România investește tot mai mult în energie verde. Opt parcuri fotovoltaice vor fi construite în sudul țării
Pusă în fața amenințării că va rămâne fără gaz rusesc, România investeșe tot mai mult în energie verde. Comisia Europeană a aprobat alocarea a 1,4 miliarde de euro pentru astfel de proiecte.
În sudul țării, în Oltenia, vor fi construite mai multe parcuri fotovoltaice, care vor crește producția din surse regenerabile cu până la 10% față de acum. Banii vin din Fondul de Modernizare, adică de la companiile care poluează si plătesc taxe pentru asta.
Opt parcuri fotovoltaice vor fi construite în sudul țării în următorii doi ani, unele chiar pe depozitele de cenușă și zgură ale Complexului Energetic Oltenia, care va implementa proiectul alături de alte companii. Depozitele vor fi reabilitate, va fi plantat gazon, apoi montate panourile.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Dan Drăgan, secretar de stat al Ministerului Energiei: “Se estimează că volumul generat de aceste parcuri solare fotovoltaice va fi de aproximativ 0,9 TWh pe an. În procentaj înseamnă o creștere a producției din surse regenerabile de aproximativ 9% anual”.
Aceste investiții se fac după mai bine de 7 ani de pauză, în care România nu a realizat proiecte mari pentru energia verde.
Mihai Bălan, Asociația Româna a Industriei Fotovoltaice: “Energia regenerabilă este singura cale către independență sau securitate energetică a Europei și implicit a României. Ne așteptăm ca până în 2030 energia fotovoltaică să devină prima sursă de energie în ceea ce privește capacitatea instalată la nivelul sistemului energetic din România fiind în același timp și cea mai ieftină nouă formă de generare a energiei”.
Pentru astfel de proiecte mari, contează mult și capacitatea rețelei de a prelua energia produsă.
Vor fi modernizate mai multe linii ale Transelectrica, va fi intărită siguranța rețelelor și vor fi construite și unele noi, în nordul și vestul țării.
Pentru aceste proiecte, Comisia Europeană a aprobat pentru România 1,4 miliarde de euro, cea mai mare sumă dintre toate țările care primesc bani din Fondul de Modernizare.
Până în 2030, România poate accesa până la 15 miliarde de euro prin Fondul de Modernizare
Sunt bani care vin din vânzarea certificatelor de dioxid de carbon la nivelul Uniunii Europene, pe care le plătesc companiile care poluează, pe principiul "poluatorul plătește". Banii pot fi cheltuiți pentru investiții în energie regenerabilă și dezvoltarea infrastructurii energetice.
În această lună este deschis și un apel de finanțare, prin PNRR, pentru toți investitorii care vor să construiască parcuri fotovoltaice și eoliene. Aceștia pot acces aproximativ 450 de milioane de euro.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: Comisia Europeana, fonduri europene, energie verde,
Dată publicare:
27-05-2022 19:20