Reguli de construcție pentru cabane și pensiuni. Normele care vor fi impuse în stațiunile din Caraș-Severin
După ani de dezvoltare haotică, în stațiunile montane apar primele zone cu reguli clare de construcție.
Consiliul Județean Caraș-Severin a lansat în dezbatere publică un regulament prin care stabilește ce materiale se pot folosi pentru cabane și pensiuni, dar și ce arhitectură e permisă. Sunt propuse norme atât pentru culori, cât și pentru distanțele dintre clădiri.
Aflată la o altitudine de peste 1500 de metri altitudine, în Munții Țarcu, stațiunea Muntele Mic a început să fie tot mai căutată pentru cei 15 kilometri de domeniu schiabil. În ultimii ani, mai mulți investitori privați au reabilitat hoteluri și pensiuni și au construit un teleschi. Acum, autoritățile locale vor să stabilească reguli clare pentru viitoarele spații de cazare.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Romeo Dunca, președintele CJ Caraș-Severin: „Materialele de construit trebuie să fie cele care sunt potrivite cu mediul, cu peisagistica. Adică nu putem să venim cu construcţii cu tencuieli mov sau culoarea oului de raţă, şi, la fel, nu putem veni cu ferestre din termopan alb.”
Pensiunile și cabanele trebuie să fie eficiente energetic. Sunt norme pentru materialele de construcții care vor fi folosite, dar și pentru modul de construcție. Sunt stabilite reguli și pentru culori, nu sunt acceptate cele stridente, iar clădirile trebuie construite la distanță una de cealaltă, precum în stațiunile din străinătate.
Horaţiu Bună - administrator pârtie: „Ne uităm în Austria și vedem că toate clădirile de la munte sunt din lemn, sticlă, ar fi ok şi la noi. E normal ca fiecare pensiune să aibă arealul ei, să nu fie înghesuite una în alta.”
În stațiune sunt 550 de locuri de cazare. Ca să nu se aglomereze, Primăria are în plan să impună o limită de 2.000.
Cosmin Belci, primar Turnu Ruieni: „Suntem în situația de a ţine sub control din punct de vedere urbanistic, avem probleme de infrastructură, cale de acces nouă”
Există o singură cale de acces spre Muntele Mic, iar în weekenduri vin și 3 – 4.000 de turiști. Autoritățile au în plan și o parcare.
Sebastian Lungu – Salvamont Caraș-Severin: „Se parchează haotic, şi pe stânga, şi pe dreapta, şi nu are loc ambulanța când avem nevoie.”
Mioara, proprietar cabană „Regulamentul e foarte bun, pentru ca fiecare a construit aşa cum a vrut”
„E o idee foarte bună, să o și pună în practică”.
(...)
„O idee foarte bine concepută” spun turiștii.
Dacă proiectul aflat în dezbatere publică va fi aprobat, regulile se vor aplica în întreg județul.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: pensiuni, Caras Severin, muntele mic,
Dată publicare:
03-01-2022 13:21