România a cerut sprijin de la SUA pentru a cumpăra 36 de avioane F-16 Fighting Falcon
Ministrul Apărării Naționale Mihai Fifor a declarat că România a cerut sprijin de la SUA pentru achiziționarea a 36 de avioane de luptă F-16 Fighting Falcon. Aeronavele vor fi folosite de piloții român din februarie 2019.
”S-a discutat și programul F16, avioanele pe care dorim să continuăm să le achiziționăm. Am anunțat în repetate rânduri și acest lucru. În primă instanță sunt cele 5 aeronave pe care urmează să le achiziționăm tot din Portugalia, așa cum am făcut și cu celelalte 12.
E adevărat că am cerut sprijin și secretarului Apărării James Mattis, pentru că, fie că se cumpără din Portugalia, fie că se cumpără din altă țară aliată, procedura este aceeași, este nevoie de un acord al Guvernului Statelor Unite pentru ca această procedură să aibă loc. Și vă pot asigur de faptul că secretarul Mattis ne-a dat toate asigurările că va exista sprijin pentru acest program.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Pe de altă parte, am discutat în continuare despre cele 36 de aeronave pe care intenționăm să le achiziționăm, astfel încât să putem completa nevoia de înzestrare pentru forțele aeriene române.” - a declarat ministrul Apărării, luni, la deschiderea anului universitar la Academia Tehnică Militară "Ferdinand I" din Bucureşti.
El a mai precizat că avioanele F-16 Fighting Falcon vor fi folosite de piloții români din februarie 2019, în operațiunile de poliție aeriană.
”Statul Major al Forțelor Aeriene dă asigurări că începând cu luna februarie putem ieși la poliția aeriană cu F16. Atunci se termină toată procedura pentru a opera aceste aeronave în condiții de maximă siguranță și de maximă operativitate.” - a spus ministrul.
Avioanele F-16 achiziţionate de Forţele Aeriene Române trezesc îngrijorare la Moscova, deoarece sunt printre modelele de aeronave care pot transporta noua generaţie de bombe nucleare americane, B61-12.
Rusia consideră că aceasta ar putea fi cea mai periculoasă armă atomică dezvoltată de Statele Unite, din cauza preciziei, dar şi a volumului redus de praf radioactiv produs de explozie.
În plus, puterea sa poate fi reglată de la 0.3 până la 50 de kilotone de TNT, ceea ce îi conferă atât capabilităţi strategice, cât şi tactice. De asemenea, B61-12 poate lovi ţinte la câţiva metri sub pământ, ceea ce ar face inutile multe adăposturi nucleare.
Recent, secretarul american al apărării, Jim Mattis, l-a primit la Pentagon pe omologul său român, ministrul Mihai Fifor, a anunțat Departamentul Apărării Statelor Unite.
Cei doi au convenit să continue cooperarea în domeniul apărării şi promovarea securităţii în regiunea Mării Negre, a precizat purtătoarea de cuvânt a Departamentului Apărării, Dana W. White.
Mattis şi-a exprimat faţă de Fifor aprecierea pentru eforturile României de a-şi moderniza forţele armate şi de a-şi respecta angajamentele faţă de NATO privind cheltuielile pentru apărare.
Secretarul apărării a remarcat că aceste eforturi fac din România un aliat model.
România va iniţia licitaţia pentru achiziţia unor sisteme de apărare de coastă
România va lansa o licitaţie pentru achiziţia unor noi sisteme mobile de apărare de coastă, a declarat ministrul român al apărării Mihai Fifor pentru publicaţia Morning Defense, citată de Politico.com și preluată de Agerpres.
România şi-a stabilit obiectivul 'de a avea această nouă capabilitate pe coasta Mării Negre, doar ca o măsură suplimentară de descurajare', a afirmat Mihai Fifor după întrevederea avută săptămâna trecută la Pentagon cu secretarul american al apărării Jim Mattis.
Noile baterii ar putea de asemenea să fie amplasate pe corvetele pe care România doreşte să le achiziţionare, a mai spus oficialul român.
Conform sursei citate, Boeing se numără printre companiile care concurează pentru obţinerea contractului privind furnizarea sistemelor de apărare de coastă, contract estimat la circa 150 de milioane de dolari.
Sursa: Pro TV
Etichete: SUA, NATO, avioane, romania, armata, militari, f-16, Mihai Fifor,
Dată publicare:
01-10-2018 10:37