Romania, impartita intre doua anotimpuri. Viscolul a facut prapad in Parang, dar la Satu Mare au inflorit zambilele

Ultima actualizare: 26-12-2014 09:15

Doua anotimpuri isi disputa Romania, cu doar o seara inainte ca cel mai dragut bunic din istoria omenirii sa isi mane renii catre copilasii cumintii.

La Ranca, in Parang, vremea este de-a dreptul potrivnica. Viscolul a depasit noaptea trecuta 100 de kilometri pe ora si a pus fara mila la pamant brazi uriasi. In schimb, in Satu Mare, cele 15 grade din termometre au bulversat natura. Au inforit iar viorelele. Sa speram ca Rudol, Comet si Blitzen nu se vor pune pe pascut.

Cei care isi vor petrece Craciunul la Ranca vor fi nevoiti sa gaseasca intai de toate niste muncitori dispusi sa repare stricaciunile produse de brazii pravaliti peste acoperisuri.

Cabanier: "Peste 100 la ora a fost luni noapte, au cazut brazi, a smuls acoperis la vile, la astea, acum e la 30&, si duminica noapte a fost rau, dar luni-noapte a fost cel mai rau."

O parte dintre casutele din lemn in care se vand suveniruri vara au fost luate pe sus de vantul puternic, iar soseaua Transalpina a fost blocata in mai multe locuri. In ciuda viscolului, turistii care si-au inceput deja vacanta de Craciun nu s-au dat dusi de pe partie.

Turista: "De dimineata, a batut vantul foarte tare, acum s-a mai potolit, partia e foarte buna, in ciuda viscolului."

In cealalta extrema, e primavara. In localitatea Nisipeni, din judetul Satu Mare, in gradini, au inflorit viorelele. Aici nu a nins deloc anul acesta.

Localnica: "Uite Viorele pentru data de 23 decembrie, ceva anormal, mai avem si aici toate inflorite, mandre, frumoase. Pe 23 decembrie avem flori, viorelele infloresc si zambilele. La fel si bujorii, sunt muguri prea mari pentru perioada lor."

In oras, ghioceii au iesit si ei din bulb.

Specialistii spun ca daca temperaturile raman constante vom avea culturi timpurii, insa orice inghet le poate compromite.

Ioan Cioltean, director DADR Satu Mare: "In cele 4 anotimpuri, incet, incet, ajungem la 2, clima este mai blanda si asta se datoreaza curentilor de aer mediteraneeni si lantului protector al Carpatilor, care opreste vanturile si curentii reci ai Rusiei."

In aceasta parte a tarii, de Craciun, se vor inregistra chiar si 17 grade in timpul zilei.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO