Mii de oameni fug de războiul din Ucraina și se refugiază în România: ”Suntem speriați, am lăsat totul”
La punctele de frontieră din nordul țării sosesc tot mai mulți ucraineni care fug din calea războiului. Oamenii și-au făcut rapid bagajele, și-au luat copiii și s-au îndreptat către prietenii din România care i-ar putea primi în casele lor.
Prefectul de Maramureș a declarat că poate oferi hrană și adăpost pentru 200 de persoane în cămine, hoteluri sau săli de sport.
În Vama Siret, oamenii trec neîntrerupt de dimineață spre România. Această tânără, din Polonia, era dimineață în Cernăuți. S-a îngrozit când a primit imagini groaznice din Kievul atacat de elicoptere.
A văzut imagini cu oameni uciși și distrugeri în orașe și a căutat drumul spre România cât a putut de repede. A ajuns în Vama Siret cu taxiul.
Julie: ”Era safe, dar mama m-a informat ca au atacat Kiev. Am fost atât de speriată, nu îmi vine să cred că sunt aici. Am luat taxi, am așteptat atât de mult, mulțumesc, Doamne, că am ajuns aici. Am așteptat ore întregi la vamă și acum sunt în sfârșit aici și voi merge acasă în Polonia. Sunt la coada oameni de 40 de ani cu copii și au doar câte o geantă cu ei”.
Acest bărbat spune că s-a trezit dimineață, din cauza alarmei aeriene. Și-a luat familia și a fugit spre graniță. A trecut pe jos spre România.
Bărbat: ”Din Cernăuți, tare greu, tare aglomerat, lume multă. Ne-a adus, da ... Vreo 2 km am venit toți din familia noastră de acasă. Eram acasă, dormeam și au zis luați bagajele”.
”Am lăsat în urmă pe mama și sora mea ”
Femeia aceasta a trecut frontiera cu fiica ei de 3 ani și cu sora ei, adolescentă.
Femeie: ”E teribil, casa mea e în Ucraina. Familia mea e în Ucraina, am lăsat în urmă pe mama și sora mea”.
La fiecare 5 minute, zeci de persoane trec prin Vama Siret. Sunt familii întregi oameni cu copii în brațe și cu bagajele făcute pe fugă. Mulți și-au lăsat mașinile în timp ce așteptau la coadă în Ucraina și au pornit pe jos spre vamă.
În Vama Sighetu Marmației sosesc rând pe rând mașini din Ucraina. Încă nu este aglomerat, iar oamenii pot trece granița, după verificarea actelor. Cei sosiți spun că le este teamă și vor încerca să rămână în România pentru o vreme.
Român din Ucraina, refugiat, zice că și-a luat familia și copiii și au venit în România, au un apartament în Sighet și vor să fie în siguranță. Oamenii sunt speriați și cei care au rude în altă parte vor încerca să plece.
O femeie care plânge spune că și-a luat copiii, hainele și a plecat.
Româncă din Ucraina: ”Am venit aici, suntem speriati, am lăsat totul, nu știm când ne vom întoarce. Am prieteni în Sighet. N-am crezut că se va schimba totul într-o noapte”.
România spune că este pregătită să primească peste 500.000 de refugiați
Această femeie a venit în România să-și rezolve niște acte, dar acum nu este lăsată să treacă granița înapoi, spre casă.
O turistă din Republica Moldova, care a fost la schi în Bukovel, s-a grabit să plece. N-a putut ajunge însă acas, așa că a trecut frontiera în România.
Turistă: ”Am fost la schi în Bukovel și am plecat de acolo, vreau să închiriez pentru a rămâne aici până la soluționarea problemei”.
Femeia spune ca are prieteni în Kiev, care i-au spus cât este de tensionată situația. Pe străzi e aglomerație, mulți oameni sunt grăbiți, mai toate magazinele sunt închise. Fiecare încearcă să-și rezolve diverse probleme, cât se mai poate.
Pe de altă parte, autoritățile noastre susțin că sunt pregatite pentru un eventual val de refugiați.
Vasile Dîncu, ministrul Apărării: Am putea să primim peste 500.000 de refugiați, aceasta este cifra pentru care ne-am pregătit noi împreună cu Ministerul de Interne și cu celelalte instituții care au în subordine acest lucru.
-Unde am putea să-i cazăm pe aceștia?
-Sunt multe puncte, există un plan în acest sens care este pregatit în toate marile orașe, există zone pentru asta în vecinătatea graniței”.
Și Guvernul a confirmat într-un comunicat dat joi că suntem pregătiți să preluăm, la nevoie, fluxurile de refugiați.
Autoritățile ucrainene lasă să plece din țară doar femeile și copiii
Împreună cu familile lor, și-au luat tot ce aveau de preț și se refugiază în România. De partea ucraineană, alți oameni caută drumul spre România. Atmosfera în vamă este una tensionată, cum este și firesc, dar procesul de intrare-ieșire se desfășoară în mod normal. Prefectul de Suceava, Alexandru Moldovan a declarat că la primele ore ale zilei, în județ au intrat câteva sute de cetățeni ucraineni.
Mulți au și cetățenie română sau au rude ori prieteni în Suceava. Prefectul mai spune ca se așteaptă ca pe parcursul zilei sa fie un flux crescut în vamă, după ce Rusia a atacat Ucraina.
Autorităţile ucrainene au permis ieşirea din ţară doar a femeilor, copiilor, iar în cazul bărbaţilor este permisă părăsirea ţării doar pentru cei care au rezidenţă pe teritoriul altui stat.
Pentru refugiați, în primă instanță, vor fi tabere mobile, instalate la punctele de trecere a frontierei. Apoi, oamenii vor fi duși la cămine sau cazați în sistem hotelier, în județ.
Autoritățile de la noi sunt pregătite să ofere asistență medicală, psihologică și de ordin religios, precum și translatori.
„Nu știm ce se întâmplă, ne e teamă. Am luat copiii, hainele și plecăm unde vedem cu ochii”, a spus un bărbat din Cernăuți pentru monitorulsv.ro. Potrivit acestuia, „un kilometru de oameni, pe două rânduri, așteaptă să intre în România, prin Vama Siret”.
„Multă lume se retrage pentru că se teme de război. Deja nu mai e de glumit. În Cernăuți e panică adevărata, sunt cozi mari la benzinării, oamenii se retrag, ies din case, fug care încotro. Este un pic de haos. Autoritățile au spus că a fost introdusă legea marțială și au cerut ca oamenii să urmărească paginile lor oficiale și să nu creadă în fake-uri pentru că sunt multe informații false. E coadă foarte mare de mașini și nu se știe cum va funcționa vama în viitor”, a spus un alt bărbat.
"Where will I run? Where do I go? Tell me, please."
Disappointment, panic and chaos on the streets of Ukraine as residents scramble to find safety pic.twitter.com/0ZLU8CApkG
— TRT World (@trtworld) February 24, 2022
O ucraineancă căsătorită cu un român a declarat că și-a luat copilul și actele și a mers pe jos până la Siret ca să nu aștepte ore în șir în mașină.
„Nu se spune nimic concret, sunt multe informații false. E panică foarte mare, multă lume vrea să plece de acolo. Am preferat să vin pe jos, să nu stau cu copilul acolo, în mașină, atâtea ceasuri. Aici mă așteaptă soțul. Am luat doar documentele și copilul”, a povestit aceasta.