România, campioană la accidente rutiere: Lipsa de experiență și viteza excesivă, principalele cauze
România este pe primul loc la numărul de accidente în Uniunea Europeană, iar mare parte dintre acestea sunt produse de șoferi care nu au experiență.
Mulți tineri nu respectă nici măcar regulile de bază învățate în timpul școlii, cum ar fi purtarea centurii de siguranţă, sau o poziție corectă în mașină, pentru o vizibilitate mai bună. Nu mai vorbim de viteză. Specialiștii spun, de asemenea, că orele de condus sunt insuficiente.
Cea mai mare problemă a tinerilor șoferi atunci când obţin permisul de conducere este că ignoră chiar principiile de bază. Adică postura pe care trebuie să o aibă atunci când conduc, cum trebuie aranjat scaunul pentru o vizibilitate mai bună sau cum îşi țin mâinile pe volan.
De asemenea, spun experții, mulți tineri au prea multă înceredere în ei și își supraestimează abilitățile.
Silviu Toma, instructor de conducere defensivă: ”Ies cu lipsă de experiență, ies cu lipsă de abilități pentru că nu ai unde să te antrenezi pe stradă să faci tot felul de exerciții și ies și cu o mentalitate greșită. Avem această mentalitate în care ne identificăm cu mașina, face parte din noi, vrem să le arătăm celor din jur cât de buni șoferi suntem noi, mergem deseori cu viteză”.
Iar viteza produce cele mai mult accidente. De asemenea....
Don't text and drive, adică nu scrieți mesaje atunci când vă aflați la volan. Și asta pentru că atenția este unul dintre cei mai importanți factori atunci când conduceți, o clipă de neatenție poată să ducă la accidente.
Constaintin Ciobanu, instructor conducere defensivă: „Avem nevoie de o treime de secundă să clipim. Într-o treime de secundă la 60 de km/h parcurgem 5 metri.
Am clipit și am parcurs 5m. Timpul mediu de reacție al unui om obișnuit este în jurul unei secunde. Foarte multă lume nu conștientizează că permisul de conducere este un defapt un permis de port armă. Ai luat permisul ești responsabil pentru 1500-2000 de kg pe care le deplasezi pe drumul public. Ai pierdut controlul lor, deci practic o armă de 2 tone care poate ucide”.
În România, numai anul trecut, s-au produs în medie 76 de accidente în fiecare zi.