Capitala, dupa prima zapada: 130 de copaci doborati, 65 de masini avariate si rafale de vant de 75 km/h. A2, inchisa 4 ore
Peste 130 de copaci au fost doborati de vant in Capitala, 65 de masini au fost avariate, 11 stalpi au cazut si sase panouri publicitare s-au desprins din cauza vantului si a zapezii, in ultimele 24 de ore.
Echipele Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Bucuresti au avut, in ultimele 24 de ore, 298 de situatii de urgenta, incluzand si incendiile, cazurile de descarcerare si de acordare a primului ajutor, numarul fiind dublu fata de o zi obisnuita. Cele mai multe au fost cazuri de copaci cazuti pe masini sau pe carosabil.
Purtatorul de cuvant al ISU Bucuresti, Daniel Vasile, a declarat, pentru Mediafax, ca in ultimele 24 de ore au fost doborati de vantul puternic 133 de copaci, din mai multe sectoare.
Daniel Vasile a precizat ca 65 de masini au fost avariate de copacii rupti de vant, 11 stalpi au cazut si sase panouri publicitare au fost rasturnate de vantul puternic si de zapada.
Citeste si: GALERIE FOTO cu prima ninsoare din acest sezon in Bucuresti. Mai multe zone au fost acoperite de zapada
De asemenea, noua elemente de constructie au cazut de pe fatadele cladirilor, nicio persoana nefiind ranita.
Peste 1.100 de solicitari la Ambulanta Bucuresti, in ultimele 24 de ore
Un numar de 1.120 de solicitari la Serviciul de Ambulnta Bucuresti-Ilfov (SABI) s-au inregistrat in ultimele 24 de ore, 629 dintre situatii fiind urgente, a anuntat managerul SABI, Alice Grasu, duminica, in sedinta Comandamentului de iarna convocat de primarul Capitalei, Sorin Oprescu.
Alice Grasu a mentionat ca din cele peste 1.120 de apeluri la Serviciul de Ambulanta, 629 au fost urgente, iar in 106 situatii a fost vorba despre persoane pentru care s-a intervenit in locuri publice, acestea fiind victime ale unor accidente sau persoane care au cazut in strada.
In acelasi timp, au fost ridicate de pe strazi si mai multe persoane fara adapost, care au fost transportate la spital, fara insa ca acestea sa ridice probleme deosebite.
Managerul SABI a precizat ca in ultimele 24 de ore numarul ambulantelor a fost suplimentat cu cinci.
La randul lor, reprezentantii Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copillui Bucuresti au spus ca au oferit sprijin in cazul a 42 de persoane fara adapost.
Aceste situatii au fost prezentate, duminica dimineata, in sedinta primului Comandament de iarna din acest sezon convocat de primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu.
Bucurestiul a fost, pana sambata noapte, sub avertizare cod galben de ninsoare si vant puternic, stratul de zapada care s-a depus ajungand pana la zece centimetri.
A fost o noapte alba - la propriu - in Bucuresti. Fulgii mari au inceput sa cada inca de sambata, imediat dupa pranz, iar in cateva ore autoritatile s-au vazut nevoite sa scoata pe strazi utilajele de deszapezire.
Probleme in trafic au aparut si din cauza soferilor: putini se asteptau sa cada prima zapada in octombrie. Si, mai ales dupa vremea calduroasa de zilele trecute, nu si-au echipat inca masinile cu cauciucuri de iarna. In Bucuresti a nins ore in sir inca de dupa-amiaza, iar zapada s-a asternut repede pe strazi si trotuare.
"Se circula foarte greu pentru ca ne-a luat prin surprindere si nu avem cauciucuri de iarna..." - spune un tanar sofer.
Dupa 5 ore, stratul de zapada ameninta sa dea peste cap circulatia in Capitala, asa ca autoritatile au hotarat sa intervina cu 91 de utilaje in toate sectoarele.
Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei: "Pentru unii pare o zapada de jucarie. Ea nu e de jucarie. Important e ca strazile sunt la negru, intrarile, iesirile din Bucuresti sunt permeabile."
Din cauza vremii, sambata seara, in doar jumatate de ora, pe Autostrada Soarelui au avut loc 3 accidente rutiere. Opt persoane s-au ales cu rani serioase si au fost transportate de urgenta la spital. Tot sambata seara, pentru ca a nins viscolit, iar stratul de zapada a ajuns la zece centimetri, autostrada A2 a fost inchisa vreme de patru ore. In acest timp, mai multe echipaje au intervenit pentru a curata zonele afectate. Interventia a durat mai mult decat s-a anuntat initial, asa ca directorul general al CNADNR a dispus suspendarea din functie a unui inginer sef. El va fi cercetat disciplinar, la fel ca si alti angajati responsabili de intarziere.
In timpul zilei, pana sa inceapa ninsoarea, altele au fost problemele.
Pana duminica la pranz, vremea ramane neprietenoasa in toata tara, iar meteorologii au emis si o informare in acest sens. Cele mai afectate vor fi judetele din sud, unde, pe langa vantul care va atinge 75 km pe ora, vor cadea si ninsori.
PROGNOZA METEO, duminica, 26 octombrie 2014
Astazi ramanem cu vremea rece in toata tara. In sudul tarii, vor fi precipitatii sub forma de ploaie, lapovită si ninsoare. Vantul va sufla mai tare pe crestele montane si in sud-estul tarii. Maximele termice vor fi scazute pentru aceasta data si vor fi cuprinse intre 0 si 14 grade Celsius.
In Dobrogea si Baragan, vremea va fi mohorita si au fost emise 2 avertizari cod galben de vant puternic. Prima avertizare se refera la Dobrogea si este in vigoare pana la ora 9 si jumatate.
Rafalele de vant vor atinge si depasi 60 - 75 km/h si tot pe aici
va ploua temporar, iar cantitătile de precipitatii vor depăsi local 15 - 20 l/mp. A doua avertizare este valabila pana la ora 12 si vizeaza judetele Buzău, Braila, Ialomita si Calarasi. Intensificarile vantului vor depasi la rafala, local 55 km/h. In judetele Calarasi si Ialomita se semnaleaza precipitatii mixte. Maximele termice ajung la cel mult 9 grade, iar vantul va spori senzatia de frig.
Mai sus, in Moldova sudica si in nordul Munteniei gasim vreme inchisa, iar temperaturile lasa mult de dorit. In judetul Galati pana la ora 8 si jumatate avem cod galben de vant puternic cu rafale de peste 60 km/h. Temperaturile maxime nu vor depasi 5 grade Celsius.
In jumatatea nordica a Moldovei vor fi multe momente cu soare. Va fi si astazi neobisnuit de rece pentru aceasta perioada. Maximele pornesc de la 0 grade, iar dupa lasarea noptii temperaturile vor fi negative peste tot.
In nordul Transilvaniei si in Maramures cerul va fi variabil, iar temperaturile vor ajunge la valori acceptabile de pana la 14 grade Celsius.
In vestul tarii vor fi innorari temporare, insa doar in Muntii Banatului pe arii restrinse va ninge slab. Temperaturile maxime scad cu 3-4 grade fata de ziua trecuta.
In tinuturile centrale vor fi multi nori. La munte, pe spatii mici, vor fi ninsori slabe si tot la munte, pe creste, vantul va sufla cu putere si va depasi la rafala 60 km/h. La noapte, temperaturile devin negative aproape peste tot, iar la Miercurea Ciuc se vor inregistra minus 14 grade Celsius.
In sud-vestul tarii, norii vor fi numerosi si indeosebi la inceputul zilei, vor cadea precipitatii slabe sub forma de ploaie, lapovita si ninsoare. Temperaturile scad fata de sambata, 25 octombrie, si vom avea vreme nefiresc de rece pentru aceasta perioada.
Si in sudul tarii atmosfera va fi mohorata si mai ales in prima parte a zilei asteptam ploaie dar si lapovită si ninsoare. Maximele termice ajung pana la valoarea de 6 grade Celsius.
In Bucuresti urmeaza o o zi deosebit de rece. Vor mai fi precipitatii slabe mixte, mai ales in primele ore ale zilei. Vantul va avea unele intensificări iar maxima termica se va situa in jurul valorii de 4 grade Celsius. Luni dimineata, 27 octombrie, se vor inregistra in jur de 0 grade.
In zonele de munte, pe timpul zilei va ninge slab si pe arii restrinse in Muntii Banatului si în Carpatii Meridionali. In restul masivelor montane cerul va fi variabil, iar vantul va sufla mai tare pe creste. Temperatura aerului se va mentine la valori scazute.
PROGNOZA METEO PE TREI ZILE
Luni mai apar ceva conditii de ploaie in extremitatea sudica si de sud-est, iar luni si marti e posibil sa cada cativa stropi de ploaie in sud-estul extrem. In rest cerul va fi mai mult senin, dar dimineata, in zonele joase poate sa apara ceata, asociata cu depuneri de chiciura.
Temperaturile cresc usor la inceputul saptamanii viitoare, dar chiar si asa, vremea va fi rece pentru aceasta periada in cea mai mare parte a tarii.