România, împărțită între caniculă și furtuni. Vijeliile și ploile au făcut prăpăd în zonele montane
Codul roșu de caniculă a fost prelungit, iar meteorologii confirmă că valul de aer fierbinte venit din Africa rămâne în vestul României și sâmbătă. Așadar, se vor înregistra iar 40 de grade Celsius la umbră.
Pe de altă parte, avem și un cod galben de vreme severă la munte! În Retezat, apele umflate ale unui râu au pus turiștii în pericol! Vijeliile și ploile căzute în cantități mari au făcut deja ravagii în Europa. În insulele turistice ale Spaniei din Marea Balearelor, apa a năvălit pe străzi și a blocat un aeroport.
La 41 de grade Celsius, cât au fost temperatura resimțită - la ora 15.00 - în Timișoara, organismul celor cu probleme de sănătate a început să cedeze.
La Unitatea de Primiri Urgențe a spitalului din oraș ambulanțele au dus toată ziua pacienți cu probleme provocate de caniculă. O femeie în vârstă de 48 de ani a fost găsită aproape inconștientă pe terasa unui centru comercial.
Femeie: „Dintr-o dată, că mi-e rău, amețeli. Am și tensiune.”
Reporter: Starea dumneavoastră de sănătate e agravată din cauza căldurii?
Femeie: „Da, da. Normal. Pentru că ne deshidratează.”
În șapte județe din sudul și vestul țării a fost cod roșu de caniculă, iar indicele temperatură-umezeală a depășit pragul critic de 80 de unități. Disconfortul termic a fost deosebit de accentuat.
Femeie: „Murim de sete. Încerc să merg pe la umbră.”
Femeie: „Cu umbrelă e mai bine. Am văzut în Japonia chestia asta.”
Firmele care au lucrat vineri le-au împărțit angajaților între 2 și 4 litri de apă și le-au dat oferit mai multe perioade de repaos în zone umbrite.Cine a putut respecta condiția a redus programul de muncă ori l-a împărțit în două: până la ora 11 și după ora 17.
Muncitor: „Sunt sticlele de apă reci pentru că nu se poate altfel.”
Muncitor: „Muncim o juma` de oră, stăm o juma` de oră.”
După temperaturi extreme, în unele locuri au venit ploi torențiale, iar meteorologii au emis mai multe avertizări de tip nowcasting de furtună.
Două femei și un copil au rămas pe Valea Stănișoara din Munții Retezat după o ploaie care a umflat un râu. Salvamontiștii i-au recuperat pe sinistrați după o operațiune de salvare complicată.
În Hunedoara, în zona Mănăstirii Prislop, un copac a fost doborât de vânt și a blocat accesul în lăcasul de cult. O femeie care se afla în apropiere a suferit un atac de panică.
Vremea rea a făcut ravagii și în insulele spaniole Mallorca și Menorca, preferate de turiștii români.
Multe străzi din aceste destinații s-au transformat în lacuri, după o ploaie torențială de câteva ore. Viitura a luat zeci de mașini și mulți șoferi au rămas blocați în vehicule. La operaținile de salvare, autoritățile au folosit mai multe elicoptere. Două bărci s-au cionit în largul Mării Balearelor în care s-au ridicat valuri înalte în timpul furtunii.
Insula Formentera este încă în alertă și încearcă să iși revină după furtuna violentă care a lăsat în urmă imagini cu bărci în derivă. Circa 20 de ambarcațiuni au fost avariate.
Aeroportul din Palma a fost mai multe ore nefuncţional, iar zeci de zboruri au fost anulate.