Referendumurile anunțate de Nicușor Dan, odată cu alegerile parlamentare: „cheltuielile se fac deja”
Referendumurile anunțate de Nicușor Dan ar putea avea loc o dată cu alegerile europarlamentare, pentru reducerea costurilor, își dorește Nicușor Dan, care are însă nevoie de acceptul consilierilor generali.
„Referendumul înseamnă vot; votul înseamnă cabine de vot, secţii de vot, birou electoral şi toate astea, iar atunci e absurd ca chestiunile acestea să nu fie lipite de nişte cheltuieli care se fac deja", a declarat primarul Capitalei, Nicușor Dan, luni seara, la Digi24, transmite Agerpres.
Primarul Capitalei a subliniat că trebuie să aibă acordul Consiliului General pentru a putea convoca referendumurile locale. Totodată, a precizat că un vot favorabil la aceste consultări „nu obligă" Parlamentul, dar va constitui „un instrument important de presiune".
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 46.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 10:00
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
„Nu primarul convoacă referendumul, ci Consiliul General, la propunerea primarului general. Deci, trebuie mai întâi să am un acord al Consiliului General pe această chestiune. Referendumul local nu obligă Parlamentul, dar dacă el trece, este un instrument important de presiune către Parlament. Al doilea referendum e foarte simplu: 'Doriţi ca primarul general să emită toate autorizaţiile de construire în oraş?' Aici e simplu. Pe chestiunea de împărţire a banilor, aici sunt mult mai multe variante şi nu vreau să avansez în propunerea lor, înainte să am discuţia cu Consiliul General, dar în esenţă e vorba ca Primăria Capitalei să aibă mai mulţi bani din buget", a spus Nicuşor Dan.
El a declarat că modul de împărţire a banilor, urbanismul şi spaţiile verzi urbane reprezintă nişte probleme pe care Bucureştiul le are în raport cu autorităţile centrale.
„Acum că am un mandat de la Bucureşti, am considerat că cel mai bun moment şi cel mai onest din partea mea - primar la al doilea mandat - este să tranşez aceste chestiuni în seara în care am cea mai mare vizibilitate, în seara în care am câştigat alegerile pentru al doilea mandat. Bucureştiul are un mare deficit de dezvoltare, dat de faptul că din bugetul său mare un procent foarte mare se duce către sectoare, iar atunci Primăria Capitalei nu poate să facă investiţii majore în transport public, în infrastructura de transport, în infrastructura de spitale, în infrastructura educaţională, pentru a face din Bucureşti un mare centru academic - asta este problema banilor. Problema de urbanism este că primarul general răspunde de trafic, dar autorizaţiile le dau primarii de sector şi, în plus, nu există nici controlul Inspectoratului de Stat în Construcţii, nici al prefectului aşa cum ar trebui să fie", a explicat Nicuşor Dan.
În ce priveşte spaţiile verzi, el a menţionat că a existat „o lungă dezbatere" privind codul urbanismului şi legea spaţiilor verzi urbane, dezbateri în cadrul cărora au fost pronunţate, în Parlament, „poziţii care sunt departe de interesul public".
„Evident că e o oportunitate pentru mine, preocupat de aceste chestiuni şi considerând că ele sunt importante pentru bucureşteni, să le aduc în dezbatere acum, înainte de aceste alegeri", a mai precizat Nicuşor Dan.
Sursa: Pro TV
Etichete: nicusor dan, primaria capitalei, referendum,
Dată publicare:
10-06-2024 21:32