RETETE DE CRACIUN. Tot mai multi romani aleg prepelita in locul porcului traditional
Daca vreti sa va impresionati invitatii de Craciun, renuntati la porcul traditional si puneti-le pe masa delicatese din carne de prepelita.
Dincolo de gustul special, aceste preparate, sarace in grasimi, dar bogate in fier sunt si o garantie ca nu vom sta cu grija kilogramelor in plus in timpul Sarbatorilor.
Mirosul fripturii de prepelita i-a convins si pe cativa oameni de afaceri romani sa investeasca in acest bussines aflat inca la inceput de drum.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
"Ele devin adulte la cinci-sase saptamani, cand incep sa faca oua bune de mancat, incep de la opt saptamani. Ele mai pun carne pe ele in perioada asta", spune un crescator.
La doi pasi de mare, la Vadu, familia Tonea si-a ridicat, cu 50 la suta fonduri europene, o ferma de prepelite de toate frumusetea. Au inceput afacerea in 2009, cand medicul pediatru le-a recomandat sa dea copiilor oua crude de prepelita pentru ca astfel le-ar creste imunitatea.
"Nu gaseam la momentul acela erau fermele micute nedezvoltate si am zis ca este loc de mai bine pe piata pentru ouale de prepelite. Si asa am inceput si noi sa crestem prepelite", Gabriela Tone, crescator de prepelite.
Au pornit la drum cu 2500 de euro. S-au dezvoltat rapid, iar acum au o ferma cu o capacitate de 35 de mii de prepelite, dar si singurul abator din tara. Investitia se ridica la 1,7 milioane de euro. Carnea care pleaca din ferma sotilor Tonea se vinde in magazine cu 40-45 de lei kilogramul. La mare cautare sunt si ouale, recunoscute pentru beneficiile lor.
"Avem aici oua proaspete de prepelita in cofrag de 24 de bucati, in magazin ajung la 8 lei - 8,5 lei. In borcan avem oua de prepelita marinate, au in compozitie otet si condiment", spune un alt crescator
Domnul Adrian din Ocna Mures a pornit si el o afacere cu prepelite insa la scara mai mica. Scoate profit bun in special din vanzarea oualor care ajung la clienti pe baza de comanda cu 50 de bani bucata.
"Sunt oua dietetice, pot sa consume si bolnavii de ficat. Un ou de prepelita are un continut mare de fier, calciu", spune un alt crescator.
Intr-un restaurant din Alba Iulia, prepelita este vedeta. Pentru un gust aparte e nevoie de o reteta speciala. Dupa ce carnea e pregatita, se innobileaza cu mirodenii, apoi e asezata in tava si rumenita la cuptor mai bine de o ora.
Carnea de prepelita mai saraca in grasimi costa aproape dublu fata de cea de pui.