Romanii fumeaza 10% din tigarile de contrabanda din UE. Tarile bogate care ne intrec in acest clasament

07-07-2017 11:05


Tigari

Romanii fumeaza 10% din tigarile de contrabanda din UE, potrivit unui studiu KPMG>

Romanii au consumat anul trecut 4,41 miliarde de tigarete de contrabanda, reprezentand aproape 10% din cele 48 de miliarde de tigari de contrabanda intrate in Uniunea Europeana, arata un studiu asupra contrabandei si efectelor ei la nivelul Europei realizat de catre KPMG pentru think-tankul britanic Royal United Services Institute (RUSI), publicat vineri.

”Romania se afla pe un ingrijorator loc 6 in UE ca volum de tigari de contrabanda consumate, dupa Franta (8,96 miliarde), Polonia (6,16 miliarde), Marea Britanie (5,55 miliarde), Germania (4,8 miliarde) si Italia (4,43 miliarde)”, arata studiul.

In Romania, ponderea contrabandei de tigari este de 16,4% din piata, cea mai mare din grupul celor sase state, raportata la consumul total de tigarete. in Polonia, contrabanda are o pondere de 15%, urmata de Franta (14,8%), Marea Britanie (14,3%), Italia (5,8%) si Germania (5,2%).

In plus, circa 60% din tigaretele de contrabanda din Romania sunt asa-numitele illicit whites, adica tigarete a caror tara de provenienta nu poate fi determinata.

Studiul realizat de KPMG arata ca nivelul pietei negre din Romania este mult peste media europeana de 9%, din cauza celor 2.000 de km de granita cu state din afara UE, in care tigarile costa o treime din pretul de vanzare din Romania, precum si din cauza accesului facil la produse de contrabanda.

”Conform Eurobarometrului 2016, 83% dintre romanii intervievati au primit oferte de tigari de contrabanda chiar pe strada, cu 40% mai mult decat media europeana, ceea ce dovedeste indrazneala tot mai mare a traficantilor de tigari, incurajata de profitabilitatea ridicata si riscurile reduse, precum si nevoia de intensificare a eforturilor autoritatilor pentru combaterea fenomenului”, mai arata studiul.

Raportul arata ca 9% din totalul tigaretelor consumate in Europa in 2016 au fost ilegale. Cele 48 de miliarde vandute pe piata neagra din Europa au costat guvernele europene circa 10 miliarde de euro, reprezentand taxe neincasate.

Ucraina a inlocuit Belarus ca principala sursa de tigari de contrabanda la nivelul Uniunii Europene, cu o pondere de 12% din tigarile de contrabanda inregistrate in UE.

Sase tari (Franta, Polonia, Marea Britanie, Germania, Italia si Romania) reprezinta 71% din consumul total de tigari de contrabanda de la nivelul Uniunii Europene.

Principalele tari de origine pentru tigarile de contrabanda din Romania sunt Ucraina si Moldova, unde tigarile costa in medie mai putin de 4,5 lei, mai releva documentul.

Un studiu publicat la sfarsitul lunii iunie arata ca tigarile provenite din contrabanda au reprezentat in luna mai 15,1% din piata romaneasca, in scadere de la 15,2% in martie sau 16,2% in ianuarie, in conditiile in care autoritatile au intensificat activitatile de control din vami. Acest studiu a fost realizat de compania de cercetare Novel Research si finantat de companii din industria tutunului.

Studiul Novel Research releva ca regiunea Nord-Est (sase judete din Moldova), in care contrabanda cu tigari din Ucraina este larg raspandita, inregistreaza o scadere a tigaretelor vandute ilegal, in timp ce regiunea Nord-Vest (nordul Transilvaniei, care are doua judete frontaliere cu Ucraina) se confrunta cu o crestere a contrabandei.

Sursa: News.ro

VIDEO PROTVPLUS.RO