Mii de oameni fug de războiul din Ucraina și se refugiază în România: ”Suntem speriați, am lăsat totul”

×
Codul embed a fost copiat

La punctele de frontieră din nordul țării sosesc tot mai mulți ucraineni care fug din calea războiului. Oamenii și-au făcut rapid bagajele, și-au luat copiii și s-au îndreptat către prietenii din România care i-ar putea primi în casele lor.

Prefectul de Maramureș a declarat că poate oferi hrană și adăpost pentru 200 de persoane în cămine, hoteluri sau săli de sport.

În Vama Siret, oamenii trec neîntrerupt de dimineață spre România. Această tânără, din Polonia, era dimineață în Cernăuți. S-a îngrozit când a primit imagini groaznice din Kievul atacat de elicoptere.

A văzut imagini cu oameni uciși și distrugeri în orașe și a căutat drumul spre România cât a putut de repede. A ajuns în Vama Siret cu taxiul.

Julie: ”Era safe, dar mama m-a informat ca au atacat Kiev. Am fost atât de speriată, nu îmi vine să cred că sunt aici. Am luat taxi, am așteptat atât de mult, mulțumesc, Doamne, că am ajuns aici. Am așteptat ore întregi la vamă și acum sunt în sfârșit aici și voi merge acasă în Polonia. Sunt la coada oameni de 40 de ani cu copii și au doar câte o geantă cu ei”.

Citește și
ucraina razboi
Autoritățile ruse avertizează cetățenii să nu participe la proteste împotriva războiului
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

Acest bărbat spune că s-a trezit dimineață, din cauza alarmei aeriene. Și-a luat familia și a fugit spre graniță. A trecut pe jos spre România.

Bărbat: ”Din Cernăuți, tare greu, tare aglomerat, lume multă. Ne-a adus, da ... Vreo 2 km am venit toți din familia noastră de acasă. Eram acasă, dormeam și au zis luați bagajele”.

”Am lăsat în urmă pe mama și sora mea ”

Femeia aceasta a trecut frontiera cu fiica ei de 3 ani și cu sora ei, adolescentă.

Femeie: ”E teribil, casa mea e în Ucraina. Familia mea e în Ucraina, am lăsat în urmă pe mama și sora mea”.

La fiecare 5 minute, zeci de persoane trec prin Vama Siret. Sunt familii întregi oameni cu copii în brațe și cu bagajele făcute pe fugă. Mulți și-au lăsat mașinile în timp ce așteptau la coadă în Ucraina și au pornit pe jos spre vamă.

În Vama Sighetu Marmației sosesc rând pe rând mașini din Ucraina. Încă nu este aglomerat, iar oamenii pot trece granița, după verificarea actelor. Cei sosiți spun că le este teamă și vor încerca să rămână în România pentru o vreme.

Român din Ucraina, refugiat, zice că și-a luat familia și copiii și au venit în România, au un apartament în Sighet și vor să fie în siguranță. Oamenii sunt speriați și cei care au rude în altă parte vor încerca să plece.

O femeie care plânge spune că și-a luat copiii, hainele și a plecat.

Româncă din Ucraina: ”Am venit aici, suntem speriati, am lăsat totul, nu știm când ne vom întoarce. Am prieteni în Sighet. N-am crezut că se va schimba totul într-o noapte”.

România spune că este pregătită să primească peste 500.000 de refugiați

Această femeie a venit în România să-și rezolve niște acte, dar acum nu este lăsată să treacă granița înapoi, spre casă.

O turistă din Republica Moldova, care a fost la schi în Bukovel, s-a grabit să plece. N-a putut ajunge însă acas, așa că a trecut frontiera în România.

Turistă: ”Am fost la schi în Bukovel și am plecat de acolo, vreau să închiriez pentru a rămâne aici până la soluționarea problemei”.

Femeia spune ca are prieteni în Kiev, care i-au spus cât este de tensionată situația. Pe străzi e aglomerație, mulți oameni sunt grăbiți, mai toate magazinele sunt închise. Fiecare încearcă să-și rezolve diverse probleme, cât se mai poate.

Pe de altă parte, autoritățile noastre susțin că sunt pregatite pentru un eventual val de refugiați.

Vasile Dîncu, ministrul Apărării: Am putea să primim peste 500.000 de refugiați, aceasta este cifra pentru care ne-am pregătit noi împreună cu Ministerul de Interne și cu celelalte instituții care au în subordine acest lucru.
-Unde am putea să-i cazăm pe aceștia?
-Sunt multe puncte, există un plan în acest sens care este pregatit în toate marile orașe, există zone pentru asta în vecinătatea graniței
”.

Și Guvernul a confirmat într-un comunicat dat joi că suntem pregătiți să preluăm, la nevoie, fluxurile de refugiați.

Autoritățile ucrainene lasă să plece din țară doar femeile și copiii

Împreună cu familile lor, și-au luat tot ce aveau de preț și se refugiază în România. De partea ucraineană, alți oameni caută drumul spre România. Atmosfera în vamă este una tensionată, cum este și firesc, dar procesul de intrare-ieșire se desfășoară în mod normal. Prefectul de Suceava, Alexandru Moldovan a declarat că la primele ore ale zilei, în județ au intrat câteva sute de cetățeni ucraineni.

Mulți au și cetățenie română sau au rude ori prieteni în Suceava. Prefectul mai spune ca se așteaptă ca pe parcursul zilei sa fie un flux crescut în vamă, după ce Rusia a atacat Ucraina.

Autorităţile ucrainene au permis ieşirea din ţară doar a femeilor, copiilor, iar în cazul bărbaţilor este permisă părăsirea ţării doar pentru cei care au rezidenţă pe teritoriul altui stat.

Pentru refugiați, în primă instanță, vor fi tabere mobile, instalate la punctele de trecere a frontierei. Apoi, oamenii vor fi duși la cămine sau cazați în sistem hotelier, în județ.

Autoritățile de la noi sunt pregătite să ofere asistență medicală, psihologică și de ordin religios, precum și translatori.

Nu știm ce se întâmplă, ne e teamă. Am luat copiii, hainele și plecăm unde vedem cu ochii”, a spus un bărbat din Cernăuți pentru monitorulsv.ro. Potrivit acestuia, „un kilometru de oameni, pe două rânduri, așteaptă să intre în România, prin Vama Siret”.

Multă lume se retrage pentru că se teme de război. Deja nu mai e de glumit. În Cernăuți e panică adevărata, sunt cozi mari la benzinării, oamenii se retrag, ies din case, fug care încotro. Este un pic de haos. Autoritățile au spus că a fost introdusă legea marțială și au cerut ca oamenii să urmărească paginile lor oficiale și să nu creadă în fake-uri pentru că sunt multe informații false. E coadă foarte mare de mașini și nu se știe cum va funcționa vama în viitor”, a spus un alt bărbat.

O ucraineancă căsătorită cu un român a declarat că și-a luat copilul și actele și a mers pe jos până la Siret ca să nu aștepte ore în șir în mașină.

Nu se spune nimic concret, sunt multe informații false. E panică foarte mare, multă lume vrea să plece de acolo. Am preferat să vin pe jos, să nu stau cu copilul acolo, în mașină, atâtea ceasuri. Aici mă așteaptă soțul. Am luat doar documentele și copilul”, a povestit aceasta.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Președintele american și liderii europeni au anunţat că vor impune Rusie cel mai dur pachet de sancţiuni existente
Președintele american și liderii europeni au anunţat că vor impune Rusie cel mai dur pachet de sancţiuni existente

Preşedinta Comisiei Europene a declarat că vor fi îngheţate toate activele Rusiei din ţările blocului comunitar. De asemenea, vor fi blocate accesul la tehnologii de vârf și accesul băncilor rusești pe pieţele finaciare europene.

Autoritățile ruse avertizează cetățenii să nu participe la proteste împotriva războiului
Autoritățile ruse avertizează cetățenii să nu participe la proteste împotriva războiului

Autoritățile ruse le-au spus cetățenilor să nu participe la protestele împotriva războiului, a avertizat joi Comitetul de Investigații al țării într-o declarație, relatează CNN.

CASS: Rusia devine o paria internațional. Putin a pregătit invadarea Ucrainei de la începutul pandemiei
CASS: Rusia devine o paria internațional. Putin a pregătit invadarea Ucrainei de la începutul pandemiei

Rusia devine un paria internaţional, iar războiul liderului rus Vladimir Putin va avea implicaţii fundamentale pentru anii şi deceniile care vor urma, a afirmat joi, preşedintele Centrului de Analiză şi Studii de Securitate, Alexandru Grumaz.  

Ucraina anunţă ruperea relaţiilor diplomatice cu Rusia
Ucraina anunţă ruperea relaţiilor diplomatice cu Rusia

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat joi ruperea relaţiilor diplomatice cu Rusia, după agresiunea militară împotriva teritoriului ucrainean ordonată în zorii zilei de şeful statului rus, Vladimir Putin, transmite Reuters.

ANALIZĂ. Cât de puternică este armata Ucrainei și ce șanse are oprescă invazia Rusiei
ANALIZĂ. Cât de puternică este armata Ucrainei și ce șanse are oprescă invazia Rusiei

Forţele armate ale Ucrainei sunt mult inferioare ca număr şi înzestrare celor ale Rusiei, dar experţi militari apreciază că ele vor fi capabile să opună o rezistenţă semnificativă şi să provoace pierderi grele inamicului, arată o analiză Reuters.

Recomandări
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”

Sudul Libanului este vizat de „o acțiune ofensivă” pornită de Israel, miercuri, în paralele cu pregătirile pentru o operațiune terestră în Rafah.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP
Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP

Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.