Românii amendați în timpul stării de urgenţă ar putea fi executaţi silit. Cum puteau evita plata sancțiunilor
Sute de mii de români amendaţi în timpul stării de urgenţă ar putea fi executaţi silit. Există acest risc pentru că foarte puţini dintre cei sancţionaţi pentru încălcarea ordonanţelor militare au contestat în instanţă procesul verbal.
Asta deşi Curtea Constituţională a stabilit că ordonanţa care reglementa amenzile a fost neconstituţională. Soluţia, susţin cei din ''Asociatia pentru Apărarea Drepturilor Omului'', ar fi ca executivul să aprobe o amnistie fiscală.
Peste 300.000 de români puteau să conteste în justiţie amenzile primite în timpul stării de urgenţă mai ales după ce Curtea Constituţională a stabilit că ordonanţa care le-a majorat încalcă legea fundamentală. Prea puţini însă au şi deschis procese împotriva statului.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
De la sfârșitul stării de urgenţă şi până acum, puţin peste 22.000 de români au contestat în instanţele din ţară amenzile primite pentru încălcarea restricţiilor impuse de autorităţi prin ordonanţe militare. Or, dacă ne raportăm la statisticile oficiale furnizate în fiecare zi de Ministerul de Interne putem observa că doar unul din zece români va putea veni în sala de judecată să ceară anularea procesului verbal de contravenție şi eventual restituirea sumelor de bani plătite.
Doar judecătorii pot anula procesele verbale de contravenţie. Cei de la Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului spun că mulţi dintre cei amendaţi se gândeau că vor scăpa de obligaţia de a achita amenzile doar pentru că ordonanţa care le-a mărit a fost declarată neconstituțională la CCR.
Georgiana Gheorghe, director executiv al APADOR CH, spune că singura soluţie este că guvernul să aplice o amnistie fiscală pentru că, altfel, oamenii vor trebui să plătească amenzile chiar dacă au fost declarate neconstituţionale.
Statul ar putea începe să-i execute silit pe cei amendaţi doar din toamnă. Cel puţin până în 15 august executarea creanţelor fiscale este suspendată.