Românii merg pe munte în sandale, fără să își dea seama de pericol. Cum trebuie să fii echipat
Fără să-și dea seama cât de periculos poate fi muntele, mulți turiști pornesc în drumeție total nepregătiți.
Cu rochițe, blugi, sandale sau pantofi cu talpă subțire pe stânci abrupte și alunecoase. Iar salvamontiștii intervin în tot mai multe cazuri în care oamenii se accidentează din cauză că nu au fost echipați pentru o urcare pe munte.
Traseul până la Vârful Postăvarul, situat la 1799 de metri altitudine, este presărat cu pietre, coastă abruptă și alunecoasă. Dar unii turiști sunt pregătiți mai degrabă pentru o plimbare pe bulevard.
Fată: „Am zis hai să urcăm cu telecabina și de asta sunt în sandale.
- Te-ai gândit că ar fi periculos să urci?
- Am grijă."
Chiar dacă recunosc că este periculos, acești turiști din Capitală, au urcat pe munte în blugi, adidași sau espadrile.
Femeie: „După cum vezi nu prea sunt fit pentru.. dar e ok."
La 2 pași de ei, Irene, din Spania, este singura echipată serios.
Irene, turistă: „Am bețele, cremă solară, dezinfectant pentru mâini, multă apă, o jachetă, pelerină, lanternă dacă se face noapte, cuțit."
În urma cu câteva zile, în Munții Făgăraș o femeie a fost fotografiată în saboți, semn că educația montană lipsește cu desăvârșire.
Echipamentul pentru o tură ușoară pe munte trebuie să includă neapărat bocancii de drumeție și rucsacul pentru apă și mâncare. Este recomandat să aveți la voi și o pelerină de ploaie, un hanorac, pentru că vremea pe munte se poate schimba radical de la un minut la altul. Dar și lanterna frontală, o hartă turistică și un telefon încărcat.
Salvamontiștii sunt solicitați tot mai des în cazuri în care turiștii se accidentează pentru că nu poartă încălțări speciale pentru munte.
Radu Bejenaru, Salvamont Brașov: „Putem aluneca și începând cu luxații, entorse, până la o fractură de tibie în capătul osos al tibiei dinspre călcâi."
Doar luna trecută, salvamontiștii au intervenit de peste 200 de ori solicitați de turiști.