Românii se mobilizează să ajute refugiații din Ucraina: ”Nu putem sta indiferenți”

×
Codul embed a fost copiat

Mii de ucraineni se refugiază zilnic în România, în această perioadă deosebit de dificilă pentru ei, din cauza războiului provocat de președintele Rusiei, Vladimir Putin.

În aceste condiții, românii - care susțin independența și suveranitatea Ucrainei - au început să se mobilizeze pe rețelele de socializare pentru a-i ajuta pe refugiați cu orice este posibil: cazare, haine, alimente sau bani.

Pe Facebook a fost creat un grup care se numește ”Uniți pentru Ucraina”, care avea în momentul scrierii acestui articol 47.000 de membri, dar care se mărește rapid, pe măsură ce veștile despre situația dificilă a refugiaților ucraineni se răspândesc tot mai mult.

”Grupul este destinat voluntarilor, donatorilor, tuturor celor care vor să se implice să-i ajutăm pe vecinii noștri din Ucraina afectați de invazia Rusiei. Dragi ucraineni, găsiți ajutor de încredere la românii de aici!” - se arată în descrierea grupului.

De asemenea, cetățenii Ucrainei care au nevoie de ajutor sunt rugați să se înscrie aici, în timp ce românii care vor să îi ajute pe ucraineni sunt rugați să se înscrie aici.

Citește și
Anuta
Poveștile ucrainenilor care fug în România, ca să scape de război. „Suntem înconjurați de ruși. Nu știu ce vor face cu noi”
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Și pe adresa de e-mail a Știrilor Pro TV au început să ajungă mesaje de la români care vor să ajute: ”Aș dori să fac un anunț prin dumnevaoastră, dacă doriți: mă ofer să găzduiesc pe toată perioada tensiunilor din Ucraina o familie de refugiați. Este vorba de o garsonieră de 40 mp în complexul Loft Green din Mogoșoaia.” - ne-a scris Ciprian Apostu.

Și familia Bucșeneanu a anunțat Știrile Pro TV că poate oferi cazare și mâncare ”pentru o mamă cu copii” în localitatea Ernei, aflată la 5 kilometri de Târgu Mureș.

Ungureanu Cosmin (Galați), într-un mesaj pentru Știrile Pro TV: ”Așa este, vrem să ajutăm. Vrem să ajutăm, pentru că nu putem sta indiferenți la strigătul disperat al unei mame și plânsul unui copil. Dacă nu te mișcă asta, atunci nu te poți numi om. Noi am renunțat la toate investițiile pentru moment, și toți banii pe care trebuia să-i investim în mica noastră afacere îi vom redirecționa către închiriere apartamente și hrană pentru oamenii ăștia greu încercați. Alături de noi să știți că multă lume din Galați a venit, clienții noștri, prieteni, oameni de afaceri, oameni politici, Universitatea Dunărea de Jos, suporterii echipei de fotbal Oțelul Galați. Toata lumea din Galați s-a moblizat și sunt foarte mândru de asta. Sper ca toți cei din țară să facă la fel și să ajutăm oamenii ăștia care trec printr-o suferință de nedescris. Haideți să fim alături de ei.”

Și Magda Gia oferă cazare, hrană și haine unei familii care este dispusă să meargă până în Oradea.

Și artistul Andrei Irimia, un pianist foarte apreciat, care susține un concert duminică, 27 februarie, a anunțat că toate fondurile strânse din vânzarea biletelor vor ajunge la asociația Sufletești, ”care contribuie nemijlocit la aprovizionarea cu hrană și articole de uz personal destinate refugiaților din Ucraina”.

Și la Suceava, zeci de refugiaţi au ajuns deja pe teritoriu românesc. Noaptea trecută, Fight for Freedom, un ONG din judeţ, a primit şi a cazat numeroşi copii, însoţiţi de mamele lor.

”La Casa Libertăţii din comuna Veresti, jud. Suceava, au dormit, au mâncat şi s-au igienizat câteva zeci de refugiaţi, printre care mulţi copii. Tragedia este că începând de aseară autorităţile ucrainene au separat familiile, în sensul în care nu au mai lăsat pe bărbaţii şi tinerii între 18 şi 60 de ani să părăsească Ucraina. Aşadar, cei mai mulţi dintre refugiaţi sunt femei (mame) cu copii mici, ne-am ocupat şi am ajutat cât ne-a stat în putinţă. Ne rugăm in continuare pentru Ucraina şi pentru putere de implicare cât mai mare. Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toţi cei care ne-aţi fost alături. continuăm”, au scris, vineri, reprezentanţii Fight for Freedom pe Facebook.

Suceveanul Ştefan Mandachi este şi el implicat în ajutorarea refugiaţilor de la nord de graniţă. Potrivit News.ro, hotelul său din Suceava a cazat gratuit, încă de joi după-amiază, primii refugiaţi: o familie formată din soţ, soţie, copil, bunică.

”Locurile sunt limitate, nu am fost pregătiţi şi există multe rezervări prealabile (inclusiv ucraineni). Subliniez, prioritare sunt cazurile de refugiaţi cu câini şi pisici. Vom construi până luni 30 ţarcuri şi cuşti pentru “câinii refugiaţi” unde ar intra cam 40-50 animale (dacă nu se muşcă). Asta în primă fază! Chiar dacă depăşim numărul, găsim soluţii pentru necuvântătoare”, a anunţat Mandachi.

Omul de afaceri mai spune că la restaurantul său din centrul Sucevei poate servi gratuit o masă caldă orice cetăţean ucrainean care prezintă un act de identitate. El este dispus să pună la dispoziţia autorităţilor, gratuit, o sală de evenimente de 1.000 de metri pătraţi unde pot fi aduse paturi.

Am văzut cele mai multe maşini de Ucraina în Suceava din toată viaţa mea. I-am salutat pe toţi în trafic! Un prieten din din Dorohoi a intrat în ţară din Ucraina în Vama Siret şi mi-a povestit că e horror la vamă. Bărbaţii ucraineni nu mai pot părăsi ţara, doar femeile şi copiii. Plânsete, urlete etc”, mai povesteşte afaceristul.

Gigi Becali a trimis autocarul FCSB pentru refugiații din Ucraina

 

Potrivit Sport.ro, și Gigi Becali s-a implicat umanitar în această criză care a ajuns și în România.

El a trimis autocarul clubului său, FCSB, la Botoșani, pentru a-i prelua pe ucraineni și a-i tranfera la punctele de primire.

Sute de familii din Ucraina, care au ajuns la Botoşani cu autoturisme sau cu microbuze, s-au cazat în noaptea de joi spre vineri în mai multe hoteluri din municipiul reşedinţă de judeţ.

"La noi s-au cazat peste 30 de persoane din Ucraina. Fişele de cazare au fost completate în limba engleză, pentru că probabil nu ştiu limba română. Noi în acest moment nu mai avem camere libere", a declarat, pentru Agerpres, recepţionera unui hotel din zona ultracentrală a municipiului.

Persoanele din Ucraina nu au statut de refugiaţi, ci apar în evidenţele autorităţilor române ca fiind turişti. Mulţi dintre ei provin din zona capitalei Kiev.

Soluții IT românești pentru refugiații din Ucraina

 

Organizația Code for Romania - o comunitate care dezvoltă soluţii IT pentru a rezolva ”probleme ale societăţii” - a anunțat că a început să dezvolte soluții care ”să diminueze efectele războiului din Ucraina”:

”- Un Acoperiș: o soluție de identificare de spații de cazare care va ajuta refugiații care ajung în România și au nevoie de ajutor imediat. În platformă se pot înregistra persoane care pot pune la dispoziție camere sau imobile pentru persoanele care locuiesc în adăposturile puse la dispoziție de autoritățile române;
- RVM: soluția de gestionarea a resurselor folosită deja în acest moment de către Departamentul pentru Situații de Urgență;
- Cine Ce Face: o soluție care este în acest moment adaptată la condițiile noii crize, la război, pentru a avea o imagine cât mai clară a rolurilor actorilor instituționali în această situație de urgență;
- Ce Trebuie Să Fac: platforma de informare și sprijin pentru persoanele care vor solicita ajutor României. Cu ajutorul unui decision-tree orice persoană va putea să găsească în câteva minute care sunt procedurile pe care trebuie să le urmeze pentru a obține azil, cazare sau alte resurse disponibile pentru ei în situația în care se află. Informațiile vor fi disponibile în română, ucraineană și rusă.

În al doilea rând, Code for Romania își pune întreaga capacitate de expertiză a comunității de peste 2300 de voluntari la dispoziția societății civile din Ucraina și Republica Moldova.

În al treilea rând, Code for Romania a făcut o ofertă de suport tehnic gratuit autorităților publice locale și centrale din România care au un rol în această criză.”

Strângere de fonduri pentru refugiații din Ucraina

 

Ambasada României în Statele Unite ale Americii a inițiat și încurajează o strângere de fonduri pentru ajutorarea refugiaților din Ucraina

Astfel, ambasada României în SUA face un apel către comunitățile de români din Statele Unite, companii și organizații religioase din care fac parte româno-americani, să doneze pentru ajutorarea ucrainenilor, victime colaterale și inocente ale unui război ”împotriva căruia se opun”.

În acest sens, ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, Andrei Muraru, a făcut o primă donație către Ukrainian Peace Fund, organizat de Romanian United Fund.

Mitinguri în România, în semn de susținere pentru Ucraina

 

Pe lângă aceste acțiuni concrete, pe rețelele de socializare au început să apară apeluri de organizare în stradă a unor acțiuni publice de susținere a Ucrainei.

La Cluj are loc astăzi, 25 februarie, evenimentul ”Solidaritate pentru oprirea agresiunii asupra Ucrainei”.

Trebuie să arătăm solidaritate cu poporul Ucrainei în fața invaziei și să colectăm provizii umanitare pentru cei aflați în nevoie.” - se arată în mesajul organizatorilor din Cluj.

De asemenea, mai multe asociații civice și ONG-uri din România au anunțat că organizează sâmbătă, 26 februarie, evenimentul ”We stand with Ukraine” în București.

Ne vom strânge în fața ambasadei Ucrainei din București (Bd. Aviatorilor nr. 24), sâmbătă, 26 februarie 2022, începând cu ora 16:30 pentru a ne manifesta pașnic solidaritatea cu Ucraina în fața agresiunii Federației Ruse. Acesta este un moment în care nu putem sta deoparte: o națiune cu care împărțim granițe este pusă la încercare. Mai mult, securitatea întregii Europe este pusă sub semnul întrebării.

Astăzi nu mai este vorba doar despre propagandă, știrile false sau dezinformările cu care deja ne-am obișnuit, de data aceasta, tancurile, armele, soldații au înconjurat un stat vecin care aspiră la un destin european. Un șef de stat autocrat a găsit de cuviință să își trimită trupele de ”păstrare a păcii” în teritorii a căror independență le-a recunoscut-o, încălcând integritatea și suveranitatea Ucrainei.” - se arată în mesajul organizatorilor.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
Știrile Pro TV în Ucraina: ”Bărbații își iau la revedere de la soții, iubite sau copii”. Cozi de 40 de kilometri la graniță
Știrile Pro TV în Ucraina: ”Bărbații își iau la revedere de la soții, iubite sau copii”. Cozi de 40 de kilometri la graniță

Colegul nostru Paul Angelescu se află în regiunea Odessa din Ucraina, la granița cu România, unde sute de refugiați s-au strâns pentru a trece Dunărea în țara noastră.

Poveștile ucrainenilor care fug în România, ca să scape de război. „Suntem înconjurați de ruși. Nu știu ce vor face cu noi”
Poveștile ucrainenilor care fug în România, ca să scape de război. „Suntem înconjurați de ruși. Nu știu ce vor face cu noi”

Îngroziți de trupele rusești, care seamănă moarte printre ai lor, sute de ucraineni au luat cu asalt granițele, inclusiv pe cea a României.

Peste 100.000 de ucraineni fug de război peste granițe. ”Ne-au trezit exploziile. Nu știm sigur unde vom ajunge”
Peste 100.000 de ucraineni fug de război peste granițe. ”Ne-au trezit exploziile. Nu știm sigur unde vom ajunge”

Mii de ucraineni au fugit de război peste granițe, în primele ore după invazia rușilor, dar cei care și-au părăsit locuințele sunt peste 100 de mii, potrivit Agenției ONU pentru Refugiați.

Aproximativ 100.000 de ucraineni şi-au părăsit căminele, dintre care câteva mii au trecut în ţări vecine
Aproximativ 100.000 de ucraineni şi-au părăsit căminele, dintre care câteva mii au trecut în ţări vecine

Câteva mii de ucraineni au trecut joi frontiera către ţări vecine, în principal Republica Moldova şi România, a anunţat Înaltul Comisariat al ONU pentru refugiaţi, informează Reuters, citată de Agerpres.

Cartele prepay gratuite și nelimitate pentru refugiații ucraineni, la granița cu Republica Moldova. Anunțul Moldtelecom
Cartele prepay gratuite și nelimitate pentru refugiații ucraineni, la granița cu Republica Moldova. Anunțul Moldtelecom

Refugiații ucraineni vor primi cartele SIM gratuite, cu minute nelimitate, pentru a ține legătura cu apropiații. Cartele prepay vor fi oferite în punctele de trecere ale frontierei din Ucraina spre Republica Moldova.

Recomandări
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare
Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare

Este alertă în Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.

STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră
STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră

Un instructor de yoga din București, considerat discipol al lui Gregorian Bivolaru, este acuzat fapte grave.