Recursul lui Becali fata de neadmiterea contestatiei la executarea pedepsei cu inchisoare, respins
Recursul lui Gigi Becali fata de neadmiterea contestatiei la executarea pedepsei cu inchisoare a fost respins, luni, de Curtea de Apel Bucuresti, decizia instantei in acest caz fiind definitiva.
Curtea de Apel Bucuresti (CAB) a judecat recursul formulat de Becali la decizia Tribunalului Ilfov de respingere a contestatiei la executarea pedepsei cu inchisoare.
Finantatorul Stelei le-a spus judecatorilor ca nu il intereseaza solutia din dosarul in care contesta decizia Tribunalului Ilfov, aratand ca nu vrea sa mai fie adus in fata instantei.
"Cea mai mare rugaminte - ca admiteti, ca nu admiteti recursul - eu va rog sa nu mai dati un termen", a spus Becali.
Acesta a solicitat instantei sa il lase sa povesteasca "modul in care s-au desfasurat faptele". Presedintele completului de judecata i-a respins aceasta solicitare, amintindu-i ca este analizat recursul la decizia Tribunalului Ilfov, si nu fondul cauzei.
Motivul invocat de avocatul lui Becali in formularea constatia la executarea pedepsei a fost acela ca judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) care l-au condamnat in dosarul "schimbului de terenuri cu MApN" nu aveau acces la informatii clasificate.
"Niciunul dintre judecatorii care s-au ocupat de dosarul acesta nu au primit certificate de acces. Una este sa ceri si alta este sa primesti efectiv, ca sa fii un judecator competent legal sa judeci cauza lui Becali.(…) Becali - si nu numai el, ci orice cetatean din tara asta - nu are cum sa verifice procedurile pe care in secret conducerea ICCJ le realizeaza, impreuna cu Serviciile Secrete, cu ORNISS-ul (Oficiul Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat, n.r.), pentru verificarea unor judecatori care pot sau nu pot sa intre intr-un dosar cu informatii clasificate", a spus avocatul Catalin Dancu.
Avocatul a precizat ca dosarul privind schimbul de terenuri dintre Gigi Becali si MApN nu a fost desecretizat, neexistand niciun document in acest sens.
In 5 decembrie s-a judecat, la Tribunalul Bucuresti, contestatia lui Gigi Becali la executarea pedepsei, aceasta fiind respinsa ca "inadimisibila", intrucat a mai fost o data solutionata, de Tribunalul Ilfov, instanta competenta in acest caz. Dosarul a ajuns la Tribunalul Bucuresti pentru ca Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis ca aceasta instnata este competent sa judece contestatia.
Curtea de Apel Bucuresti a decis definitiv, in 26 noiembrie, ca Gigi Becali sa ramana cu sporul de sase luni aplicat la pedepsele de trei ani de inchisoare primite in dosarul "Valiza" si in cel privind schimbul de terenuri cu Ministerul Apararii Nationale.
Gigi Becali s-a plans atunci, in fata judecatorilor Curtii de Apel Bucuresti, de conditiile in care este transportat de la penitenciarul din Constanta la instanta din Bucuresti, aratand ca "plateste pretul celebritatii" si trebuie sa stea intr-o cuseta in duba, nu alaturi de ceilalti detinuti.
La finalul sedintei de judecata, Gigi Becali nu a mai fost dus la Penitenciarul Poarta Alba, din judetul Constanta, in care isi ispaseste pedeapsa, in conditiile in care pe adresa Administratiei Nationale a Penitenciarelor au venit alte trei citatii emise pe numele finantatorului FC Steaua, pentru a se prezenta in fata judecatorilor bucuresteni in dosare care au termene in 5, 9 si 11 decembrie, au declarat pentru MEDIAFAX surse din ANP.
Astfel, Gigi Becali a fost incarcerat la Penitenciarul Jilava, de unde va fi dus la instantele bucurestene la cele trei termene de judecata.
Potrivit surselor citate, ANP a decis ca Becali sa ramana la Penitenciarul Jilava pana la termenul din 11 decembrie, apoi sa fie dus inapoi la Penitenciarul Poarta Alba.
Gigi Becali a fost transferat, in 29 octombrie, de la Penitenciarul Jilava la Penitenciarul Poarta Alba din judetul Constanta, dupa ce Administratia Penitenciarelor a aprobat cererea acestuia.
Surse judiciare au declarat, sambata, pentru MEDIAFAX, ca dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a dispus definitiv, in 26 noiembrie, ca Gigi Becali sa ramana cu sporul de sase luni aplicat la condamnarile de trei ani de inchisoare primite in dosarul "Valiza" si in cel privind schimbul de terenuri cu Ministerul Apararii Nationale, s-a decis, in functie de mai multe criterii, printre care si durata pedepsei, ca finantatorul FC Steaua sa execute pedeapsa in regim semideschis.
Decizia a fost contestata de avocati la judecatorul delegat de la Penitenciarul Jilava, acestia cerand ca Gigi Becali sa execute pedeapsa in regim deschis.
Potrivit surselor citate, contestatia a fost admisa, Gigi Becali urmand sa execute pedeapsa in regim deschis, la Penitenciarul Poarta Alba, judetul Constanta.
Pavel Abraham, avocatul lui Gigi Becali, a declarat pentru MEDIAFAX ca a introdus la Comisia de supraveghere de la Penitenciarul Jilava o cerere de modificare a regimului de detentie, respectiv din semideschis in deschis. Avocatul a precizat ca respectiva comisie si, ulterior, judecatorul delegat au admis cererea, astfel ca, la acest moment, regimul de detentie al lui Gigi Becali este unul deschis.
Abraham a mentionat ca acest regim de detentie nu ii permite lui Becali sa mearga acasa, dar poate desfasura activitati in interesul penitenciarului, in afara unitatii. Avocatul a precizat ca Becali ar putea, spre exemplu, sa execute servicii de paza a detinutilor, in foisoarele inchisorii, sau chiar sa supravegheze detinutii iesiti la munca in afara penitenciarului.
In 20 mai, Gigi Becali a fost condamnat definitiv de instanta suprema la trei ani de inchisoare cu executare in dosarul schimbului de terenuri cu Ministerul Apararii Nationale (MApN). Alaturi de acesta au primit pedepse de cate doi ani de inchisoare cu executare fostul ministru al Apararii Victor Babiuc si fostul sef al Statului Major General Dumitru Cioflina. Cei trei au fost incarcerati in 20 mai la Penitenciarul Rahova, iar in 10 iunie au fost transferati la Penitenciarul Jilava.
Becali mai are doua condamnari definitive, dispuse anul acesta tot de instanta suprema, respectiv una de trei ani de inchisoare cu suspendare, in dosarul sechestrarii celor care i-au furat limuzina, si una de trei ani de inchisoare cu executare in dosarul "Valiza", pentru dare de mita si fals in inscrisuri sub semnatura privata.