România a cerut sprijin de la SUA pentru a cumpăra 36 de avioane F-16 Fighting Falcon

Ultimul update: Luni 01 Octombrie 2018 10:57
Data publicarii: Luni 01 Octombrie 2018 10:37
Categorie: Actualitate
Avion F-16

Ministrul Apărării Naționale Mihai Fifor a declarat că România a cerut sprijin de la SUA pentru achiziționarea a 36 de avioane de luptă F-16 Fighting Falcon. Aeronavele vor fi folosite de piloții român din februarie 2019.

S-a discutat și programul F16, avioanele pe care dorim să continuăm să le achiziționăm. Am anunțat în repetate rânduri și acest lucru. În primă instanță sunt cele 5 aeronave pe care urmează să le achiziționăm tot din Portugalia, așa cum am făcut și cu celelalte 12.

E adevărat că am cerut sprijin și secretarului Apărării James Mattis, pentru că, fie că se cumpără din Portugalia, fie că se cumpără din altă țară aliată, procedura este aceeași, este nevoie de un acord al Guvernului Statelor Unite pentru ca această procedură să aibă loc. Și vă pot asigur de faptul că secretarul Mattis ne-a dat toate asigurările că va exista sprijin pentru acest program.

Pe de altă parte, am discutat în continuare despre cele 36 de aeronave pe care intenționăm să le achiziționăm, astfel încât să putem completa nevoia de înzestrare pentru forțele aeriene române.” - a declarat ministrul Apărării, luni,  la deschiderea anului universitar la Academia Tehnică Militară "Ferdinand I" din Bucureşti.

El a mai precizat că avioanele F-16 Fighting Falcon vor fi folosite de piloții români din februarie 2019, în operațiunile de poliție aeriană.

Statul Major al Forțelor Aeriene dă asigurări că începând cu luna februarie putem ieși la poliția aeriană cu F16. Atunci se termină toată procedura pentru a opera aceste aeronave în condiții de maximă siguranță și de maximă operativitate.” - a spus ministrul.

Avioanele F-16 achiziţionate de Forţele Aeriene Române trezesc îngrijorare la Moscova, deoarece sunt printre modelele de aeronave care pot transporta noua generaţie de bombe nucleare americane, B61-12.

Rusia consideră că aceasta ar putea fi cea mai periculoasă armă atomică dezvoltată de Statele Unite, din cauza preciziei, dar şi a volumului redus de praf radioactiv produs de explozie.

În plus, puterea sa poate fi reglată de la 0.3 până la 50 de kilotone de TNT, ceea ce îi conferă atât capabilităţi strategice, cât şi tactice. De asemenea, B61-12 poate lovi ţinte la câţiva metri sub pământ, ceea ce ar face inutile multe adăposturi nucleare.

Recent, secretarul american al apărării, Jim Mattis, l-a primit la Pentagon pe omologul său român, ministrul Mihai Fifor, a anunțat Departamentul Apărării Statelor Unite.

Cei doi au convenit să continue cooperarea în domeniul apărării şi promovarea securităţii în regiunea Mării Negre, a precizat purtătoarea de cuvânt a Departamentului Apărării, Dana W. White.

Mattis şi-a exprimat faţă de Fifor aprecierea pentru eforturile României de a-şi moderniza forţele armate şi de a-şi respecta angajamentele faţă de NATO privind cheltuielile pentru apărare.

Secretarul apărării a remarcat că aceste eforturi fac din România un aliat model.

România va iniţia licitaţia pentru achiziţia unor sisteme de apărare de coastă

România va lansa o licitaţie pentru achiziţia unor noi sisteme mobile de apărare de coastă, a declarat ministrul român al apărării Mihai Fifor pentru publicaţia Morning Defense, citată de Politico.com și preluată de Agerpres.

România şi-a stabilit obiectivul 'de a avea această nouă capabilitate pe coasta Mării Negre, doar ca o măsură suplimentară de descurajare', a afirmat Mihai Fifor după întrevederea avută săptămâna trecută la Pentagon cu secretarul american al apărării Jim Mattis.

Noile baterii ar putea de asemenea să fie amplasate pe corvetele pe care România doreşte să le achiziţionare, a mai spus oficialul român.

Conform sursei citate, Boeing se numără printre companiile care concurează pentru obţinerea contractului privind furnizarea sistemelor de apărare de coastă, contract estimat la circa 150 de milioane de dolari.

Un avion F-16 al Fortelor Aeriene Romane evoleaza in cea de a zecea editie a Bucharest International Air Show Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
portugalia f-16 Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
Ceremonia prilejuita de sosirea în ţară a primelor 6 avioane F-16 Fighting Falcon Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
Avion F-16 Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Pro TV

Avioane de luptă F-16 româneşti, trimise în Ucraina în contextul tensiunilor NATO-Rusia
Avioane de luptă F-16 româneşti, trimise în Ucraina în contextul tensiunilor NATO-Rusia
Ministerul Apărării din Portugalia a confirmat că va vinde încă cinci avioane de vânătoare F-16 către România
Ministerul Apărării din Portugalia a confirmat că va vinde încă cinci avioane de vânătoare F-16 către România
Avioanele de luptă F16, cumpărate din Portugalia, cele mai apreciate la Ziua Aviației
Avioanele de luptă F16, cumpărate din Portugalia, cele mai apreciate la Ziua Aviației
Marea înarmare a României. Cât ne costă și cum arată cel mai mare plan de modernizare a armatei
Marea înarmare a României. Cât ne costă și cum arată cel mai mare plan de modernizare a armatei
VIDEO PROTVPLUS.RO
ilie balaci
Scene tulburătoare. Lui Aurel Beldeanu, fost coleg cu Ilie Balaci, i s-a făcut rău şi a fost transportat la spital
Bărbat accidentat de un tramvai după ce s-a dezechilibrat şi a căzut de pe refugiu pe șine
Supraviețuitoare a incendiului din Colectiv: ”Medicul german mi-a spus că asemenea cicatrici nu a văzut”
Filmul zilei în care Ilie Balaci a murit. Ce i-ar fi cerut mamei înainte de a i se face rău
Copil mort într-un spital privat: se fac mai multe anchete. Colegiul Medicilor s-a autosesizat
Comisarul european pentru Uniunea Securităţii: Statele UE luptă în prima linie
ancheta copil sanador
Cazul copilului mort. Raportul preliminar al controlului efectuat de DSP la Sanador
Bărbatul care figurează de 18 ani ca fiind mort. Motivul pentru care s-a întârziat repararea greșelii
Cum a reușit un hoț să păcălească o vânzătoare din Baia Mare. VIDEO
Şapte migranţi au fost descoperiţi de poliţiştii de frontieră din Arad, ascunşi intr-o maşina, în spatele unui perete fals
Învăţătorul acuzat că ar fi strâns de gât un elev a anunţat că îşi dă demisia. Părinţii au făcut plângere
Tânăr aflat sub medicamentație, dispărut de acasă. Mesajul disperat al mamei