Reacția poliției după OUG anti ride-sharing. Câți șoferi au fost sancționați
La câteva ore după intrarea în vigoare a controversatei ordonanțe împotriva aplicaţiilor de ride-sharing, Poliția Capitalei a precizat situația șoferilor sancționați.
Joi a intrat în vigoare Ordonanţa de Urgenţă care modifică legea taximetriei, aprobată de Executiv în luna martie.
Anunțul poliției privind sancțiunile acordate șoferilor
În cursul acestei zile, în Municipiul București, au fost sancționați 4 conducători auto care efectuau transport public de persoane contra cost în regim de închiriere, pentru nerespectarea prevederilor Legii 38/2003 privind transportul în regim taxi sau de închiriere:
-1 conducător auto, în vârstă de 34 de ani, care efectua transport public de persoane contra cost în regim de închiriere, transportând clientul pe raza Municipiului București, deși este autorizat să efectueze acest tip de transport pe raza altei localități din județului Ilfov, sancțiune prevăzută de art. 52 alin (2), lit. v și sancționată de art. 55 pct. 3), lit. a din Legea 38/2003 privind transportul în regim taxi sau de închiriere.
-3 conducători auto au fost sancţionaţi pentru efectuarea transportului public de persoane contra cost în regim de închiriere, fără a deține autorizație taxi valabilă sau copie conformă pentru transportul de persoane în regim de închiriere, sancțiune prevăzută de art. 7 alin (2) și sancționată de art. 55 pct. 3), lit. h din Legea 38/2003 privind transportul în regim taxi sau de închiriere.
În cazul ultimelor 3 sancțiuni, ca și măsura complementară s-a dispus suspendarea dreptului de utilizare a vehiculului pentru o perioadă de 6 luni, prin reținerea certificatului de înmatriculare și a plăcuțelor cu numărul de înmatriculare.
Ce prevede ordonanţa anti-aplicații
Ordonanţa anti-aplicații prevede că în situaţia în care un şofer de la aplicaţiile Uber, Bolt, Clever va fi prins transportând pasageri, va putea fi sancţionat de la prima abatere. Nu de la a doua, aşa cum se întâmpla până acum.
Sancţiunile sunt extrem de dure. Şoferii pot rămâne fără plăcuţele de înmatriculare pentru 6 luni şi plătesc o amendă de până la 50.000 de lei.
Reprezentanții aplicațiilor de ride-sharing spun că până acum au reușit să închirieze mașini pentru șoferii sancționați. În plus, i-au reprezentant în instanță cu avocați. Asta pentru că au fost cazuri izolate.
Când însă numărul acestor sancțiuni va creşte, este puțin probabil să-i mai poată ajuta, așa că șoferii din aplicații ar putea fi pe cont propriu
Reprezentanţii aplicațiilor se tem că taximetriştii vor organiza adevărate ambuscade pentru a-i prinde pe şoferii de Uber, Bolt sau Clever, pe care îi vor comanda chiar ei şi apoi vor chema poliţia.
Ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Daniel Suciu, a dat asigurări că ordonanţa nu este îndreptată împotriva companiei Uber, ci a pirateriei.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!