Până la sfârșitul anului, România speră că vor sosi primele avioane de vânătoare F-16 din Norvegia, dintr-un lot de 32 de aeronave de luptă, pe care țara noastră le cumpără de la statul scandinav.

Când contractul va fi finalizat, aviația militară va avea în total 49 de astfel de avioane de vânătoare. Cele trei escadrile F-16, total compatibile NATO vor asigura apărarea spațiului aerian al României și al NATO, iar bătrânele MIG-21 Lancer vor putea fi scoase din uz.

Apărarea costă bani și așa se traduce suma de 454 de milioane de euro pe care Guvernul a aprobat-o ca să cumpăram cele 32 de avioane americane F-16, aflate acum în serviciul aviației militare norvegiene. 354 de milioane de euro plătim Norvegiei pentru aeronavele de vânătoare și 100 de milioane de euro Statelor Unite pentru modernizare și pachete de sprijin logistic.

Prin proiectul de lege semnat la Palatul Victoria, România se asigură că avioanele luate din Norvegia vor fi în serviciu cel puțin zece ani, până când să facem tranziția care ultra-modernele F-35, de generația a 5-a. Întreținerea și reviziile F-urilor din Norvegia vor fi realizate la Aerostar Bacău.

Toate cele 32 de avioane de luptă vor avea configurația modernă a celorlalte 17, cumpărate de la portughezi.
România a plătit 628 de milioane de euro pentru această escadrilă, dar și pentru instruirea piloților și tehnicienilor militari.

România își modernizează flota militară

În paralel, România își modernizează și flota militară, având în vedere prezența agresivă a rușilor în Marea Neagră. Ministrul francez al Apărării, care l-a însoțit pe președintele Macron la baza Mihail Kogalniceanu, a semnat o scrisoare de intenție cu omologul român pentru modernizarea flotei noastre.

Contra-amiral (r) Constantin Ciorobea, fost adjunct al Comandamentului Naval: "Mă gândesc că este vorba de modernizarea navelor noastre purtătoare de rachete, care au acum în dotare rachete sovietice din anii '90. Or, implicarea Franței ar putea însemna că vom avea trei nave dotate acum cu armament la nivelul anului 2020".

Ar putea fi vorba de cele trei nave militare purtătoare de rachete, poate chiar de modernizarea fregatei Mărășești, nava amiral a României. Nu în ultimul rând, Franța și România speră să pună în practică, începând din acest an, contractul de 1,2 miliarde de euro, care presupune construirea la Constanța a patru corvete-multirol și modernizarea celor două fregate Regina Maria și Regele Ferdinand.