România, criticată dur într-un raport al CE: „Se pune presiune pe sistemul judiciar”
Comisia Europeană a publicat miercuri un document privind situația din România, în care se vorbește despre efectele Ordonanței 114, slaba colectare bugetară, dar și despre staul de drept.
În documentul transmis de CE apar mai multe recomandări pentru promovarea creșterii economice durabile în următoarele 12-18 luni.
Totodată, se precizează că Ungaria și România fac obiectul unei proceduri aplicabile abaterilor semnificative începând din 2018 și, respectiv, din 2017. Astfel, Comisia a adresat un avertisment Ungariei și României cu privire la abaterea semnificativă constatată în 2018 și recomandă Consiliului să recomande corectarea de către aceste țări a abaterii semnificative.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Puteți citi toate recomandările în documentul atașat.
Principalele concluzii:
►„Pentru a asigura sustenabilitatea finanțelor publice și pentru a evita deficitul de buget excesiv, statele membre ar trebui să atingă obiective specifice pe termen mediu și să le mențină pe parcursul ciclului economic. Statele membre care nu au atins obiectivele bugetare pe termen mediu ar trebui să le ajusteze adecvat”, este una dintre recomandările Comisiei.
►„În ultimul an, România a înregistrat un progres limitat în ceea ce privește colectarea bugetară. Introducerea caselor de marcat conectate la sistemul IT al Fiscului progreseză lent.”
„După mai mulți ani de eforturi pentru consolidarea sectorului financiar, stabilitatea economică a fost slăbită în 2018 de un set de inițiative guvernamentale și legislative.”
►„O serie de inițiative legislative adoptate de Parlament la finalul lui 2018, deși au fost declarate neconstituționale de Curtea Constituțională în martie 2019, au pus presiune pe sectorul bancar și au consolidat percepția că există un cadru legal impredictibil.”
►„Noua lege a pensiilor, adoptată de Parlament în decembrie 2018, riscă să afecteze sustenabilitatea finațelor publice. Calitatea infrastructurii – inclusiv a transportului, energiei, deșeurilor și apelor reziduale – limitează prospectele de creștere ale României. În ciuda investițiilor semnificative făcute după ce România a aderat la UE, infrastructura rămâne subdezvoltată.”
►„Evenimentele din ultimul an au stârnit îngrijorări cu privire la statul de drept, cât și în ceea ce privește ireversibilitatea și sustenabilitatea progreselor făcute în trecut de sistemul judiciar. Aceste probleme sunt subiectul Mecanismului de Cooperare și Verificare. Amendamentele a trei legi ale justiției care sunt acum în vigoare conțin o serie de măsuri care slăbesc garanțiile legale pentru independența judiciară. Acestea au potențialul de a submina eficiența muncii judecătorilor și a procurorilor, cât și încrederea cetățenilor în sistemul judiciar. Se pune presiune pe instituțiile judiciare și pe magistrați, inclusiv prin stabilirea unei secții speciale pentru investigarea magistraților. Demersurile actuale privind modificarea Codului penal și de procedură penală ar putea avea un efect negativ asupra eficienței anchetelor și proceselor.”
►„Semestrul european a contribuit în mod real la îmbunătățirea situației economice și sociale din Europa. Mai rămân însă provocări importante cărora trebuie să le facem față și începe să se profileze tot mai pregnant riscul unei deteriorări a perspectivelor economice. Este îngrijorător să constatăm o încetinire a avântului reformelor în unele țări. Facem apel la toate statele membre să își reînnoiască eforturile pentru a consolida reziliența economiilor noastre și pentru a sprijini o creștere economică în egală măsură durabilă și favorabilă incluziunii. O mai bună direcționare a investițiilor poate contribui în mod semnificativ la atingerea acestor obiective”, a declarat Valdis Dombrovskis, vicepreședinte pentru moneda euro și dialog social, responsabil și pentru stabilitatea financiară, serviciile financiare și uniunea piețelor de capital.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, Comisia Europeana, statul de drept, raport,
Dată publicare:
05-06-2019 14:46