Românii, păsuiți 9 luni cu ratele la bancă. OUG se adoptă astăzi
Românii vor putea cere amânarea plăţii ratelor cu până la nouă luni, adică până la finele anului, şi - atenţie! - fără să li se perceapă costuri suplimentare.
Măsura anunţată de preşedintele Klaus Iohannis, se va aplică atât populaţiei, cât şi firmelor, şi urmează să fie adoptată prin ordonanţă de urgenţă în şedinţa de Guvern de astăzi, care va începe la ora 17.
Guvernul ia în discuţie şi o reîmpărţire a banilor din buget, pentru a creşte fondurile la Sănătate, şi pentru angajaţii trimişi în şomaj tehnic.
Klaus Iohannis, președintele României: „La cererea celor care au datorii, plata ratelor se poate amâna cu până la 9 luni. Ratele pot fi amânate până la sfârșitul anului. Sunt convins că economia își va reveni, oamenii își vor reveni. Sunt convins că până atunci intrăm în normalitate”.
Anunțul făcut de președintele Klaus Iohannis vine după o întâlnire cu premierul și câțiva membri ai Cabinetului Orban.
Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a explicat și cum va putea fi cerută această amânare de la plata ratelor, la nevoie.
Florin Cîțu, ministrul Finanțelor: „Sunt două etape, una prin telefon și apoi să fie confirmată în scris printr-un email. Nu ne gândim doar la această perioadă de 9 luni, ne gândim cum să găsim soluții și după”.
Pot cere amânarea ratelor atât persoanele fizice, cât și firmele, pentru orice fel de credite, potrivit ministrului. Reprezentanții asociațiilor de clienți ai băncilor atrag atenția asupra condițiilor.
Dorin Tănase, Asociația Credere: „Omul de rând dorește următorul lucru: ok, îmi acorzi o păsuire pentru 1-2-3 până la 9 luni, să nu mai plătesc rate, iar după ratele din această perioada să fie introduse în credit cu perioada contractului, adică, dacă am 15 ani, înseamnă că durata creditului se va prelungi pe 15 ani cu 9 luni”.
Banca Națională a anunțat deja că a modificat regulile pentru că ratele să poată fi amânate fără costuri suplimentare.
Cei care vor cere amânarea ratelor, fie că sunt persoane fizice, fie firme, nu vor fi considerați rău-platnici. Pe perioada amânării, însă, ratele nu sunt șterse, ci doar suspendate. Guvernul ar putea să suporte o parte din dobânzi, astfel încât datornicii să nu fie împovărați, iar o variantă discutată de Executiv cu băncile este și reeșalonarea ratelor restante pe o perioada mai lungă de timp.
Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR: „Un credit va putea fi amânat la plata fără costurile suplimentare pe care le-ar induce o situație de neplată a ratelor. Vom vedea dacă va exista și o prevedere generală pe care și-o va asuma statul, dar deocamdată la nivelul aproape fiecărei bănci există prevederi prin care se pot amâna ratele, fără să inducă costuri suplimentare pentru bănci și implicit pentru clienți”.
Detaliile amânării ratelor urmează să fie decise prin ordonanță de urgență, după ședința Executivului.
Klaus Iohannis: „Dorim să venim cu măsuri de sprijin și pentru oamenii simpli, și pt firme. Ne dorim ca atunci când se termină criza sanitară, să repornim economia și să revenim la o viață normală”.
Guvernul va începe discuția privind o rectificare bugetară extraordinară - o reîmpărțire a banilor din buget prin care să fie alocate fonduri mai multe pentru sănătate și pentru cei trimiși în șomaj tehnic.