiii vor purta mască la toate activităţile.
„Înscrierea se face exclusiv online. Părinţii vor face o declaraţie pe proprie răspundere şi este necesar şi predarea unui aviz epidemiologic din partea părinților, prin care medicul de familie declară că cel micuţ este apt pentru integrarea în comunitate", explică directorul centrului.
Pentru a nu se crea aglomeraţie, aici vor fi disponibile două intrări separate pentru copii. Părinţii vor primi locaţia exactă pe e-mail şi îşi vor putea aduce copiii doar până aici, la termoscanner, unde li se va lua temperatura. Dacă este corespunzătoare, personalul specializat de la hub îi va prelua de aici şi îi va duce, la activităţi. Odată ajunşi aici, copiii vor ţine cont de grupa lor şi vor participa la activităţi în mod organzat.
La Iaşi, primarul le-a propus profesorilor să vină în şcoală şi să facă ore, acolo unde părinţii solicită acest lucru. Cursurile ar trebui să se ţină voluntar, indiferent că vorbim despre şcoli gimnaziale sau licee.
Mihai Chirica, primarul Iașiului:
„Mi-ar plăcea să îşi desfăşoare activitatea tot acolo, la şcoala unde activează iar noi să le punem la dispoziţie tot ce au nevoie – dezinfectanţi, măşti suplimentare, chiar dacă este vacanţă."
Vacanţa suplimentară a copiilor începe, practic, de săptămâna viitoare şi durează până pe 23 aprilie.