Recolta de cireșe, amenințată de stolurile de grauri. Fermierii au cumpărat „tunuri”
Afectate deja de vremea capricioasă, cireșele sunt distruse acum și de grauri.
Ca să alunge stolurile de păsări, unii fermierii au cumpărat mici tunuri pe care le-au amplasat între pomi și le-au programat să facă zgomot la un anumit interval de timp. Așa reușesc, spun ei, să salveze recolta de cireșe.
O livadă de cireşi din Aiud, întinsă pe patru hectare, este apărată mai nou cu tunul de grauri. Acesta produce un zgomot asemănător unei puşti şi sperie păsările care atacă foarte mult cireşii.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Aparatul poate fi cumpărat, fără autorizaţie specială, din magazinele pentru utilaje agricole. Costa 800 de lei, însă fermierii care vor să îl folosească trebuie să respecte nişte reguli, cum ar fi limita de decibeli şi distanţa faţă de zonele locuite. Şi, cel mai important, să se asigure că nici o persoană nu se va apropia de tun, astfel încât să fie rănită în cazul unei explozii.
Liliana Tomoioagă, directorul Stațiunii de Cercetare și Dezvoltare pentru Vinificație și Viticultură Blaj: „Deşi am avut dispozitive de protecţie pe soiurile timpurii, cam 20% din producţie a fost distrusă. În primul rând, atacă vârfurile şi cireşele foarte coapte”.
Aceeaşi situaţie este şi în judeţul Cluj.
Proprietar: „Problema cea mare este că nu doar le consumă, ci este şi o sursă de boli micotice la cireş. Dacă se infectează aceste fructe şi celelalte de lângă, sunt şanse mari să se infecteze şi să se compromită recolta”.
Dr. Lukacs Lehel, directorul Stațiunii de Cercetări Horticole USAMV Cluj: „Perioada de coacere a cireşelor se suprapune cu perioada de clocire şi au nevoie de un aport mai mare de hrană şi de energie. Atunci ataca şi livezile. Formează stoluri impresionante, de cinci sau șase mii de exemplare”.
Explicaţia este că omul a ocupat, prin agricultură, zonele în care trăiesc graurii.
Teodora Domșa, Societatea Ornitologică Română: „Prin creşterea suprafeţelor care sunt cultivate cu acelaşi lucru, în acest caz cireşele, care le plac foarte mult, va creşte şi numărul populaţiilor care se hrăneşte cu acel tip de hrană. Astfel ajunge să fie o problemă această specie, care este socială, circula în stoluri şi va produce pagube”.
Potrivit ornitologilor, pe teritoriul României trăiesc între trei și șase miloane de grauri.