Refugiatii ar putea fi plasati in caminele de studenti: "Daca vin cu ganduri pasnice, se vor integra bine"
Pana cand Uniunea Europeana va decide cum va face fata valului urias de imigranti, Romania se pregateste sa-i primeasca. Strainii ar putea fi cazati in caminele studentesti.
Autoritatile au gasit pana acum locuri in complexul Leu, aproape de Palatul Cotroceni, si la Magurele, aproape de Institutul de Fizica Atomica si Inginerie Nucleara. Primii refugiati, cateva sute, sunt asteptati sa ajunga in luna noiembrie.
Romania are sase centre pentru refugiati, in care pot fi adapostiti doar 1750 de imigranti. Era de la sine inteles ca autoritatile sa-si pregateasca o varianta de fuga, daca va trebui sa primim 4.000 sau 6.000 de refugiati. O prima varianta o reprezinta caminele detinute de Ministerul Educatiei Nationale, cum sunt cele din aceasta zona a Bucurestiului.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cum s-a ajuns aici? Simplu, dupa ce Ministerul a cerut tuturor institutiilor de invatamant sa spuna cate locuri de cazare ar putea pune la dispozitia autoritatilor. Deocamdata, au raspuns doua universitati, amandoua din Bucuresti. Maximum 130 de imigranti si-ar gasi locul aici.
Mihnea Costoiu, rectorul Universitatii Politehnice Bucuresti: "Putem prelua numai 50 de imigranti, dar acestia nu vor fi amestecati cu studentii, ci cazati intr-un camin separat, pe care il putem renova intr-o luna."
Politehnica bucuresteana ofera jumatate dintr-un camin aflat in campusul Leul, iar Universitatea camere in caminul din Magurele.
Mircea Dumitru, rectorul Universitatii Bucuresti: "Capacitatea caminelor este mai mare in fiecare an decat solicitarile. Despre masa nu a fost vorba."
Asa arata caminele din Magurele, in care ar putea fi gazduiti refugiatii sirieni. In ele, sunt module de 2 camere in care pot locui 4 persoane, caci fiecare camera are cate 2 paturi. mobilierul a fost schimbat anul trecut, iar fiecare modul are baie proprie''
Reprezentantii Universitatii din Bucuresti spun ca sirienii pot fi vecini de palier cu studentii, daca nu-si exprima dorinta de a locui in cladiri separate.
Razvan Florea, masterand sisteme biotehnice: "Avem colegi straini din Libia, Irak, alte tari din Africa, sunt bine primiti refugiatii."
Luiza Rotaru, doctorand sisteme biotehnice: "Daca vin cu ganduri bune si sunt pasnici, se vor integra foarte bine printre noi studentii. Noi suntem pasnici si nu am avea nevoie de oameni violenti."
Viata langa un campus studentesc inseamna agitatie, galagie, aglomeratie. Daca refugiatii din Orient vor veni aici, se vor plimba alaturi de studenti si bucuresteni, vor manca alaturi de ei, vor face cumparaturi aici. Cu alte cuvinte, vor trai viata fiecarui locuitor al Capitalei.
Klaus Iohannis, presedintele Romaniei: "Nu este cazul sa reactionam isteric, cum, sigur, nu este cazul sa ne aratam latura xenofoba."
Presedintele Comisiei de Politica Externa confirma ca primii 2-300 de refugiati vor sosi in noiembrie in Romania. Urmatorii, pana la 1700, in lunile urmatoare. Germania cheltuieste pentru fiecare imigrant 1.000 de euro pe luna, iar in Romania, in afara de cazare, mancare, asistenta sanitara si sociala, un refugiat primeste mai putin de patru lei pe zi.
Sursa: Agerpres
Etichete: bucuresti, refugiati, Politehnica, camine,
Dată publicare:
08-09-2015 12:54