Românii au început să cumpere carne de miel pentru Paște. Care este prețul
Anul acesta, de Paște, mieii vor fi mai mari. Au deja 30 - 40 de kilograme și vor mai lua în greutate. În aceste condiții, cine vrea să cumpere un miel întreg va putea să cheme la masă toată familia.
Cât despre preț, mieii se vând acum cu 19 lei kilogramul, iar carnea va ajunge în galantare cu cel mult la 40 de lei/kilogram.
În stânele ciobanilor de pe dealurile din apropiere de Transalpina, mieii cântăresc aproape cât oile mature.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Până la Paște vor mai lua câteva kilograme. Oile au început să fete din octombrie și din aceasta cauză mieii sunt atât de mari. Unii ciobanii se tem că nu vor avea clienți, alții primesc deja cereri.
„Nu știu dacă mai are lumea așa bani ca să își permită să ia mai ales un miel așa mare”, spune un cioban.
„Au început să mai cumpere. Un client, doi la săptămână”, spune proprietara unei turme de oi.
Crescătorii vând acum mieii cu 18 - 20 de lei kilogramul, față de 15 lei anul trecut. Hrana mai scumpă i-a forțat să ridice prețul.
Pentru că mieii vor fi mari de Paște anul acesta, mulți se gândesc să îi împartă cu rudele ori se orientează spre cantități mai mici de carne. Kilogramul nu depășește încă 40 de lei.
„Lumea cumpără o bucată, înainte cumpăra întreg, acum o bucată, un sfert, o pulpă, o coastă”, a spus proprietarul unei măcelării.
În jur de trei milioane de miei sunt taiati de Paște, în România. Deși un român mănâncă în medie, anual, 3 kilograme de carne de oaie sau de capră - de Paște respectăm tradiția și punem pe masă friptură și drob.
După Spania, România este pe locul 2 în Uniunea Europeană la efectivele de oi și capre - și principalul exportator spre multe țări arabe.
La Institutul Palas din Constanța - după 34 de ani de cercetare a fost creată o nouă rasă de oi de carne - un hibrid între Merinos și Ile de France.
„Gustul este foarte puțin asemănător cu gustul cărnii de oaie și chiar aș putea să spun că este foarte apropiat de gustul de taurină. Nu sunt depozite de grăsime pe carcasă, este o carne perselată, adică stratul de grăsime este intercalată în masa musculară, de unde și un gust excelent”, a explicat directorul ICDOC Palas Constanța.
500 de oi și 600 de miei din această nouă rasă sunt în ferma institutului de cercetare din Constanța. Urmează să fie distribuiți ciobanilor pentru ca la următorul Paște să gasim și această carne în galantare.