Reacția Euroins după ce ASF i-a retras autorizația. Compania acuză o preluare ostilă și vorbește de ”tâlhărie sistematică”

×
Codul embed a fost copiat

Compania-mamă a Euroins consideră decizia ASF de retragere a autorizației de funcționare drept o preluare ostilă a activelor celui mai mare asigurător auto din țară și denunță ”tâlhăria sistematică” de pe această piață.  

Eurohold Bulgaria, grupul care deține Euroins, a reacționat extrem de dur după anunțul ASF privind retragerea autorizației de funcționare.

Potrivit acesteia, raportul ASF face referire la situația de la data de 30 iunie 2022, cu prelungire la 30 septembrie 2022. Legat de 2023, ASF se referă numai la refuzarea acceptării reasigurării, fără a face nici o referire la intrarea în acționariat a BERD și a subscrierii de capital, acțiuni aprobate de ASF și ulterior dar neluate în calcul la solvabilitate.

Societatea de reasigurare a Eurohold EIG Re va păstra și proteja activele Euroins România ca urmare a acțiunilor ilegale ale autorității române de supraveghere financiară

Consiliul de administrație al ASF va trebui să își asume responsabilitatea pentru toate consecințele după acțiunile sale ilegale”, a anunțat vineri Eurohold.

Citește și
ASF
BERD a informat ASF şi Ministerul Finanțelor că face o analiză independentă la Euroins
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Compania bulgară acuză ASF de iresponsabilitate, prin aruncarea pieței RCA ”într-un adevărat dezastru”, pe fondul ”tâlhăriei sistematice” practicate de COTAR.

Referitor la decizia autorității române de supraveghere financiară ASF de a confisca Euroins România (parte a grupului de asigurări Euroins Insurance deținut de Eurohold Bulgaria) prin revocarea licenței de funcționare și deschiderea procedurii de faliment și numirea Fondului de Garantare a Asigurărilor (FGA) în calitate de administrator interimar al societății, considerăm aceasta ca fiind o preluare ostilă a activelor filialei din România, și ca atare conducerea holdingului informează următoarele:

Într-o nouă dovadă de iresponsabilitate, ASF, instituția care nu a reușit să oprească trei falimente din industria asigurărilor, a eșuat de această dată să înțeleagă un contract de reasigurare, aruncând piața asigurărilor RCA într-un adevărat dezastru: românii vor plăti RCA la prețuri indecente pentru a finanța incompetența autorităților și tâlhăria sistematică practicată de COTAR”, susține Eurohold.

Conform companiei bulgare, ”această decizie confirmă intenția de manipulare a pieței asigurărilor și caracterul premeditat al acțiunilor instituției de supraveghere, după ce a aprobat în ultimele două luni participarea unei bănci de prestigiu precum BERD în calitate de acționar al Euroins și, în același timp, a aprobat subscrierea de capital care demonstrează solvabilitatea și stabilitatea poziției financiare a Euroins, acțiuni neregăsite în sinteza care stă la baza deciziei ASF, care a venit înaintea Raportului solicitat de BERD și înaintea rezultatelor analizei EIOPA.

Conducerea Eurohold va demara procesul de contestare a deciziei privind procedura de faliment”.

”ASF poartă întreaga responsabilitate pentru toate consecințele negative”

Conducerea Eurohold si EIG Re consideră această măsură abuzivă, absolut iresponsabilă, mai ales în situația actuala a pieței de asigurări din Romania, și în contradicție cu bunele practici europene.

Decizia consiliului de administrație ASF ignoră contractul de reasigurare al Euroins România cu EIG Re, societatea de reasigurare a grupului, și nu ia în considerare situația financiară a reasiguratorului în sine.

În plus, consiliul de administrație al ASF a adoptat o decizie care nu ține cont de poziția autorității de reglementare financiară bulgară (FSC), care este principalul organism de supraveghere în cazul EIG Re. Acest lucru încalcă direct legislația europeană și ar putea genera consecințe și măsuri dure la nivel internațional.

În plus, decizia consiliului de administrație al ASF nu are în vedere auditul în curs de desfășurare al EIOPA și al BERD în Euroins România, după ce societatea din România a semnalat ambelor instituții acțiunile abuzive ale angajaților departamentului de asigurări al ASF derulate anterior.

Decizia abuzivă a consiliului ASF a provocat activarea art. 26 din contractul de reasigurare semnat de Euroins România și EIG Re, care prevede că în cazul unor acțiuni abuzive și amenințări împotriva companiei din partea terților, inclusiv suspendarea abuzivă sau revocarea licenței sale de către autoritatea de reglementare, EIG Re are dreptul de a se retrage din contractul cu Euroins România și de a păstra integral prima de volum subscrisă a societății românești, fără nicio obligație față de creanțele și riscul aferent unității românești. Astfel, ASF a provocat rezilierea contractului de reasigurare al Euroins Romania cu EIG Re.

Ca urmare a potențialelor măsuri abuzive, consiliul ASF poartă întreaga responsabilitate pentru toate consecințele negative, inclusiv pentru plata daunelor.

Conducerea Eurohold a avertizat deja de mai multe ori că a avut loc un atac organizat împotriva Euroins România și încercări de preluare ostilă a activelor sale susținute de angajați ai autorității de supraveghere a asigurărilor din cadrul autorității locale de reglementare financiară. Din păcate, evenimentele derulate au dovedit acest scenariu și au confirmat intențiile ostile ale acestui grup organizat. Și mai mult din păcate, acțiunile lor au părut să fi indus în eroare consiliul ASF, indiferent de cât de negativ ar fi impactul asupra întregii piețe de asigurări din România și de pierderile care ar fi trecute în sarcina cetățenilor și consumatorilor români.

Conducerea Eurohold consideră că toți acești pași ai autorității de reglementare sunt total iresponsabili ținând cont de explozia prețurilor polițelor de asigurare RCA, declanșată de acțiunile acelorași oameni din departamentul de asigurări al ASF care au atacat Euroins România, având în vedere și riscul de destabilizare a întregii pieţe de asigurări din România.

Mai mult, plafonarea valorii primelor RCA va plasa România în poziția de fi trecută în procedura de infringement din partea Uniunii Europene și va duce inevitabil la creșteri uriașe ale prețurilor RCA, în detrimentul întregii populații”, a mai transmis Eurohold Bulgaria.

Și Euroins România a transmis o reacție după decizia ASF, prin CEO-ul Tanja Blatnik. Asigurătorul folosește un ton mult mai precaut față de compani-mamă.

Euroins România este surprinsă de decizia Autorității de Supraveghere Financiară, care afectează milioane de români.

Surpriza vine din faptul că ASF ignoră două audituri independente, aflate în curs de desfășurare, din partea BERD și a Autorității Europene de Reglementare EIOPA.

Aceste audituri se vor încheia la sfârșitul lunii martie, însă ASF a decis să le ignore, deși a fost informată în detaliu.

În acest moment, identificăm toate mijloacele legale în România și în alte jurisdicții, pentru a contesta această decizie și, implicit, pentru a apăra interesele financiare ale clienților noștri și a asigura stabilitatea financiară a pieței.

Autoritatea de Supraveghere Financiară nici măcar nu a răspuns în mod oficial raportului nostru, în care am sesizat toate încălcările legislației românești și europene, pe care le-a comis echipa sa de audit, în raportul emis pe 2 februarie”, a transmis Euroins România.

Autoritatea de reglementare, fără a ține cont de nicio bună practică stabilită în Uniunea Europeană, a ales să comunice joi seară, prin scurgere de informații către mass-media, înainte de orice comunicare oficială, în loc să stabilească o discuție profesională solidă cu conducerea Euroins și cu acționarii săi internaționali.

În prezent, luăm toate măsurile legale necesare pentru a proteja locurile de muncă ale celor 570 de angajați, relațiile excelente cu partenerii, interesele clienților, precum și investițiile acționarilor noștri și, în cele din urmă, stabilitatea pieței financiare”, a precizat compania.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Reacția Euroins la informațiile că ar putea intra în faliment. Ce spune compania despre litigiile privind dosarele de daună
Reacția Euroins la informațiile că ar putea intra în faliment. Ce spune compania despre litigiile privind dosarele de daună

Eurohold Bulgaria AD, proprietarul Euroins Insurance Group AD (EIG), reacționează după ce compania a fost acuzată că a ignorat dosare de daună, iar recent au apărut informații că ar putea avea soarta City Insurance, care a intrat în faliment.

BERD a informat ASF şi Ministerul Finanțelor că face o analiză independentă la Euroins
BERD a informat ASF şi Ministerul Finanțelor că face o analiză independentă la Euroins

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a angajat o companie globală de consultanţă pentru a realiza rapid, până la finele lunii martie, o analiză actuarială independentă a contractelor de reasigurare încheiate de Euroins.

După falimentul „City Insurance”, apar noi probleme pe piața polițelor auto. De ce a fost amendat cel mai mare asigurator RCA
După falimentul „City Insurance”, apar noi probleme pe piața polițelor auto. De ce a fost amendat cel mai mare asigurator RCA

După falimentul City Insurance, problemele continuă pe piața polițelor auto obligatorii. Inspectorii de la Autoritatea de Supraveghere Financiară au amendat Euroins, cel mai mare asigurator RCA, cu peste 300 de mii de lei, doar în luna decembrie.

City Insurance și Euroins au fost amendate pentru întârzierea plății despăgubirilor
City Insurance și Euroins au fost amendate pentru întârzierea plății despăgubirilor

Apar și primele amenzi în cazul firmelor de asigurări depistate cu nereguli.

Lista neagra a companiilor de asigurari. Polite RCA false, reparatii cu piese second-hand, masini evaluate dupa ureche
Lista neagra a companiilor de asigurari. Polite RCA false, reparatii cu piese second-hand, masini evaluate dupa ureche

Autoritatea de Supraveghere Financiara a facut publice cifrele privind plangerile la adresa companiilor de asigurari inregistrate in prima jumatate a anului 2015.
 

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.