Inca un militar roman a murit in Afganistan. A fost sfartecat de o bomba
Primim inca o veste cumplita din Afganistan. A doua in nicio saptamana. Un militar roman, in varsta de 28 de ani, a fost sfartecat de o bomba pe autostrada A1 Kabul-Kandahar.
Ca o ironie a sortii, in tara, la mii de kilometri departare, era inmormantat cu onoruri camaradul sau, cazut joi la datorie.
Toate aceste atacuri sunt lectii dure, date de teroristi ca urmare a mortii liderului Al Qaeda, Osama bin Laden. O spun expertii in securitate internationala, care sunt de parere si ca ai nostri au ajuns carne de tun intr-una dintre cele mai riscante zone din acest teatru de razboi.
Caporalul Catalin-Ionel Marinescu, din Batalionul 26 Infanterie "Neagoe Basarab", si-a pierdut viata marti dimineata, in jurul orei 06.00 (ora Romaniei), in Provincia Zabul, Afganistan.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In timpul desfasurarii unei misiuni de patrulare pe autostrada A1, militarul executa cercetarea terestra a unui obiectiv. In urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat, caporalul a fost grav ranit, fiind transportat de urgenta cu un elicopter la Spitalul Militar din baza Lagman. Cu toate eforturile depuse de personalul medical pentru salvarea vietii sale, caporalul Marinescu a decedat. Militarul, in varsta de 28 de ani, era necasatorit.
Vestea mortii a venit ca o unda de soc pentru toti ai lui care il asteptau teafar acasa la Craiova. In tot acest timp, la Rovinari in judetul Gorj, era dus la groapa colegul sau caporalul Constantin Lixandru.
Cei 1800 de militari romani sunt concentrati intr-o misiune de securizare a localitatii Zabul. Pana acum, acolo si au pierdut viata 95 de soldati. 19 erau romani, restul americani. Extrem de periculoase sunt si localitatile Kandahar saul Helmand, unde au pierit peste 1050 de luptatori americani, canadieni, danezi si georgieni.
Raportat la numarul de soldati detasati in teatrul de razboi, tara noastra a pierdut 1% dintre acestia, Marea Britanie 3,8% iar Statele Unite aproape 2%.
Zonele de responsabilitate au fost atribuite in 2001, atunci cand s-au purtat negocierile in cadrul NATO si nimic nu s-ar mai putea schimba acum. Deocamdata nu exista nici macar o data limita la care Romania ar putea sa-si retraga trupele, ba mai mult acum doua saptamani 66 de jandarmi au fost trimisi pentru prima oara, in Afganistan.
Ministrul Gabriel Oprea a semnat ordinul de avansare la gradul de sublocotenent post-mortem a caporalului Catalin-Ionel Marinescu, "care si-a sacrificat viata sub culorile Drapelului national, savarsind acte de devotament exceptional in timpul executarii misiunii in teatrul de operatii din Afganistan."
De asemenea, ministrul apararii nationale a inaintat Presedintelui Romaniei propunerea de decorare a sublocotenentului post-mortem Catalin-Ionel Marinescu cu Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de Cavaler.
Caporalul din Gorj, ucis in Afganistan, va fi inmormantat ca un erou