Numărul consumatorilor de droguri crește alarmant. România are prea puține centre de dezintoxicare
Deși este evident că a crescut îngrijorător consumul de droguri în rândul tinerilor, în țară sunt extrem de puține locuri unde cei cu această adicție pot primi ajutor de durată de la specialiști.
Cele câteva centre private, gândite după modelul vestic, fac cu greu față solicitărilor. În jur de 400 de lei pe zi.
În Pianu de Jos, județul Alba, o fostă pensiune a fost transformată într-un centru medical privat. Pe lângă cazare și trei mese pe zi, pacienții beneficiază de ședințe de psihoterapie, activități interactive și, la nevoie, tratament.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Dr. Laura Cătană, Centru Medical Pianu de Jos: „Foarte mulți se adresează nouă pentru că văd o schimbare în comportamentul copiilor. Retragere, de fugă de acasă, nu știu anturajele, scade puterea de concentrare, tuburări la nivelul somnului, la toate stările acestea se ascunde consumul de droguri.”
Sunt 32 de locuri, iar camerele sunt amenajate că la hotel, cu zonă de relaxare. O singură zi de cazare costă 380 de lei.
La 80 de kilometri de Cluj-Napoca, chiar la intrare în județul Sălaj, într-un complex întins pe 5 hectare în inima naturii pot merge cei care ies de la dezintoxicare. Ședințele de consiliere sunt urmate de activități în aer liber, departe de orice tentație din zonele urbane.
Ciprian Denghel, voluntar centru: „Avem un lac unde se poate pescui, o cabanuță cu ciubăr. Multă natură unde oamenii se pot plimba.”
Pentru o zi petrecută aici tariful este de 160 de lei.
Un bărbat a început să consume cocaină când avea sub 30 de ani.
Fost consumator de droguri: „Nu e suficient o luna să stai aici că să te tratezi, ai nevoie de minim 3 luni, 6 luni. Fratele meu a făcut un pas și a vorbit cu mine, mi-a explicat că viață mea se ruinează dacă nu vin să mă tratez.”
Medicul Florin Mărghitaș este specialist în adicții, iar după mai mulți ani în care a lucrat într-un spital din Germania a deschis un centru în Cluj-Napoca.
Florin Mărghitaș, medic: „Două luni se lucrează psihiatric, cât și psihiterapeutic. Din păcate ne luptăm cu absenta acestor centre.”
Florența Preda, psiholog: „Avem partea de terapie de grup. Toate studiile arată că are eficiența cea mai mare. Auzind povestea celuilalt pot să înțeleg mai multe decât mi-ar spune mama, sora, iubita.”
Bogdan Gheorghe, medic Agenția Națională Antidrog: „Sunt foarte puțini specialiști care doresc să lucreze cu persoane consumatoare de droguri."
Vârsta de debut pentru consumul de droguri în România a scăzut alarmant la 13 ani, susțin cei de la Antidrog.