Romania are cele mai mari suprafete de paduri virgine din Europa. Planul autoritatilor pentru a le salva
Suntem tara cu cele mai mari suprafete de paduri virgine din Uniunea Europeana. Pana nu demult detineam 60 la suta din toate zonele din Europa unde nu a calcat picior de om.
La nivel mondial rivalizam cu jungla din Amazon sau cea din Congo. Insa, pentru ca in ultimii ani am distrus mare parte din aceste comori, autoritatile vor sa faca un recensamant, iar aceste paduri sa intre intr-un catalog special.
Muntii nostri mai ascund inca paduri pe unde nu a calcat picior de om. Specialistii le numesc paduri virgine si le compara cu junglele din Amazon sau Congo. Nu le-am distrus echilibrul pentru ca nu am ajuns acolo.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Intr-o padure virgina, natura functioneaza perfect, asa cum se intampla acum 100.000 de ani, spun specialistii. Cu alte cuvinte, interventia omului in aceste zone este extrem de limitata. Adica nu gasim niciun fel de gunoaie si nici copaci taiati.
Potrivit definitiei din lege, o padure este virgina daca totul se desfasoara dupa un ciclu natural complet. Copacii cazuti, asa-numitul lemn mort, raman pe sol si putrezesc. Nimeni nu culege fructe, nu vaneaza animale.
Padurea nu este deranjata de prezenta omului pe o suprafata de minimum 20 de hectare si este inconjurata de o padure tampon de 50 de hectare.
Cristiana Pasca Palmer, ministrul Mediului: "In 2003, erau 230.000 de hectare de padure virgine. Cea mai mare suprafata de paduri virgine din Europa."
Cele mai intinse paduri virgine identificate deja sunt in Maramures, Brasov, Gorj, Sibiu si Mehedinti. Altele, insa mai mici, sunt in Covasna, Caras-Severin si Bistrita-Nasaud. Acestea si altele noi vor fi trecute intr-un catalog special, disponibil online, pentru ca oamenii sa stie de ele. Atentie, accesul in aceste paduri este complet interzis. Pentru curiosi vor exista cateva trasee bine definite. Potrivit legii, padurile virgine pot fi folosite exclusiv pentru cercetare.
Magor Csibi, director WWF Romania: "In 2012, am constatat ca 80 la suta nu aveau nicio forma de protectie. Trebuie sa stim cum sa convietuim cu natura. Avem sansa de a afla cum se intampla totul acum 100.000 de ani."
Catalogul National al Padurilor Virgine va fi gata in 6 luni, promite Ministerul Mediului. Oficialii ar trebui sa se grabeasca, pentru ca padurile romanesti dispar intr-un ritm ametitor - trei hectare pe ora, potrivit unor statistici.
Sursa: Pro TV
Etichete: paduri, ministerul mediului, paduri virgine,
Dată publicare:
19-07-2016 19:15