Reacția sucevenilor în carantină: "Am fost loviţi şi în mândria noastră"
În Suceava și în cele opt comune din zona roșie, aflată în carantină conform Ordonanței Militare 6, oamenii încearcă să se adapteze la situație.
Primarul orașului a făcut apel la calm, pe rețelele de socializare. Localnicii se tem însă că focarul de la Spitalul Județean e departe de a fi stins. Aici se află o treime dintre bolnavii depistați, la nivel național.
Parchetul Tribunalului Suceava a anunţat o anchetă extinsă - se investighează infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor, în formă agravantă.
Procurorii spun că există indicii ale unor erori atât din partea personalului medical, cât şi din partea celor de la Direcţia de Sănătate Publică. Mai exact, aceştia nu au respectat măsurile autorităţilor pentru prevenirea şi limitarea infectării cu noul coronavirus.
Anchetatorii mai precizează că spitalul a avut un număr limitat de teste, iar probele luate de la medici şi asistente au ajuns târziu în laboratoare.
Sunt vizaţi şi cei care nu au respectat izolarea sau perioada de carantină - de unde şi explozia de cazuri. Dar şi modul în care s-a făcut transferul celor COVID-19 pe secţia de infecţioase.
Reacția sucevenilor aflați în carantină
Între timp, în Suceava, oamenii caută să se adapteze.
Judeţul Suceava este împărţit în două zone. Una roşie, care include municipiul, plus opt comune limitrofe. Și una galbenă, pe post de perimetru-tampon, de protecţie, pentru a limita răspândirea virusului.
Deplasarea între localitățile din cele două perimetre este interzisă. Multe afaceri din oraş, care se bazau pe angajaţi aduşi din judeţ au de suferit.
Florin Gradinariu a investit într-o fabrică de mobilă. Nu a sistat activitatea, deşi aproape jumătate dintre salariaţi i-au rămas acasă, în noile condiţii.
Florin Grădinariu, antreprenor: "Sunt acasă, nu au mai putut intra, încercam să nu îngropăm afacerea"
Omul de afaceri Ştefan Mandachi locuieşte într-un sat din zona de carantină.
Ştefan Mandachi, antreprenor: "E plin de forţe de ordine, armata şi e foarte bine…"
Şi Petre Gherman este din Suceva, locuieşte în afara oraşului, tot în zona 1 aşa că i-a fost permis să meargă la serviciu, în centrul municipiului.
Petre Gherman: "Era lume de dimineaţă, oameni care se tot perindă"
În Suceava, oamenii sunt îngrijoraţi că au fost închişi într-un perimetru în care au un singur spital unde se feresc să meargă, după ce s-a întâmplat acolo.
Florin Gradinariu, antreprenor: "Ar trebui testasti toţi oamenii, aici ar trebui să existe testări masive, şi să ia autorităţile toate măsurile…"
Ştefan Mandachi, antreprenor: "Spitalul, acolo trebuie văzut, oamenii au teamă că dacă îi doare ceva şi ajung la spital se îmbolnăvesc cu coronavirus. Medicii de la Suceava trebuie încurajaţi, să nu îi mai facem vinovaţi că nu s-au testat, să îi sprijinim să îşi facă meseria."
Petre Gherman: "Nu mi-e teamă, dar sunt ingrijorat, pentru că dacă am o urgenţă, acolo ajung, şi sunt multi oameni din oraş care au o urgenţă, dar nu vor să meargă la spital. Aici noi am fost loviţi şi în mândria noastră, la Suceava bucovinenilor li se spune că sunt cei mai tari şi uite că ne-a lovit problema asta tare urâtă."
Suceava este prima zonă de carantină din România şi este un test real pentru autorităţi. Cu atât mai important este modul cum vor reuşi să gestioneze această situaţie, în condiţiile în care nu este exclus ca în viitor, să avem impuneri similare, de carantină şi în alte părţi ale ţării."
Firmele de transport feroviar nu mai au voie să vândă bilete pentru călători, pentru zona de carantină, iar accesul pe aeroportul din Suceava este permis doar pentru zboruri cu aeronave de stat, pentru transport marfă, umanitare și pentru asistență medicală de urgență. Consiliul Judeţean şi primarii trebuie să ia măsuri pentru aprovizionarea celor care nu se pot deplasa.
Decizia de instaurare a carantinei la Suceava a avut loc în contextul în care 3 din 10 pacienţi depistaţi pozitiv la nivel naţional provin de acolo, adică 28% din cei peste 2 mii de romani cu COVID.