"Regele Vinului" din Romania, arestat preventiv. Schema complexa prin care ar fi fraudat statul cu 600 de milioane de lei

Dată publicare: 19-10-2016 07:53
Dată actualizare: 22-10-2016 07:07


Asa-zisul "rege al vinului", George Ivanescu, actionar la compania de vinuri Murfatlar, a fost arestat preventiv marti seara in dosarul cu o frauda de proportii - aproximativ 600 de milioane de lei.

Alte sase persoane au ajuns in spatele gratiilor pentru 30 de zile, in timp ce trei suspecti au fost plasati in arest la domiciliu.

Unul dintre cei mai renumiti producatori de vinuri din Romania este in mijlocul unei investigatii DNA, dupa ce, sustin anchetatorii, cei care controleaza compania ar fi provocat insolventa afacerii in mod deliberat.

Oamenii de afaceri care controleaza cunoscuta companie Murfatlar ar fi provocat intentionat, spun procurorii anticoruptie, insolventa prin frauda.

Milioane de sticle cu vinuri produse de Murfatlar sau bauturi alcoolice ar fi plecat in ultimii ani de la producator la vanzare. In lantul de distributie erau introduse firme de intermediere, spun anchetatorii, controlate de suspecti. Dar, banii incasati de la clienti, care includeau accizele si TVA-ul, nu se mai intorceau in conturile producatorului, potrivit ANAF. Ar fi ajuns prin contracte fictive in conturile administratorilor, fara sa mai fie platite darile catre stat.

In aceasta posibila frauda de proportii, procurorii DNA vorbesc de spre un prejudiciu urias: de 132 de milioane de euro si il compara cu transe de imprumut platite de-a lungul anilor de Romania Bancii Mondiale si Fondului Monetar International.

Creierul acestei afaceri ar fi unul dintre actionari, George Ivanescu, asa-zisul rege al vinului.

 

 

Si partenerii lui de afaceri au fost retinuti, impreuna cu administratorul special al companiei. Dar si trei directori din Ministerul Finantelor, ANAF si Autoritatea Vamilor, care ar fi inchis ochii la presupusa frauda.

In total, zece persoane raspund acum pentru presupusa frauda de la Murfatlar.


VIDEO PROTVPLUS.RO