Reguli noi pentru grădinițe: copiii ar putea dormi în corturi. Ce jucării sunt interzise

×
Codul embed a fost copiat

Au început înscrierile la grădiniţă, iar de miercuri dosarele pot fi depuse fizic. Din toamnă, grupa mare devine obligatorie, aşa că părinţii riscă amenzi dacă nu îi înscriu pe cei mici.

Între timp, Ministerul Sănătăţii ar trebui să decidă ce măsuri de precauţie vor fi obligatorii în grădiniţe.

O variantă, propusă celor private, care vor să deschidă mai repede, cere distanţă mare între copii. Aşa că cei mici ar putea să doarmă de prânz, cel puţin vară, în cort.

Aşa îşi promovează înscrierile o grădiniţă de stat din Bucureşti. Marți s-au completat numai cereri online. Însă, de miercuri, dosarele pot fi depuse şi fizic.

Până pe 10 martie, grădiniţa 178 a primit zilnic peste 350 de copii. Funcţiona şi vara, cu 200 de preşcolari. Pentru că din 2020 grupa mare e obligatorie, aproape sigur generaţia nouă, aşteptată în septembrie, va fi la fel de numeroasă.

Recomandările Ministerului Sănătății pentru redeschiderea grădinițelor


Nu se ştie încă ce reguli se vor aplica în educaţia timpurie peste trei luni. Există numai un set de recomandări negociate de Ministerul Sănătăţii cu reprezentanţii grădiniţelor private, cărora guvernul le poate acorda oricând permisiunea să se deschidă. Prima este reducerea numărului de copii din grupa.

Activităţile în aer liber ar trebui să ocupe o proporţie cât mai mare din timp, cu condiţia evitării contactului strâns dintre copii. Problema e că multe grădiniţe, chiar şi particulare, nu au curţi mari, care să permită educatorilor să inventeze jocuri în care copii să nu se apropie la mai puţin de 1,5 metri.

Dan Prefiger, director: Speram să deschidem pe 15. Totul se va desfăşura în curte, somnul- numai pentru copiii sub 3 ani- în interior, la distanţă de doi metri între ei. Restul copiilor, care au peste 3 ani, vor dormi în corturi, în curte.
Reporter: În cort?!?
Dan Prefiger, director: Da. Ne-a fost nouă un pic mai greu logistic, dar acum a trebuit să le facem.

Adică ceea ce a fost anii trecuţi doar un joc va deveni regulă! Somn la aer curat, când vremea o permite, şi aerisirea continuă, câte 20 de minute, când copiii stau înăuntru.

Institutul de Sănătate Publică recomandă ca fiecare preşcolar să aibă pătuţul şi salteaua lui, ca să fie folosite mereu de acelaşi copil. Când se fac activităţi, trebuie evitat schimbul de creioane şi alte obiecte. Ceea ce înseamnă să aibă fiecare un set. Jucăriile care nu pot fi spălate trebuie scoase din sală. Spaţiul propus pentru un copil este 4,5 mp. Deci în acest spaţiu, destul de generos, ar fi primiţi numai 13.

Tot Ministerul Sănătăţii propune că aparatele de recirculare a aerului să nu fie folosite. Sunt permise cele de ionizare şi ozonificare.

Citește și...
Calendarul pentru înscrierea la grădiniţă şi la clasa pregătitoare. Anunțul făcut de ministrul Educației
Calendarul pentru înscrierea la grădiniţă şi la clasa pregătitoare. Anunțul făcut de ministrul Educației

Înscrierea copiilor la grădiniţă sau la clasa pregătitoare se va face online, iar calendarul va fi publicat luni, a anunţat ministrul Educaţiei, Monica Anisie, duminică seară, la un post de televiziune.

Recomandări
Unul dintre cei mai cunoscuți doctori din Timișoara, prins în flagrant când lua mită. Suma imensă primită pentru o operație
Unul dintre cei mai cunoscuți doctori din Timișoara, prins în flagrant când lua mită. Suma imensă primită pentru o operație

Este din nou scandal în lumea medicală. Unul dintre cei mai cunoscuți doctori din Timișoara, șeful secției de chirurgie de la ''Institutul de Boli Cardio-vasculare'', ar fi fost prins în flagrant în timp ce ar fi luat mită pentru o operație.

Vladimir Putin i-a oferit cetățenie rusă lui Edward Snowden
Vladimir Putin i-a oferit cetățenie rusă lui Edward Snowden

Președintele rus, Vladimir Putin, i-a acordat, luni, cetățenia rusă lui Edward Snowden, la nouă ani după ce a dezvăluit secrete ale Agenției Naționale de Securitate (NSA).

Cum ar putea răspunde Occidentul dacă Rusia va folosi arme nucleare în Ucraina. Explicațiile unui fost comandant NATO
Cum ar putea răspunde Occidentul dacă Rusia va folosi arme nucleare în Ucraina. Explicațiile unui fost comandant NATO

Care ar putea fi răspunsul Occidentului dacă Rusia va decide să folosească arme nucleare în războiul din Ucraina. Explicațiile generalului în rezervă Mircea Mândrescu, fost comandant în structurile de comandă NATO.