Românii plasați în carantină nu pot primi concediu pentru zilele în care au lipsit de la muncă. Care este motivul
Dacă respectă legea şi se protejează, sunt indirect sancţionaţi. Este vorba despre românii care au stat izolaţi sau în carantină, deoarece au venit dintr-o ţară cu risc, ori s-au izolat împreună cu rude aflate în această situaţie.
Ei au fost anunţaţi de medicii de familie ca nu pot primi concediu pentru cele două săptămâni în care au lipsit de la muncă. Decizia Curtea Constituţionale a anulat şi protocolul de eliberare a concediului. Un nou ordin în acest sens se afla încă în Parlament.
De câteva zile, Floriana şi fiica ei stau numai în casă... ambele, fără simptome. Cele două sunt monitorizate prin telefon de medicul de familie.
Floriana Gavrilă: A sosit copilul din Anglia, a trebuit să stau şi eu cu ea în izolare, că n-aveam unde să mă duc, n-aveam unde să o trimit...
Reporter: Concediu de la medicul de familie aţi primit? -
Floriana Gavrilă: Nu. Eu nu am cu ce să justific la serviciu perioada şederii mele acasă.
Totul pleacă de la abrogarea odinului 414. Au fost anulate de Curtea Constituţională atât obligaţia suspecţilor de coronavirus de a se izola, cât şi procedurile prin care aceşti oameni şi rudele lor primeau concediul de risc, plătit cu 75% din salariul de bază.
Dr. Raluca Zoitan, președintele F.N.P.M.F: "Noi am aflat vineri, din acea adresă semnată de doctorul Raed Arafat, că ordinul este suspendat, am întrebat şi noi avocata Federaţiei şi ne-a spus că, într-adevăr, nu mai putem să dăm aceste concedii."
Medicii puteau da concediu de carantină şi de izolare pe baza unei adeverinţe de la angajator şi a unei declaraţii pe propria răspundere de la cel vizat. Acest tip de declaraţie a dispărut, aşadar nu mai există cadru legal prin care salariaţii, obligaţi tot de lege să stea acasă, îşi primeau drepturile cuvenite.
Ce se întâmplă dacă un medic face o concesie, că omul să nu rămână descoperit? E pasibil de amendă între 5.000 şi 10.000 de lei.
Dr. Cosmina Berbecel, medic de familie: "În situaţiile în care există pacienţi care au ieşit din carantina şi izolare şi ne solicita acest tip de poliţie, practic îi rugăm să mai aştepte."
Casa Naţională de Asigurări confirma că există o problemă: "Regulile au fost suspendate şi se vor aplica măsurile tranzitorii prevăzute în proiectul de Lege aprobat de Guvern şi înaintat pentru aprobare Parlamentului."
Izolaţii n-au aşadar decât să aştepte ca Parlamentul să aprobe un nou ordin, să ducă angajatorului un document valabil şi să-şi poată lua banii. Aşteptarea are însă o limită. Dacă se împlinesc 30 de zile de la încheierea izolării, medicii nu le mai pot da oricum foaia de concediu, iar oamenii vor rămâne cu pagubă. Alţii risca să fie daţi afară petru că au lipsit nemotivat sau să li se ia din zilele de concediu de odihnă.