Rata de infectare a trecut de 3 în Capitală. Vor fi impuse noi restricții: ”Am intrat să-mi iau o mască. Din pescărie? Da!”
Cu o incidență de 3,3 cazuri la mia de locuitori, Capitala intră în scenariul roșu. Accesul în restaurante, teatre, cinematografe, săli de sport ori la nunți și botezuri va fi făcut doar în baza certificatului verde.
Este documentul care atestă că titularul a fost vaccinat, testat, ori a trecut prin boală de curând și are anticorpi. Măsurile vor intra în vigoare după ce Comitetul pentru situații de urgență al municipiului București le va aproba oficial.
În Centrul Vechi al Capitalei oamenii au fost deja anunțați că Bucureștiul se pregătește de restricții.
Restaurantele și cafenelele vor putea funcționa la capacitate maximă între orele 5 dimineața și 2 noaptea, însă clienții vor prezenta la intrare certificatul verde, care atestă vaccinarea, testarea sau trecerea prin boală.
Același document va fi valabil și în cazul concertelor sau evenimentelor publice ori private, precum nunțile sau botezurile, dacă incidența este cuprinsă între 3 și 6 cazuri la mia de locuitori.
”Izabela Ioniță, managerul unui restaurant: Am descărcat acea aplicație care urmează să scaneze codurile de pe certificatul verde. Așteptăm acum cu mare interes vești din partea autorităților dacă oamenii de exemplu nu vor veni cu certificatul verde și vor veni cu dovada vaccinării pe hârtie sau cu dovada faptului că și-au făcut testul, pe hârtie. Trebuie să fim cumva ajutați de către autorități și să ne ofere mai multe informații.
Reporter: Cine va face verificările?
Izabela Ioniță: În principiu, tot personalul nostru este instruit pe treaba asta și cu toții avem aplicația descărcată pe telefon, până când vedem exact cât durează procedura în sine, dacă va dura poate foarte mult și le va lua din timp ospătarilor noștri, automat va trebui să angajăm o persoană care să facă lucrul acesta".
Reguli pentru accesul în localuri, cinematografe și săli
Aceleași reguli se vor aplica și pentru restaurantele din hoteluri, însă acolo vor fi primite doar persoanele cazate. În schimb, în cinematografe, la o incidență de 3 cazuri la mia de locuitori, cum este și cazul Capitalei, sălile se vor umple în proporție de 70 la sută și toți clienții vor purta măști de protecție.
”Ioana Ionescu, directorul de marketing al unui lanț de cinematografe: Folosim aplicația din noua hotărâre - CHECK DCC - pe care o urcăm pe telefoanele mobile. Colegii mei scanând codul QR al certificatelor.
Reporter: Există vreo posibilitate să se legitimeze persoanele care vin aici sau să depistați anumite fraude?
Ioana Ionescu: Din păcate, nu, în acest moment legislația nu ne permite să verificăm identitatea vizitatorilor noștri".
La o incidență de 3 la mia de locuitori se impune prezentarea certificatului verde și în sălile de sport ce au piscină și este permisă o capacitate maximă de 50%. Iar când rata de infectare trece de 4, și sălile de fitness fără piscină trebuie să le ceară abonaților certificatul digital și să le asigure fiecăruia un spațiu de 7 metri pătrați.
Raluca Roșca, managerul unui lanț de săli de fitness: "În momentul în care oricare din membrii noștri vor veni și își vor face procedura de check-in în sală se va scana acel QR cod care e certificat și validat de site-urile de profil și ulterior acesta se va salva cu acordul membrului în contul de profil. Atenție! Nu vom reține niciun fel de info ce intră în incidența datelor cu caracter personal, cum ar fi CNP".
Doar pentru copiii până în 6 ani nu trebuie test PCR
Nu se știe deocamdată cum vor putea intra în restaurante, teatre și cinematografe copiii care au între 6 și 12 ani. Pentru că nu pot fi vaccinați, ar trebui testați de fiecare dată. Cert este că autoritățile vor verifica dacă agenții economici respectă legea și verifică toate certificatele verzi.
Daniel Rășică, șeful Poliției Locale București: "Prin sondaj, unde avem semnalări de la cetățeni prin 112 sau telefoanele verzi care există atât la PMB cât și la polițiile locale de sector ne vom deplasa pentru a da pe cât posibil în funcție și de numărul de angajați să verificăm aspectele semnalate".
În Afumați, localitate cu incidența trecută de 6 la mia de locuitori, polițiștii au verificat dacă sunt respectate regulile sanitare.
"De ce nu purtați mască de protecție? Știți ce înseamnă asta: amendă".
"Să îi oblig eu să poarte masc? Când intră câte 6 eu îmi iau înjurături - sunt o singură femeie".
" - Am vrut să intru să îmi iau o mască, de asta am intrat.
- Din magazinul de pescărie?
- Da.
- Și chiar atunci au intrat polițiștii în magazin.
- Da
- Ce amendă ai primit?
- 500 de lei".
Doar pentru copiii de până la 6 ani părinții nu trebuie să prezinte rezultatul negativ al unui test PCR sau antigen.
Ce măsuri de restricție se vor aplica
Iată ce măsuri se aplică după ce rata de infectare trece de 3 la mia de locuitori:
-Obligativitatea purtării măştii de protecţie în spaţiile publice, pieţe, târguri, bâlciuri, talciocuri, staţii pentru transportul în comun, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă, precum şi pe o rază de 50 metri în jurul unităţilor de învăţământ.
-Se interzic activităţile recreative şi sportive desfăşurate în aer liber, cu excepţia celor care se desfăşoară cu participarea a cel mult 10 persoane care nu locuiesc împreună.
Activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare, precum şi la terasele acestora este permisă doar pentru persoanele cazate în cadrul acestorar.
-Restaurantele şi cafenele aflate în interiorul clădirilor, precum şi terasele pot fi ocupate până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului şi numai în intervalul orar 5,00-2,00, iar activitatea în baruri, cluburi şi discoteci este permisă fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului, în acelaşi interval orar. Clienţii vor trebui să facă dovada vaccinării împotriva COVID sau să prezinte rezultat negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 48 de ore. Va fi, totodată, permis şi accesul persoanelor care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.
-Este permisă organizarea şi desfăşurarea activităţii în cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte sunt permise cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului şi cu purtarea măştii de protecţie şi organizarea şi desfăşurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale, cu participarea a cel mult 1.000 de spectatori şi cu purtarea măştii de protecţie, care vor face dovada vaccinării, a unui test negativ ori care au trecut prin boală.
- Se permite organizarea de evenimente private (nunţi, botezuri) cu un număr de participanţi de maximum 200 de persoane în interior şi cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 2 mp pentru fiecare persoane.
- Este permisă activitatea în săli de sport şi/sau fitness, fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului, cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 7 mp de persoană, şi activitatea în locurile de joacă pentru copii în spaţii închise, fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului şi numai în intervalul orar 5:00-24:00.