Reacția unui turist german, când vede obiceiurile ciobanilor români: ”Minunată experiența”
Toamna se pregătește să își intre în drepturi, iar ciobanii din Mărginimea Sibiului coboară cu oile de la munte către case. Dar, înainte de a porni la drum, întind mese bogate la stână, cu brânză de burduf, smântână și unt făcut cu răbdare.
Acest obicei păstrat cu sfințenie a fost descoperit și de cei care au ajuns în weekend la muzeul în aer liber din Sibiu, unde ciobanii din Rășinari le-au arătat cum se prepară aceste bunătăți.
Curioșii s-au înfruptat din preparatele cu gust de copilărie și s-au declarat...cuceriți.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Brânza este apoi pitită în mămăliga fierbinte, care trebuie aşezată pe jarul încins ca să capete crustă. Tot din lapte de oaie se alege şi smântâna, din care, cu multă răbdare, se face untul.
Turiştii care au aflat aceste secrete chiar de la ciobani din Răshinari adunaţi la muzeul în aer liber din Sibiu spun că şi-au amintit de copilărie şi ca preparatele îi duc cu gândul la bunici.
Turist: "Gustul, un gust care te duce aşa mintea la bunica, cum îţi făcea acolo pe plită, cu gustul de fum şi de jar, foarte bun, delicios."
Turist german: "E minunat să văd cum se pregătesc astfel de preparate în modul tradiţional şi, pe deasupra, să le şi gust. Minunată experienţa asta! Pâine şi untul de casă, cu un pic de sare."
Reporter: Cum e meseria asta?
Vasiloiu Maniu, cioban din Rășinari: E foarte grea. Foarte grea, că tineretul nu vrea să o mai practice. Stai 24 de ore din 24 numai la oi, oaia nu stă singură dacă nu stai lângă ea. Plouă, ninge tu tebuie să stai lângă ele.
Reporter: De cât timp faceţi asta?
Vasiloiu Maniu, cioban din Rășinari: De când m-am născut aproape, de când am putut să muncesc.
Cosmin Călinescu, purtătorul de cuvânt al Muzeului Astra: "Vizitatorii învaţa cum să prepare bucatele tradiţionale, tot învaţă prin interactivitate elementul gastronomic prezent la stana românească."
Un bilet de intrare la muzeul în aer liber costa 25 de lei.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!