Record negativ la numărul de șoferi prinși drogați la volan în 2023. Poliția crede că unii dintre ei sunt ajutați să scape
2023 a stabilit un record negativ la numărul de șoferi români prinși drogați la volan. Sunt peste 3.000, potrivit Poliției, care au fost testați pozitiv cu aparatele drugtest și confirmați apoi la INML.
După analiza cifrelor, reprezentanții poliției spun că au observat și un fenomen ciudat legat de testele fals pozitive. Ei susțin că au motive să creadă că unii șoferi drogați sunt ajutați de medicii legiști să scape.
Direcția Rutieră a Poliției Române anunță o creștere enormă a numărului de șoferi depistați drogați la volan. Doar în primele 10 luni ale anului au fost 3.222 de cazuri, cu peste 700 mai multe față de anul trecut. Recordul va fi însă mult mai mare după centralizarea datelor din luna noiembrie și decembrie, când aproape în fiecare weekend 50 de șoferi au picat testul antidrog.
Comisar-șef Valentin Ioniță, șeful Direcției Rutiere: „Facem demersuri permanente pentru a fi depistați însă gandiți-vă că aceste cifre arată doar ce a depistat Poliția”.
Ca sa combată consumul de droguri la volan, polițiștii au început să testeze mai mulți șoferi, însă după analiza datelor au apărut suspiciuni privind felul în care anumite laboratoare prelucrează probele biologice.
Georgian Drăgan, purtător de cuvânt IGPR: „Suceava și Neamț 65%, 67% confirmări din totalul testărilor, ambele județe merg pentru probe biologice la IML Iași. In Maramureș avem doar 50% testări confirmate de medicina legală, probele sunt analizate la IML Cluj Napoca. În alte județe, precum Vâlcea, am avut o rată de confirmare de peste 90%. În aceste cazuri probele au fost analizate la INML București”.
Reprezentanții poliției susțin că este vorba despre același tip de aparat drugtest și că în perioada următoare se vor lua anumite măsuri fără să precizeze și dacă au sesizat și organele de anchetă.
Canabisul este substanța pentru care cei mai mulți șoferi au căzut testul antidrog. Asta pentru că există părerea greșită ca acest drog nu este atât de periculos.
Radu Țincu, medic specialist în ATI și Toxicologie: „Dacă vom conduce sub influența canabisului, riscul de a produce un accident rutier crește semnificativ. Sunt chiar comparabile stările de euforie provocate de alcool și marijuana. Sunt persoane care la prima utilizare a canabisului pot suferi atacuri de panică, incapacitatea de a mai vedea cu acuratețe spațiul”.
Din păcate a crescut și numărul șoferilor depistați pozitiv la droguri periculoase, cum ar fi cocaina și heroina.
Radu Țincu, medic specialist în ATI și Toxicologie: „Cocaina este tot o substanță stimulatoare a sistemului nervos central, avem senzația că parcă nimic nu se întâmplă în jurul nostru care să ne incite și atunci apăsăm accelerația ca să compensăm cumva această trecere inutilă a timpului și a spațiului în jurul nostru. Heroina este mult mai periculoasă, are o toxicitate foarte mare, e un deprimant al sistemului nervos central. E posibil să ducă la un stop respirator”.
Și mai periculoase sunt drogurile sintetice care le pot provoca șoferilor inclusiv halucinații.