Cate din alimentele aduse in tara sunt verificate. Ce spun importatorii dupa ce au fost acuzati ca spala mezelurile cu otet
Afirmatia Ministrului Agriculturii, care a spus ca Romania este tara in care pestii ajung la consum cu viermi, iar mezelurile sunt spalate cu otet, starneste noi reactii.
''Nu contestam faptul ca mai exista scapari'', spun importatorii, ''dar ne-am pierde clientii, daca am vinde numai stricaciuni''. Pe de alta parte, autoritatile admit ca mai mult de jumatate din importuri trec neverificate si ca se fac analize pentru cel mult 3% dintre alimente.
Importatorii tin sa-i linisteasca pe consumatori.
Marian Cuzdriorianu: "E o minune de peste. Absolut tot pestele care vine din import congelat nu are niciun fel de problema."
Cu atat mai mult cu cat 82% din pestele consumat in tara vine din strainatate.
Marian Cuzdriorianu: "Sunt 60 de specii, cele mai populare si mai gustoase sunt din zona Oceanul Atlantic si din Marea Nordului. Ele sunt cu stampila ovala si omologate de Uniunea Europeana, nu au niciun fel de problema. Normele europene se refera la peste congelat, nu la cel proaspat. Pentru ca este un peste mai ieftin cel intreg, atunci populatia il prefera pt ca nu mai plateste 50% sau 100% in plus."
Reactiile patronatului vin in urma declaratiilor facute de ministrul agriculturii in ''Ziarul Financiar''.
Achim Irimescu: "Pentru Romania, ca e piata de mana a 10-a, nu se evicereaza si se aduce foarte ieftin. Viermii migreaza de pe vapor pana ajunge cel la refrigerat, migreaza in muschi, si asta e un peste contaminat."
Parazitologii confirma ca viermele anisakis se gaseste in merluciu, hering, macrou sardina , morun si in somon.
Ioan Liviu Mitrea, parazitolog USAMV: "Ajung in tubul digestiv unde pot fixa in stomac, in intestin, duoden. Produc inflamatii, procese mai grave - edeme, uneori ulceratii si apar gastrite duodenite."
Potrivit specialistilor pestele trebuie eviserat in primele 24 de ore dupa ce a fost pescuit pt ca altfel viermele anisakis intra in musculatura. Insa acest parazit poate fi distrus daca pestele este congelat la -22 de grade Celsius, sau daca este preparat la peste 80 de grade Celsius.
Si reprezentantii marilor retele comerciale s-au simtit lezati de acuzatiile ministrului agriculturii, care a spus ca pe rafturile lor ajung mezeluri expirate.
Florin Capatana, repezentant AMRC: ''Toate produsele comercializate de asociatia marilor retele comerciale pun la dispozita clientilor sai produse care sunt verificate de organele statului. Exista sisteme de retail care au medici veterinari care verifica la fiecare receptie toate produsele de origine animala''
Achim Irimescu: ''Aici este o piata in care lumea se orienteaza si aduce produsele care sunt la sfarsit de termen de valabilitate, poate si depasit. Se spala salamul in Romania, stiti bine, cu otet si uneori le baga in galantar, se schimba saramura la branza si se baga din nou la vanzare.''
Pe de alta parte Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara recunoaste ca nu poate verifica toate importurile. Probe si analize se fac la cel mult 3% dintre alimentele aduse din alte tari.
Sursa: Pro TV
Etichete: ministrul agriculturii, peste, produse expirate, achim irimescu,
Dată publicare:
01-04-2016 18:25