Reacția Guvernului după anunțul că 500.000 de pakistanezi vor veni în România

18-04-2019 19:05


Autoritățile române potolesc entuziasmul celor din Pakistan, care anunțau miercuri că sunt pregătite să trimită o jumătate de milion de muncitori în România, până anul viitor.

Doar 20.000 de angajați din afara Uniunii Europene sunt autorizați în acest moment să vină la noi, precizează Ministerul de Externe. Iar anul acesta, angajatorii români au depus cereri doar pentru 6.000. După aceste precizări, Guvernul pakistanez a modificat comunicatul de presă.

Momentan, doar 28 de pakistanezi lucrează în România. Printre ei şi Ali Shah. Locuieşte de 11 ani la noi şi s-a căsătorit cu o româncă.

Ali Shah: „Cea mai bună modalitate să te adaptezi într-un loc nou este fie să înveţi limba, fie să adopţi cultura. Dacă autorităţile române aduc un număr mare de angajaţi din Pakistan, sunt atât de multe probleme pentru a adapta noii oameni, e o nouă cultură, o nouă limbă, viaţa e total diferită aici. Dacă autorităţile nu sunt pregătite foarte bine, problemele pot fi mari.”

Ana Ludușan, președinte al Ligii Apărării Drepturilor Omului, filiala Cluj: „Dacă vin la muncă şi substituie deficitul nostru de forţă de muncă din România, e ok. Migraţia nu poate fi oprită, poate să fie foarte benefică, dar ea trebuie să fie controlată. Migraţia controlată e benefică, migraţia necontrolată nu e benefică.”

Ministerul pentru Diaspora din Pakistan anunţa recent, într-un comunicat de presă, că a acceptat să trimită 500.000 angajaţi pakistanezi în România până în 2020. Totul după o discuţie a oficialilor pakistanezi cu ambasadorul român la Islamabad, Niculaie Goia, despre criză de angajaţi de pe piaţa muncii de aici. Guvernul României vine cu precizări.

Reacția Guvernului României

 

Nelu Barbu, purtătorul de cuvânt al Guvernului:În cadrul acelei întrevederi între ambasadorul României în Pakistan şi asistentul special al premierului din Pakistan pentru diaspora NU s-a vorbit despre stabilirea unor cote sau cifre cu privire la un eventual transfer de forţă de muncă din Pakistan şi nici despre vreun plan concret de acţiune în acest sens. ”

Joi, comunicatul guvernului pakistanez a fost actualizat. Potrivit documentului, „diplomatul român a spus totuşi că România are potenţialul să primească un milion de angajaţi din toată lumea. Ar fi nevoie de mii de şoferi, dar şi medici, ingineri, constructori şi IT-iști.”

În replică, ministrul Muncii spune că acum pot veni doar 20.000 de angajaţi din afara Uniunii Europene.

Marius Budai, ministrul Muncii: „Dacă piaţa o solicită, cu siguranţă acest contingent va fi majorat. Piaţa deocamdată a cerut aprobare pentru 6.000 de lucrări. Dar sub nicio formă nu avem un contingent aprobat de 500.000 de persoane. Şi mai ales pentru o ţară anume.”

În total, la sfârşitul anului trecut erau în România 22.000 de angajaţi din afara Uniunii Europene. Dintre cei care au ajuns aici anul acesta, cei mai mulţi sunt din Vietnam, India şi Nepal.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

VIDEO PROTVPLUS.RO