România intră în proiectul ”Rescue”. Statele UE se vor ajuta în caz de dezastre naturale

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13

Comisarul European pentru ajutor umanitar și gestionarea crizelor a anunțat joi că România intră în proiectul "Rescue".

Asta înseamnă că Uniunea Europeană va sprijini financiar Departamentul pentru Situații de Urgență de la noi, astfel încât să aibă echipamente și oameni pregătiți, gata să intervină în alte țări europene în caz de dezastru natural. Și România va primi același ajutor.

Christos Stylianides, comisar European: "Anul trecut ne-a demonstrat că toate capacităţile noastre colective nu mai sunt suficiente. Mai ales atunci când dezastre naturale se petrec în mai multe ţări în acelaşi timp. Avem nevoie de mai mult ajutor."

Zece ţări europene, între care Franţa, Germania, Grecia sau Italia fac parte din proiectul Rescue. Asta înseamnă că echipele de căutare şi salvare din fiecare ţară sunt pregătite cu echipamente speciale să se deplaseze în caz de dezastru şi în celelalte state. Banii vin de la UE, iar România a fost invitată să fie membră în acest program.

Monique Pariat, director de Protecţie Civilă Europeană: Câte bărci ca acestea aveţi?
Raed Arafat: O să vedeţi în documentele pe care vi le voi da, parcă 100 avem.
Monique Pariat: Cred că Ungaria va avea nevoie de asemenea bărci de salvare în caz de inundaţii."

Doar că echipamentele deţinute acum de ISU abia ajung pentru intervenţiile de la noi.

Raed Arafat: "Lipsurile sunt multe. Aspecte de resursa umană şi pregătirea ei, dotarea, ce facem noi acum e la început. Pe partea de căutare şi salvare aeriană stăm destul de slab din punct de vedere al elicopterelor grele."

Programul Rescue presupune că o ţară să o ajute pe cealaltă cu ce îi lipseşte atunci când se confruntă cu un dezastru major, cum ar fi un cutremur, inundaţii sau incendii, soldate cu zeci de victime.

Până acum, ajutorul venea prin Mecanismul de protecţie civilă european. Însă funcţiona doar dacă o ţară avea disponibile echipamentele. De acum înainte, solicitările vor trebui onorate cu prioritate. Raportul privind înfiinţarea proiectului Rescue a ajuns deja în Parlamentul European.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO