Consiliul Suprem de Apărare al Țării s-a reunit miercuri la Palatul Cotroceni pentru a analiza criza din Ucraina si potențiale riscuri la adresa Romaniei. ”Niciun cetățean român nu ar trebui să se teamă”, a transmis șeful statului.  

Cu toate acestea, a insistat ca NATO ar trebui să trimită mai multe trupe aici. "Trebuie să ne asigurăm că suntem pregătiți pentru orice scenariu posibil", a transmis Klaus Iohannis.

Reuniți în ședință, membrii Consiliului Suprem de Apărare a Țării au discutat despre amenințările care planează asupa Ucrainei, țară cu care avem peste 600 de km de graniță.

Klaus Iohannis, președintele României: ”Am analizat o gamă întreagă de acțiuni potențiale, de la atacurile cibernetice menite să destabilizeze instituții și infrastructura critică, așa cum am văzut recent în Ucraina, până la utilizarea energiei pentru a atinge obiective politice sau folosirea dezinformării și a propagandei”.

Recent, președintele american Joe Biden și cel francez Emmanuel Macron au anunțat ca vor trimite trupe în România.

Klaus Iohannis, președintele României: ”Trebuie să fim pregătiți și pentru scenariul în care partea rusă refuză calea dialogului. Suntem gata să găzduim o prezență aliată crescută pe teritoriul nostru”.

Însă, indiferent de reacția Rusiei, România nu va trimite militari și tehnică în Ucraina.

Vasile Dîncu, ministrul Apărării: ”Pentru populație, în acest moment, cea mai mare amenințare sunt facturile la energie, pentru că mi se pare că energia pandemiei s-a mai diminuat în ultima vreme".

Majoritatea românilor se simt protejați de NATO și cred că UE ar trebui să aibă propria armată

Potrivit unui sondaj realizat în această lună, românii se simt protejați. 70,3% dintre cei care au participat la studiu cred că NATO va apăra România dacă va izbucni un război în Ucraina.

În același context, 74,7% dintre cei intervievați spun că existența unor baze militare americane la noi în țară ajută la apărarea României în cazul unei agresiuni externe. Procentul este în creștere față de septembrie anul trecut, când riscul unui război în zonă era mai mic.

Pe de altă parte, 72,6% dintre respondenți consideră că UE ar trebui să înființeze propria armată pentru apărarea statelor membre.

Lucrurile sunt clare și în privința direcției în care trebuie să meargă România: 77% dintre români spun că spre Vest ar trebui să ne îndreptăm, adică spre Uniunea Europeană, Statele Unite și NATO.

Doar 10% cred că direcția ar trebui să fie către Est, mai puțini decât cei care nu au dat un răspuns.

Maia Sandu, a doua în topul președinților în care au încredere românii

Românii au mare încredere în NATO, în precent de 60,6%, mai mult decât anul trecut. A crescut și încrederea în Uniunea Europeană, care a ajuns acum la 55,9%.

De cealaltă parte, încrederea în Rusia și China se situează sub 20 de procente, dar totuși în ușoară creștere față de anul trecut.

Și, în fine, președintele SUA, Joe Biden, este politicianul străin în care românii au cea mai mare încredere: 34,4%. Acesta este urmat de președinta Moldovei, Maia Sandu, și de președintele Franței, Emanuel Macron.

Dar și încrederea în președintele Rusiei, Vladimir Putin, este în creștere față de 2021.