Românii, în topul consumatorilor de ouă. „Nu contează calitatea, contează doar prețul”
Românii mănâncă tot mai multe ouă: am ajuns să depăşim 250 pe an pe cap de locuitor. De altfel, potrivit Eurostat, România este pe locul 5 în Europa la producţia de ouă.
Din atâta bogăţie de produse, oamenii le aleg pe cele mai ieftine, de calitate mai slabă, se arăta într-un studiu ANPC.
Bogdan Marc, fermier: „Am vrut să aduc ceva pe piaţă ce nu este, sau se găseşte mai greu, cât mai natural, găină crescută în libertate. Mâncarea este formată din mai multe sortimente: porumb, grâu, floare, soia."
Din păcate, omul nu are clientela pe care şi-a dorit-o, pentru că produsele lui sunt ceva mai scumpe.
„Foarte multă lume se uită doar la preţ. Nu contează calitatea, ci contează doar preţul”, a adăugat fermierul.
De la o fermă din Timiş pleacă în fiecare zi zeci de mii de ouă. Se vând cu 60 de bani bucata.
Bogdan Vlad Turc, inginer ferma ouă: „Pe zi pleacă în jur de 46.000 de ouă, la pieţele de gros şi în automatele de ouă proprii.”
De altfel, că suntem mari consumatori de ouă, se vede şi în restaurante.
Alexandra Roua, proprietar restaurant: „Avem ouă ochi, poșate, omlete şi amestecate. Fiecare îşi alege ce ingrediente vrea să conţină omletă."
"Ouăle poșate sunt foarte bine cerute la noi în local, folosim o tigaie specială care ne ajută să eficientizam timpul, le scoatem în maxim 4-5 minute”, a adăugat acesta.
Potrivit ghidului de nutriţie validat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, o persoană sănătoasă poate mânca aproape în fiecare zi câte un ou fiert.
Oana Pop, medic specialist diabetolog: „Este format din grăsimi saturate dar are şi vitamina A, vitamina D şi Omega 3. Ideal ar fi oul fiert, bineînţeles, cu salată, cu pâine."
Ouăle care se vând la noi în ţară sunt marcate cu cifre care vorbesc despre calitatea lor. Prima cifra pe care o găsim pe marcajul oului identifică sistemul de creştere al găinilor ouătoare.
Victor Mile, Direcţia Sanitar-Veterinară Bihor: „El poate fi: sistem ecologic - cod 0, în sistem extensiv - 1, la sol - 2 iar în baterii, codul este 3."
Romanii le aleg însă, de cele mai multe ori, după preţul mai mic. Potrivit Eurostat, România se situează pe locul 5 în Europa la producţia anuală de ouă, cu peste 35 de miliarde după Turcia, Polonia, Franţa şi Germania.