Românii au mers în număr mare pe Litoral, dar hotelierii se plâng de pierderi. Turiştii au preferat să stea la cort

11-09-2020 18:21


Odată cu începerea școlii, litoralul românesc o să fie tot mai pustiu, așa că se apropie bilanțul unui sezon estival fară precedent.

Primele estimări arată o scădere a numărului de turiști cu 30% față de alți ani, iar încasările, spun cei din domeniu, au scăzut și ele aproape la jumătate, se plâng unii patroni.

Ca să mai recupereze, anumite unități de cazare vor rămâne deschise până la 1 octombrie, dacă vor mai avea personal și vreme bună.

În acest sezon estival mulți dintre românii care preferau să își petreacă concediul în afara țării au ales să rămână în țară pentru vacanțe. Conform datelor INS, litoralul se situează pe prima poziție în topul destinațiilor turistice din țară.

Cei care ajung în acest weekend la mare vor prinde ultimele zile în care litoralul funcționează la capacitate maximă.

Dragoș Răducan, prim-vicepreședinte FAPTR: „De câțiva ani, din cauza lipsei forței de muncă, suntem obligați să lucrăm cu tineri elevi și studenți care încep școala, iar ca încasări ne așteptăm la undeva mai puțin cu 40%, iar profiturile nu se poate discuta despre ele, pentru că am avut încasări mai mici și cheltuieli mai mari. “

Ana Maria Enescu, director hotel: „Ce a făcut diferența dintre celelelalte sezoane, cred că toți hotelierii au observat : sunt turiștii români care au preferat să călătorească în interiorul țării, au venit în număr foarte mare pe litoral. După începerea școlii în general înregistrăm un declin. Noi vom închide pe data de 15.”

Deocamdată, cifrele arată că numărul turiștilor a scăzut cu 30 de procente în acest sezon. Chiar dacă au existat weekenduri aglomerate, mulți nu s-au mai cazat la hotel. Au preferat corturile sau rulotele amplasate pe plaje sălbatice.

Ana Maria Nedelcu, manager hotel: „Încasările au scăzut cu 30%, nu a fost un sezon ușor, a fost foarte foarte greu. Stresul impus de fiecare strănut, de fiecare tuse a unui copil, nu făcea decât să alarmeze pe celălalt prin a chema un medic pentru a descoperi dacă suntem în siguranță”.

După data de 15 septembrie, aproximativ jumătate dintre hotelurile din stațiunea Mamaia rămân funcționale.

Dar, cu cât mergem spre sudul litoralului, aflam că numai 10 la sută dintre unitățile de cazare din stațiunile Saturn, Jupiter și Costinești vor mai primi clienți.

Vremea bună ar putea schimba lucurile.

Mihaela Surin, director hotel: „Desi inițial ne-am propus ca data de închidere să fie 15 septembrie, pentru că avem foarte multe solicitări și acest weekend este cu grad de ocupare maxim, am hotărât să închidem resortul în data de 20 septembrie."

În acest weekend sunt așteptați la mare în jur de 60.000 de turiști.

VIDEO PROTVPLUS.RO