Românii, printre europenii care se împotrivesc cel mai mult sprijinirii Ucrainei în războiul de apărare contra Rusiei
Românii se află printre europenii care se împotrivesc cel mai mult sprijinirii Ucrainei în războiul său de apărare împotriva invadatorilor ruși, iar majoritate cred că o înțelegere între cele două combatante va pune capăt conflictului armat.
Cetăţenii europeni sunt pesimişti cu privire la şansele Ucrainei de a câştiga războiul împotriva Rusiei şi văd o înţelegere negociată între cele două ţări ca fiind cel mai probabil rezultat, conform unui sondaj de opinie din 12 ţări din UE, publicat miercuri şi citat de AFP.
Conform acestui sondaj realizat în ianuarie pentru think tank-ul Consiliul European pentru Relaţii Externe (ECFR), doar 10% dintre persoanele intervievate se aşteaptă ca Ucraina să câştige pe teren.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Aproximativ 20% anticipează o victorie a Rusiei, în timp ce 37% cred că războiul se va încheia printr-o formă de "compromis" între cele două ţări.
Cele mai optimiste cu privire la şansele de victorie ale Ucrainei sunt Polonia, Suedia şi Portugalia, cele mai pesimiste fiind Grecia, Ungaria şi Italia.
România se află și ea printre țările care susțin cel mai puțin cauza Ucrainei, potrivit rezultatelor publicate de The Guardian: majoritatea cred că Ucraina trebuie forțată să încheie un armistițiu cu invadatorii ruși, o bună parte spun că nu le pasă, iar cei care consideră că România trebuie să ajute Ucraina sunt cei mai puțini.
De asemenea, românii se numără printre europenii care cred cel mai puțin în victoria Ucrainei, dar și a celor care văd în Rusia drept o câștigătoare a războiului său de invadare.
Cea mai mare parte consideră că o înțelegere negociată între Ucraina și Rusia este cea care va pune capăt războiului.
Publicarea acestui sondaj coincide cu împlinirea a doi ani de la începutul invaziei ruse din Ucraina şi într-un moment când această ţară se află în dificultate în faţa unei Rusii revigorate de erodarea sprijinului occidental pentru Kiev şi de ipoteza unei reveniri a lui Donald Trump la Casa Albă.
Peste 40% dintre europeni cred că Ucraina trebuie forțată să încheie un acord cu Rusia
Aproximativ 31% dintre cei chestionaţi consideră că Europa ar trebui să ajute Ucraina să-şi recupereze teritoriile ocupate de Rusia, în timp ce 41% sunt în favoarea ideii ca Europa să determine Ucraina să negocieze un acord de pace cu Rusia.
Cu toate acestea, 41% dintre repondenţi consideră că UE ar trebui fie "să crească", fie "să menţină" sprijinul pentru Ucraina la nivelurile actuale în cazul încetării ajutorului SUA sub o posibilă preşedinţie Trump.
Majoritatea europenilor (56%) ar fi "dezamăgiţi" de alegerea lui Donald Trump, 43% considerând că aceasta ar face mai puţin probabilă o victorie ucraineană.
Sondajul a colectat răspunsuri de la un total de aproximativ 17.000 de persoane din Austria, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Spania, Suedia şi Ungaria.
Sursa: Agerpres, The Guardian
Etichete: romani, războiul din Ucraina, sondaj, the guardian, pesimism,
Dată publicare:
21-02-2024 14:38