Recompensa primita de Iulian, romanul care a descoperit comoara lui Murad al II-lea
Unul dintre cele mai mari tezaure din Romania a fost descoperit intamplator de un arheolog amator.
Iulian Enache, un valcean de 30 de ani, angajat la o benzinarie, a dezgropat saptamana trecuta 54 de kilograme de monede din argint de pe vremea lui Mircea cel Batran.
Nu a pastrat nici macar una, ci le-a predat Muzeului National de Istorie. Miercuri, Iulian a fost premiat de Guvern cu 10.000 de euro.
Asprii din argint sunt monede batute pe vremea sultanului Murad al II-lea. Sunt din prima jumatate a secolului al XV-lea, cand Mircea cel Batran se lupta cu Danestii si Draculestii.
47.000 de astfel de monede a gasit Iulian la marginea unui drum intre comunele Golesti si Budesti, judetul Valcea.
Iulian Enache, arheolog amator: "Primul semnal avut a fost prima moneda gasita. Pe urma au urmat altele. Am ajuns pana la 150 de monezi adunate. Pe urma am ajuns la nucleul tezaurului, care a fost un soc pentru mine, efectiv. Inchipuiti-va un gol de pamant - plin cu monezi - intr-o forma sferica. Era sa-mi stea inima pur si simplu".
Ernest Oberlander, director general MNIR: "Este cel mai mare tezaur din Romania care a fost recuperat in intregime si se afla in custodia unei institutii publice. La vremea respectiva era o valoare considerabila, echivalentul a 1.300-1.500 de monede de aur, de ducati - suma cu care puteai sa cumperi cateva zeci de sate in Tara Romaneasca sau puteai sa angajezi o armata".
Astazi, monedele pot valora pana la jumatate de milion de euro. Iulian nu a pastrat nici macar una singura pentru el. Le-a curatat, apoi a anuntat Muzeul National de Istorie.
Iulian Enache: "Initial nu m-au crezut, a fost nevoie de al doilea telefon. Initial mi-a spus de ce nu merg cu ele pana la Bucuresti. Cam greu cu 50 de kilograme dupa mine...".
Iulian spune despre el ca nu cauta comori, ci lucruri ingropate. Cand nu lucreaza la benzinarie face parte dintr-o comunitate on-line de arheologi amatori. Nimeni n-a mai reusit insa pana acum sa descopere un asemena tezaur cu un detector pentru incepatori, de doar 300 de euro.
Iulian a fost premiat de Guvern. 45.000 de lei cash, primiti intr-un plic si o diploma. Mai are dreptul la 45% din valoarea comorii, odata ce aceasta va fi evaluata de specialisti.
Victor Ponta, prim ministru: "Lucrurile normale incep sa ni se para uimitoare, dar trebuie totusi sa le remarcam. A reusit sa se comporte normal. Sa se comporte conform legii si a bunului simt".
Monedele sunt acum la Muzeul de Istorie. Dupa ce vor fi numarate si evaluate, vor fi expuse public.