IARNA DIN MIJLOCUL TOAMNEI: Ninsori si temperaturi mult mai mici fata de normal in Sud. Ce ne asteapta in urmatoarele zile
Miroase a iarna in toata Romania si a nins cu fulgi uriasi in Bucuresti, dar si in cateva judete din sudul si sud-estul tarii.
Cititi in acest articol:
---> Cod galben de ninsori pentru Bucuresti si pentru mai multe zone din sud
---> COD PORTOCALIU de inundatii in judetul Timis, cod galben in Caras-Severin si Dolj
----> Prognoza meteo pentru urmatoarele zile
---> RADET va furniza caldura in Capitala incepand de sambata noapte
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In zonele din sudul tarii, s-a schimbat brusc anotimpul. Vantul a fost deosebit de puternic si a provocat stricaciuni mari, iar temperaturile au fost mai scazute chiar si cu 12 grade fata de normal. In Capitala, zeci de arbori au facut praf masinile parcate in apropiere, in timp ce pe litoral valurile au avut si 10 metri in inaltime, iar spuma a ajuns pana in mijlocul soselei si a incurcat traficul.
La ora 15:00, in Capitala a inceput sa ninga, fenomen extrem de rar, daca stam sa ne gandim ca suntem totusi la sfarsitul lunii octombrie. Si tocmai de aceea unii l-au privit cu entuziasm, iar altii cu ingrijorare.
Vantul a fost turbat toata noaptea si toata dimineata. In calea lui arborii batrani au ajuns surcele.
In mai putin de 24 de ore, 33 de copaci au fost pusi la pamant de vantul ce a batut la rafala si cu 75 de km. la ora. In cadere, au distrus 14 autoturisme. Nu a mai stat insa nimeni sa mai numere si sutele de panouri publicitare sau bucatile de tencuiala smulse de vant. Ca dupa bombardament arata sambata Capitala.Pagubele finale sunt insa mult mai mari.
In apropierea Bucurestiului, vantul a batut atat de tare incat a pus la pamant stalpii vechi de electricitate sau cablu. 5 astfel de cazuri au fost inregistrate dar, din fericire, nu au fost si victime. Un tanar din Braila insa si-a vazut moartea cu ochii. O creanga i-a facut tandari parbrizul autoturismului.
Pe litoralul aflat sambata sub cod galben, tabloul a fost unul ireal. Marea a oferit un spectacol pe cat de inspaimantator pe atat de frumos.
Daca la mal valurile au fost de 6-7 metri, in larg vantul a avut forta 9 pe o scara de la 1 la 12, ceea ce inseamna ca a batut cu o viteza de 80 de km. la ora, iar valurile au 10 metri inaltime. Si cu toate astea, in nordul statiunii, cativa indrazneti au incercat sa faca surf. Indiferent de riscuri.
In Mamaia, portiuni intregi de plaja au fost acoperite de apa iar vantul a batut cu o forta incredibila. Abia puteai sta in picioare, a atins la rafala si 70 de km pe ora.
Vijelia si valurile au creat insa destule probleme. Plaja dintre Eforie Nord si Eforie Sud a fost acoperita de apa, iar vantul a spulberat spuma pana in mijlocul soselei.
Pana duminica la pranz, vremea ramane neprietenoasa in toata tara, iar meteorologii au emis si o informare in acest sens. Cele mai afectate vor fi judetele din sud, unde pe langa vantul care va atinge 75 km pe ora, vor cadea si ninsori. Primaria Capitalei a anuntat ca este pregatita sa intervina cu 500 de utilaje de deszapezire si cu material antiderapant incepand de sambata noapte.
Pe Autostrazile A1 si A2 s-a depus un strat de zapada si polei si se pare ca ar fi avut loc un carambol, intre 20 de masini.
COD GALBEN de ninsori pentru Capitala si pentru mai multe judete
Meteorologii au emis o avertizare cod galben de ninsori, intre orele 19:00 si 01:00, pentru Bucuresti, judetele Ilfov, Giurgiu, Teleorman, vestul judetelor Calarasi si Ialomita.
Vom avea ninsori moderate cantitativ si se va depune un strat de zapada de 5...7 si izolat 10 centimetri.
In intervalul 25 octombrie, ora 16 - 26 octombrie, ora 12, in sudul tarii si in special in judetele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu si Calarasi, ploile se pot transforma in lapovita si ninsoare.
Vantul va continua sa prezinte intensificari in sud-estul tarii si pe crestele montane, cu viteze de 50 - 60 km/h, iar pe arii restranse 60 - 70 km/h.
COD PORTOCALIU de inundatii in judetul Timis, cod galben in Caras-Severin si Dolj
Potrivit avertizarii transmise de Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor, de sambata, ora 16.00, pana duminica, la ora 12.00, raul Barzava, pe sectorul indiguit aflat in aval de Gataia, judetul Timis, va fi sub avertizare cod portocaliu de inundatii.
Tot pana duminica, la ora 12.00, vor fi sub avertizare cod galben de inundatii raurile Timis, pe sectorul aflat in aval de statia hidrologica Brod, Poganis (afluent al Timisului), cursul superior al raului Moravita (judetele Timis si Caras-Severin), si Jiu, pe sectorul aflat in aval, la confluenta cu raul Motru - Podari (judetul Dolj).
RADET va furniza caldura in Capitala incepand de sambata noapte
Municipalitatea arata, intr-un comunicat de presa, ca de la miezul noptii, toti consumatorii racordati la sistemul centralizat de alimentare cu energie termica trebuie sa beneficieze de incalzire si apa calda.
in acest sens, Primaria Capitalei le-a solicitat Regiei Autonome de Distributie a Energiei Termice (RADET) Bucuresti si Societatii Electrocentrale (ELCEN) Bucuresti, din subordinea Ministerului Economiei, Departamentul pentru Energie, sa puna in functiune sistemul centralizat de alimentare cu energie termica in tot Bucurestiul, incepand de sambata, ora 24.00.
RADET a anuntat anterior ca duminica, incepand de la ora 06.00, vor fi intrunite conditiile pentru furnizarea energiei termice in locuinte, dupa ce trei zile consecutiv au fost inregistrate in timpul noptii temperaturi medii sub zece grade.
Conform Hotararii de Guvern nr. 425/1994, modificata prin HG 168/2000, "inceperea perioadei de incalzire pentru consumatorii de tip urban va avea loc dupa inregistrarea, timp de trei zile consecutiv, intre orele 18.00 - 06.00, a unor valori medii zilnice ale temperaturii aerului exterior de 10 grade Celsius sau mai mici".
Debransarea instalatiilor interioare de incalzire si de apa calda ale clientilor dintr-un condominiu (proprietate imobiliara din care unele parti sunt proprietati individuale, reprezentate de apartamente sau alte spatii, iar restul, din parti aflate in proprietate comuna) nu poate fi efectuata in timpul sezonului de incalzire, a precizat RADET, citand articolul 30, alineatul 4, din Legea 325/2006 a serviciului public de alimentare cu energie termica.
Duminica mai apar ceva conditii de ploaie in extremitatea sudica si de sud-est, iar luni si marti e posibil sa cada cativa stropi de ploaie in sud-estul extrem. In rest cerul va fi mai mult senin, dar dimineata, in zonele joase poate sa apara ceata, asociata cu depuneri de chiciura.
Temperaturile cresc usor la inceputul saptamanii viitoare, dar chiar si asa vremea va fi rece pentru aceasta periada in cea mai mare parte a tarii.