Românii vor fi alertați pe mobil dacă intră în zone contaminate cu Covid-19
Românii vor avea în curând la dispoziție o aplicație pe telefonul mobil care să-i avertizeze, în timp real, de posibilitatea de contaminare cu Covid-19 apărută într-o anumită zonă.
Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” a câștigat, cu aplicația Coronavirus COVID-19 România, concursul de proiecte inițiat recent de Ministerul Educaţiei şi Cercetării, prin Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior a Cercetării, Dezvoltării și Inovării, informează Ministerul Apărării Naționale.
Aplicația, care monitorizează şi centralizează date cu privire la răspândirea virusului SARS-CoV-2 la nivel național, a fost elaborată de SUUMC (director de proiect fiind colonelul medic dr. Silviu Stanciu) în colaborare cu CERTSIGN SA. și poate contribui la limitarea contaminărilor și a numărului de cazuri apărute în comunitate.
Cum funcționează aplicația
Coronavirus COVID-19 România realizează o hartă a distribuției spațiale a tuturor cazurilor confirmate oficial și o statistică ce arată evoluția pe zile.
În plus, proiectul cuprinde informații legate de infrastructura spitalicească, densitatea populației, dar și detalii relevante ale fiecărui caz în parte.
Principalii beneficiari ai aplicației sunt membrii comunității epidemiologice din Direcțiile de Sănătate Publică și din spitale, experți care vor beneficia de avantajele identificării rapide a contacților celor infectați cu COVID-19, ceea ce va conduce la facilitarea realizării anchetelor epidemiologice.
În consecință, acest fapt va genera operaționalizarea unui sistem de alertă medicală timpurie (avertizare și transmitere, în timp real, a informațiilor relevante pentru fiecare cetățean).
De asemenea, Serviciile de Ambulanță și SMURD, Inspectoratul General al Situațiilor de Urgență, dar și consiliile județene vor putea gestiona judicios atât paturile din spitale, cât și resursele alocate acestora, fapt ce fundamentează luarea unor decizii manageriale la nivel instituțional și al autorităților publice locale și centrale, decizii adaptate realității situațiilor epidemice locale, regionale și naționale.
Managerii de spitale reprezintă un alt grup de beneficiari ai soluțiilor propuse, prin sprijinul pe care aplicația îl oferă în managementul decizional al resurselor umane, al dotării cu echipamente de protecție și, implicit, în bugetarea activităților specifice contextului pandemic.
Coronavirus COVID-19 România se adresează și cetățenilor care vor fi avertizați, în timp real, de posibilitatea de contaminare apărută într-o anumită zonă.
Astfel, utilizatorul aplicației mobile poate părăsi zona respectivă pentru a evita contaminarea, având în vedere faptul că infectarea nu se face instantaneu.
Cât a costat proiectul
Competiția, în care au intrat 33 de proiecte elaborate şi susţinute de instituţii de referinţă în domeniul academic şi universitar, medical sau de profil tehnic, a fost subsumată Planului Național de cercetare-dezvoltare și inovare pentru perioada 2015-2020 (PNCDIII), domeniu de prioritate publică “Sănătate”, Competiția Soluții 1 - „Tehnici avansate de management a epidemiei în comunitate”.
Proiectul realizat de SUUMC a avut câștig de cauză datorită analizei extrem de riguroase a stadiului actual al evoluţiei pandemiei cu noul coronavirus, identificării unei palete largi de modalităţi de aplicare şi potenţiali beneficiari/ utilizatori, identificării problemelor, definirii obiectivelor măsurabile.
De asemenea, comisia de selecție a apreciat gradul de noutate şi de complexitate, metodologia și tehnicile care vor fi utilizate, instrumentele, echipamentele și soluțiile software ce urmează a fi aplicate, aspectele de etică ce vor fi implicate în cercetare, în conformitate cu prevederile legale în vigoare și, mai ales, viabilitatea şi şansele de succes ale proiectului.
Finanțarea și bugetul – în valoare maximă de 500.000 lei – se vor asigura prin Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării, iar durata de realizare a Proiectului „Tehnici avansate de management a epidemiei în comunitate” este de 12 luni.
Sursa: C.A.
Etichete: coronavirus, aplicatie, mobil, spitalul militar,
Dată publicare:
12-06-2020 13:11