Moldovenii au renuntat la visul de a locui in Bucuresti. Cum au migrat 300.000 de oameni anul trecut
Pe vremea lui Ceausescu se spunea ca atunci cand se muta in capitala, ardeleanul isi aduce slana, olteanul - prazul, iar moldoveanul - pe frate-su. Iata insa ca datele statistice s-au rasturnat si contrazic bancul.
Valul nesfarsit de moldoveni care visau sa-si faca buletin de Bucuresti este doar un mit. Cei din aceasta parte a tarii prefera insorita Italie, unde sunt lefuri ceva mai bune.
Anul trecut, 21.000 de romani s-au mutat in Bucuresti, dar numai o cincime provin din zona Moldovei. Capitala este prea departe si nici nu se mai castiga la fel de bine ca in trecut.
Mult mai interesati sa se mute in Bucuresti sunt cei din regiunile apropiate, in special Muntenia.
Datele confirma ca anul trecut jumatate dintre cei care au visat sa isi faca buletin de Bucuresti au fost din Muntenia, abia pe locul doi cei din Moldova, urmati de olteni. La polul opus, Banatul, Crisana si Maramuresul la un loc au dat Capitalei cel mai mic numar de noi locuitori - mai putin de 600.
Culmea este ca din Capitala au plecat mai multi oameni decat au venit, astfel ca Bucurestiul a pierdut oficial aproape 2000 de oameni.Este drept ca judetul Ilfov, care il inconjoara, a castigat aproape 10 mii de locuitori, in special in orasele limitrofe ca Voluntari, Otopeni sau Buftea.
"Multi bucuresteni au decis sa renunte la locuintele mici din oras si sa se mute in judetul Ilfov, unde isi pot cumpara case si terenuri la preturi mai mici intr-o zona mai putin poluata.", a declarat Adelina Mihai, redactor Ziarul Financiar.
Doar 3 judete au castigat in 2011 mai mult de o mie de persoane: Ilfov, Timis si Cluj. In schimb la pierderi la fel de mari avem 4 judete: Vaslui, Hunedoara, Botosani, si Olt.
Anul trecut 325 de mii de romani s-au mutat in alta localitate.