Relu Fenechiu, urmarit penal intr-un nou dosar de coruptie. Pentru ce este acuzat ca a primit 4 milioane de euro

×
Codul embed a fost copiat

Fostul deputat liberal Relu Fenechiu a ajuns la al treilea dosar de coruptie.

Daca acum doua saptamani a incheiat un acord
de recunoastere a vinovatiei pentru acuzatii de trafic de influenta, acceptand o pedeapsa de trei ani si zece luni de inchisoare cu executare, procurorii anticoruptie l-au pus luni din nou sub urmarire penala pentru aceleasi infractiuni.

Ar fi primit 4 milioane si jumatate de euro spaga de la o firma care avea contracte cu ministerul educatiei pentru a pune o vorba buna la minister, iar platile sa fie facute la timp. Relu Fenechiu este deja in detentie, dupa ce in 2014 a fost condamnat la 5 ani in dosarul "Transformatorul".

Procurorii anticoruptie au dispus efectuarea urmaririi penale fata de Relu Fenechiu, la data faptelor deputat si presedinte al filialei judetene a unui partid politic, fiind acuzat de trafic de influenta si participatie improprie la infractiunea de spalare a banilor.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie au dispus efectuarea urmaririi penale fata Relu Fenechiu, la data faptelor deputat in Parlamentul Romaniei si presedinte al filialei judetene a unui partid politic, pentru trafic de influenta si participatie improprie la infractiunea de spalare a banilor.

Citește și
Relu Fenechiu
Relu Fenechiu si un fost director in Ministerul Justitiei, adusi la DNA Ploiesti pentru audieri. Ce acuzatii li se aduc
Mărturia unui turist șocat de hoția angajaților Castelului Peleș: „Am mers cu un grup de amici străini să vizităm castelul și la casa de bilete, șoc”

Anchetatorii arata ca, in perioada 2008 - 2014, Relu Fenechiu a pretins si a primit de la reprezentantii unei societati comerciale suma de circa 4.300.000 de euro pentru a asigura finantarea de catre Ministerul Educatiei Nationale a etapei a V-a a Programului ''Sistem Educational Informatizat'' (SEI), atribuirea contractului catre firma respectiva si derularea acestuia in bune conditii.

''Concret, sprijinul acordat de suspectul Fenechiu Relu s-a materializat prin interventia sa la persoane cu functii de conducere din cadrul Ministerului Educatiei Nationale, asupra carora avea influenta la acel moment'', arata DNA.

O parte din suma de bani pretinsa - 2.500.000 euro - a fost remisa in numerar suspectului, in doua transe, printr-un intermediar, sustin anchetatorii.
 

Comunicat DNA:

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie au dispus efectuarea urmaririi penale fata de suspectul
FENECHIU RELU, la data faptelor deputat in Parlamentul Romaniei si presedinte al filialei judetene a unui partid politic, cu privire la savarsirea infractiunilor de:
- trafic de influenta,
- participatie improprie la infractiunea de spalare a banilor.

In ordonanta procurorilor se arata ca, in cauza, exista aspecte din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt:

In perioada 2008 – 2014, suspectul Fenechiu Relu, in calitatile mentionate mai sus, a pretins si a primit de la reprezentantii unei societati comerciale suma de circa 4.300.000 de euro pentru a asigura finantarea de catre Ministerul Educatiei Nationale a etapei a V-a a Programului „Sistem Educational Informatizat” (SEI), atribuirea contractului catre firma respectiva si derularea acestuia in bune conditii.

Concret, sprijinul acordat de suspectul Fenechiu Relu s-a materializat prin interventia sa la persoane cu functii de conducere din cadrul Ministerul Educatiei Nationale, asupra carora avea influenta la acel moment.

O parte din suma de bani pretinsa, respectiv 2.500.000 euro, a fost remisa in numerar suspectului, in doua transe, printr-un intermediar.

In continuare, pentru a ascunde adevarata natura a provenientei circuitul financiar al sumelor de bani si beneficiarul real al acestora, suspectul Fenechiu Relu a solicitat ca restul banilor sa fie virati in conturile a doua societati comerciale in baza unor contracte de consultanta ce atestau operatiuni comerciale fictive. De precizat este faptul ca semnatarii documentelor nu au avut cunostinta de intelegerea dintre suspect si reprezentantii societatii beneficiare a contractului anterior mentionat, intocmind actele la solicitarea acestuia din urma.

Suspectului Fenechiu Relu i s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedura penala.

Anterior, inculpatul Fenechiu Relu a mai fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie pentru savarsirea unor infractiuni asimilate celor de coruptie, iar procesul penal a fost finalizat prin decizie definitiva de condamnare la o pedeapsa privativa de libertate (detalii in http://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=4618 si in http://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=3405), iar ulterior intr-un dosar separat a fost sesizata instanta de judecata cu acordul de recunoastere a vinovatiei avand ca obiect comiterea altor fapte de catre acelasi inculpat (detalii in http://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=7764).

Facem precizarea ca efectuarea urmaririi penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, activitate care nu poate, in nicio situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Mandat de arestare preventiva pentru Relu Fenechiu, acuzat de trafic de influenta. Fostul ministru se afla deja in arest
Mandat de arestare preventiva pentru Relu Fenechiu, acuzat de trafic de influenta. Fostul ministru se afla deja in arest

Problemele continua pentru fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, si Ion Krech, fostul director IT din Ministerul Justitiei. Cei doi au primit mandate de arestare preventiva pentru 30 de zile.

Relu Fenechiu si un fost director in Ministerul Justitiei, adusi la DNA Ploiesti pentru audieri. Ce acuzatii li se aduc
Relu Fenechiu si un fost director in Ministerul Justitiei, adusi la DNA Ploiesti pentru audieri. Ce acuzatii li se aduc

Fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, a fost adus joi la DNA Ploiesti de la Penitenciarul Vaslui. Anchetatorii il audiaza intr-un nou dosar pentru fapte de coruptie.

Relu Fenechiu, condamnat in dosarul
Relu Fenechiu, condamnat in dosarul "Transformatorul", a fost transferat de la Iasi la Penitenciarul Vaslui

Fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu si fratele acestuia, Lucian, condamnati la cinci ani de inchisoare in dosarul "Transformatorul", au fost transferati de la Penitenciarul Iasi la Penitenciarul Vaslui.

Recomandări
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat două decizii foarte importante pentru contribuabilii din România
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat două decizii foarte importante pentru contribuabilii din România

Ministrul Finanțelor Publice, Marcel Boloș, a anunțat, joi, că a luat două decizii foarte importante pentru contribuabilii din România.

Bătălia pentru Kursk: Cele două probleme care îi duc pe soldații lui Putin în ghearele morții, deși au un avantaj major
Bătălia pentru Kursk: Cele două probleme care îi duc pe soldații lui Putin în ghearele morții, deși au un avantaj major

Contraofensiva lansată de forțele lui Putin în regiunea rusă Kursk, care se află sub controlul armatei ucarinene, nu dă rezultatele așteptate de Moscova.

Record de migrație în 2023, în statele europene dezvoltate. Situația particulară a Germaniei
Record de migrație în 2023, în statele europene dezvoltate. Situația particulară a Germaniei

Un record al migrației în țările europene dezvoltate s-a înregistrat în 2023, 6,5 milioane de persoane în țările OCDE.