Primarul orasului Piatra Neamt, Gheorghe Stefan, a fost trimis in judecata pentru spalare de bani

Gheorghe Stefan

Primarul din Piatra Neamt, Gheorghe Stefan, a fost trimis in judecata pentru spalare de bani, pentru ca a administrat o firma care a primit contracte finantate din bani publici in comune din Neamt.

De asemenea, el s-a folosit de functia din partid pentru a influenta functionari din Ministerul Dezvoltarii si CJ. Gheorghe Stefan era, la data faptelor vicepresedinte al PDL si presedintele organizatiei PDL Neamt.

In acelasi dosar au fost trimise in judecata si societatile pe care Gheorghe Stefan le controla, respectiv Best GSG SRL, Giga Star SRL, Euromedia TV SRL si SC Sonic Media SRL, toate fiind acuzate de complicitate la spalarea banilor. Potrivit rechizitoriului procurorilor, incepand din 2009, Gheorghe Stefan a administrat in fapt SC Strong Montaj SA (fosta SC Tehnoutilaj SA), folosindu-se de interpusi, care au acceptat sa figureze formal ca asociati si administratori.

"Gheorghe Stefan si-a asumat rolul de factor de decizie in SC Strong Montaj SA si s-a implicat in activitatea de administrare a acesteia (el a dispus efectuarea de plati, a facut demersuri pentru incasarea facturilor emise, pentru obtinerea de finantari de la diferite institutii publice, pentru restituirea unor garantii de buna executie, a discutat cu furnizorii de materiale, a cerut sa i se prezinte situatii contabile, a pus in discutie evaluarea patrimoniului in vederea unor divizari, a solicitat informatii cu privire la stadiul de realizare a unor lucrari, a intervenit pentru remedierea unor neajunsuri in activitatea firmei, si-a dat acordul pentru obtinerea unui credit bancar si constituirea unor garantii, a convins fidejusori sa semneze contractul de credit, a identificat si a discutat oportunitati de afaceri, a dispus acordarea de imprumuturi unor firme afiliate etc.)", au scris procuroriii in actul de sesizare a instantei.

SC Strong Montaj SA a incheiat si a executat contracte vizand realizarea unor lucrari cu diferiti clienti si a achizitionat, de la o serie de furnizori, bunuri si servicii.

Citește și
Dosarul Microsoft
DOSARUL MICROSOFT. Dorin Cocos, Gheorghe Stefan, Gabriel Sandu si Nicolae Dumitru raman in arest
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

"Altfel spus, SC Strong Montaj SA (fosta SC Tehnoutilaj SA) s-a interpus in schimb, a facut acte de comert, implicand circulatia banilor. Aceste operatiuni financiare ca acte de comert, in efectuarea carora s-a implicat Gheorghe stefan, sunt incompatibile cu functia pe care o detinea, aceea de primar al municipiului Piatra Neamt si sunt menite sa-i aduca sume de bani necuvenite", sustin procurorii.

Gheorghe Stefan mai este acuzat ca ar fi intervenit la functionari din Ministerul Dezvoltarii si Consiliul Judetean Neamt, pentru ca SC Strong Montaj sa obtina finantarea cu prioritate a unor lucrari executate in comuna Tazlau.

"O parte din aceste sume de bani provin din executarea unor lucrari in comuna Tazlau, din judetul Neamt, finantate conform HG 577/1997. Pentru asigurarea alocarii de fonduri banesti si pentru finantarea cu prioritate, contrar articolului 2 din ordinul 996/16.02.2011 al MDRT, a lucrarilor din care obtinea sume de bani necuvenite, in perioada 2010-2012, Gheorghe Stefan s-a folosit de autoritatea si de influenta conferite de functia de conducere detinuta intr-un partid, intervenind la functionari din cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) si al Consiliului Judetean (CJ) Neamt. E de precizat ca prin HG nr. 577/1997 s-a aprobat «programul privind reabilitarea, modernizarea si/sau asfaltarea drumurilor de interes judetean si de interes local, definite potrivit legii, alimentarea cu apa, canalizarea si epurarea apelor uzate la sate, precum si in unitatile administrativ-teritoriale cu resurse turistice»", au precizat procurorii DNA.

Repartizarea pe comune a sumelor de la bugetul de stat se facea de catre Consiliul Judetean. Listele cu modul de distribuire a banilor, pentru fiecare autoritate publica locala contractanta se comunica apoi MDRT, iar dupa aprobarea listelor, se facea plata.

In acest context, pentru a controla modul de repartizare a banilor alocati de la bugetul de stat, Gheorghe Stefan ar fi sustinut o persoana (martor in cauza) sa ocupe functia de consilier personal al presedintelui Consiliului Judetean Neamt.

"In afara atributiilor de serviciu, acesteia i s-a permis sa completeze listele comunicate MDRT cu date indicate de Gheorghe stefan. In situatia in care datele comunicate MDRT nu erau stabilite de Gheorghe Stefan cu apropiata a sa din CJ Neamt, primul lua legatura cu un functionar din cadrul MDRT, desemnat sa gestioneze relatia cu autoritatile publice locale (martor in cauza) sau cu alti reprezentanti ai ministerului. Listele erau corectate si restituite CJ Neamt. Dupa incorporarea corectiilor, listele (anexele) erau retrimise oficial MDRT de catre reprezentantii CJ Neamt. In aceasta modalitate, Gheorghe Stefan a reusit, in mod repetat, in perioada 2010-2012, cu ocazia rectificarilor ori a alocarilor bugetare anuale, sa directioneze sume de bani, in special catre comuna Tazlau din judetul Neamt, care avea incheiat un contract (inclus in programul prevazut de HG 577/1997) cu asocieri din care facea parte chiar SC Strong Montaj SA", sustin anchetatorii.

Procurorii au mai aratat in rechizitoriu ca, pentru a scoate din SC Strong Montaj SA sumele de bani obtinute din infractiuni si a ascunde provenienta acestora, Gheorghe Stefan s-ar fi folosit de mai societatile pe care le controla, respectiv SC Best GSG SRL, SC Giga Star SRL, SC Euromedia TV SRL, SC Sonic Media SRL.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
DOSARUL MICROSOFT. Dorin Cocos, Gheorghe Stefan, Gabriel Sandu si Nicolae Dumitru, in arest inca 30 de zile
DOSARUL MICROSOFT. Dorin Cocos, Gheorghe Stefan, Gabriel Sandu si Nicolae Dumitru, in arest inca 30 de zile

Dorin Cocos, Gheorghe Stefan, Gabriel Sandu si Nicolae Dumitru, urmariti penal in dosarul Microsoft, vor ramane in arest preventiv pentru inca 30 de zile, a decis, marti, instanta suprema, care a admis propunerea procurorilor DNA.

DOSARUL MICROSOFT. Dorin Cocos, Gheorghe Stefan, Gabriel Sandu si Nicolae Dumitru raman in arest
DOSARUL MICROSOFT. Dorin Cocos, Gheorghe Stefan, Gabriel Sandu si Nicolae Dumitru raman in arest

Dorin Cocos, Gheorghe Stefan, Gabriel Sandu si Nicolae Dumitru, urmariti penal in dosarul Microsoft, raman in arest preventiv, a decis definitiv, miercuri, instanta suprema, care a respins contestatiile celor patru fata de masura preventiva.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.