Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a făcut noi declarații cu privire la situația sanitară din România. În ședința de Guvern, acesta a declarat că ne putem aștepta ca săptămâna viitoare să avem o creștere spectaculoasă a cazurilor.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă, joi, că trendul ascendent al acestei infecţii continuă, până la finalul săptămânii fiind aşteptate 30.000 de cazuri zilnic. După o scădere în weekend, săptămâna viitoare este aşteptată ”o nouă creştere spectaculoasă”. ”Cifrele cu 4 în faţă nu sunt excluse”, afirmă ministrul.

Trendul ascendent al acestei infecţii continuă, chiar dacă astăzi a fost o mică scădere aşteptată pentru că ieri am avut numărul maxim de cazuri după patru zile libere, când, în mod evident, testarea a fost mai limitată şi aceste valori, în jurul a 30.000 de cazuri, probabil că vor fi înregistrate până sâmbătă, după care va urma o nouă scădere, undeva în jurul cifrei de 15.000 - 18.000 de cazuri de cazuri pentru week-end”, a declarat, joi, în şedinţa de Guvern, Alexandru Rafila.

Ministrul afirmă că apoi va fi o nouă creştere spectaculoasă a numărului de cazuri.

Apoi ne aşteptăm la o nouă creştere spectaculoasă. Cifrele cu 4 în faţă nu sunt excluse pentru această perioadă”, a adăugat Rafila.

Principalele declarații ale ministrului Sănătății. Alexandru Rafila. la începutul ședinței de guvern:

Capacitatea de testare a crescut. Încă nu a crescut, însă, datorită intrării în dispozitiv a medicilor de familie. De exemplu, ieri au testat doar 7% din probele efectuate, adică din cele 108.000 de teste, medicii au făcut doar 7000-8000. Deci au testat destul de puțin. Sper ca acest lucru să se schimbe în perioada următoare”, a declarat Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății a mai transmis că evoluția cazurilor de infectări ar putea să mai dureze cel puțin două săptămâni.

Aceasta evoluție ne așteptăm să mai dureze cel puțin două săptămâni, cel puțin până pe data de 10 februarie, iar un tren descendent o să schimbe datele problemei și din punct de vedere al percepției problemei, și din punct de vedere al sistemului de sănătate care, în anumite județe, dă semne nu de epuizare, ci dă semne de blocare, dacă vreți. Dau un exemplu, județul Cluj are cea mai mare rată de spitalizare din țară: 68% dintre paturi sunt ocupate și dacă se ajunge la 75%, săptămâna viitoare, atunci o să luam prima decizie de suspendare a activității de învățământ într-unul dintre județele țării”, a spus acesta.

De asemenea, Alexandru Rafila a declarat că de săptămâna viitoare s-ar putea începe transferul între județe al pacienților care au nevoie să fie internați la ATI.

La ATI ne găsim încă undeva sub 40% rată de ocupare a paturilor, dar sunt de asemenea județe care prin caracteristicile locale au un număr mai mic de paturi de ATI și acolo avem probleme. E posibil ca de săptămâna viitoare să începem transferuri între județe, lucru care s-a mai întâmplat”, a transmis ministrul Sănătății.

Alexandru Rafila a mai declarat că luni, 31 ianuarie, în România vor sosi 50.000 de cutii de medicament antiviral Molnupiravir.

Altă veste importantă pentru toată lumea este că, luni va sosi în România o cantitate de 50.000 de cutii de medicament inovativ antiviral Molnupiravir. Am reușit să facem acest lucru. Din păcate cu cei de la Pfizer nu am reușit, ne-au pus niște condiții comerciale și un contract tipic din SUA care e foarte greu de adoptat în România. Dau un singur exemplu: crearea unui fond național care să despăgubească eventualele victime ale administrării acestui tratament”.

Ministrul Sănătății a vorbit și despre situația centrelor de testare gratuită.

O să extindem în weekend centrele de recoltare a probelor pe care le-am început în București, în weekendul trecut, o să le extindem la nivelul întregii țări încât pacienții să se poată duce la spitale unde să li se preleveze probe. E vorba despre pacienții simptomatici care se înscriu pe platformele DSP. Lucrurile au mers bine la București, chiar dacă au fost anumite aglomerații temporare sau oameni care voiau să plece în vacanțe și voiau să-și facă test la DSP. Eu înțeleg că toată lumea vrea să meargă gratis în vacanță, dar era un abuz. Centrele vor funcționa de săptămâna viitoare doar în weekend”, a conchis ministrul Sănătății.