Războiul de la graniță ține în alertă Armata Română. Structurile de elită au început antrenamente intense
Cu un război tot mai complex la graniță, Armata Română își pregătește intens structurile de elită.
Singurul Batalion de Parașutiști din țară își întărește, alături de aliații din NATO, capacitatea de a executa misiuni în spatele liniilor inamice. Antrenamentele intensive prevăd salturi atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte.
Singurul Batalion de Parașutiști din Armata României a fost creat atât pentru misiuni de recunoaștere, cât și pentru operații tactice speciale.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Lt. Col. George Miron, comandantul Batalionului 495 Parașutiști: „Batalionul de Parașutiști acoperă manevra pe verticală, execută în operație, respectiv infiltrarea în dispozitivul inamicului sau în zona de contact pe aeronave de transport. Executarea parașutării de masă pe mai multe valuri”.
În ultimele luni, parașutișii au participat la numeroase misiuni de pregătire alături de forțele NATO. Aliații s-au arătat încântați de echipamentul românilor, în primul rând de parașută.
Dănuț Ostafe, șeful Statului Major al Batalionului 495: „Este foarte ușor manevrabilă și răspunde la comenzi foarte bine, cât și oferă o siguranță și o stabilitate în aer, astfel încât parașutistul să aibă o aterizare perfectă, astfel încât să evite orice rănire a parașutistului”.
De la începutul anului și până acum au la activ aproape 2.000 de salturi. Cu mult mai mult decât au făcut-o în urmă cu cinci ani, ceea ce face ca fiecare parașutist infanterist să zboare și să sară cu parașuta de două ori mai mult decât o făcea în anii trecuți.
Puțini candidați ajung în final să primească vestita beretă vișinie și numai după mii de ore de pregătire dură și salturi de la înălțimi amețitoare.
Caporal Alin Ciotârnae, parașutist Batalionul 495: „Dacă trebuie să ne parașutăm în spatele liniei inamicului va trebui să deschidem la o altitudine mai mare, să pilotăm parașuta, aterizăm, ascundem parașuta și ne luăm echipamentul, armamentul și la luptă”.
Cei mai buni parașutiști sunt recrutați de Forțele pentru Operații Speciale.