Raport INSP: Tulpina britanică mai agresivă, răspândită în jumătate din țară. 164 de cazuri confirmate
Varianta britanică de SARS-CoV-2, mult mai contagioasă, circulă deja în jumătate din județele României și există o probabilitate mare de a cuprinde întreg teritoriul României în viitorul apropiat, arată un raport realizat de INSP.
în România au fost confirmate până acum 164 de cazuri cu tulpina britanică. Institutul National de Sănătate Publică a publicat luni o analiză a primelor 136.
Dintre acestea, 80 sunt din Capitală, 11 din Timiș, 9 din Cluj, 5 din Suceava, iar celelalte în alte județe. În total, virusul mutant a fost identificat în 21 de județe din România.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ceea ce înseamnă, spun specialiștii, sunt șanse mari să se răspândească în curând pe tot teritoriul tarii.
Conform INSP, în 57% dintre cazurile analizate nu s-a menționat nicio legătură epidemiologică, adică oamenii nu știu de unde au luat virusul. Doar 5 dintre cei depistați au călătorit în Marea Britanie.
Raportul INSP arată și că cele mai multe cazuri confirmate s-au înregistrat la grupa de vârstă 45-54 ani.
Concluzia celor de la INSP este clară: trebuie făcută secventierea probelor și rezultatele raportate cât mai repede către autorități. Doar așa se pot face anchetele epidemiologice și se poate stopa răspândirea virusului mutant.
Vobim de tulpina care se răspândește mult mai ușor și, conform ultimelor date din UK, aceasta produce forme severe de boală în cazul persoanelor în vârstă.
Adriana Pistol, director CNCSBT: „E firesc să ne așteptăm la o creștere a numărului de cazuri, recomadam o secventiere chiar și după a 2 a doza de vaccin...trebuie să verificăm și tulpinile din Africa și Brazilia''
Distribuția cazurilor pe județe:
Argeș (2), mun.București (80), Bihor (1), Brăila (1), Botoșani (4), Caraș-Severin (2), Cluj (9), Constanța (1), Covasna (1), Galați (2), Giurgiu (1), Gorj (2), Hunedoara (1), Ilfov (5), Mureș (1), Prahova (1), Suceava (5), Timiș (11), Vâlcea (4), Vrancea (1), Vaslui (1).
„Faptul că pentru jumătate dintre județe, provenind din toate regiunile țării, există evidențe de existență a cazurilor confirmate cu varianta B.1.1.7, denotă o răspândire extinsă și o
probabilitate mare de a cuprinde întreg teritoriul țării în viitorul apropiat”, arată raportul Institutului Național de Sănătate Publică.
Distribuția azurilor pe grupe de vârstă
Cele mai multe cazuri confirmate s-au înregistrat la grupa de vârstă 45-54 ani. Marea majoritate a cazurilor (95,6%) au avut vârsta mai mare de 25 de ani.
Au fost înregistrate 2 cazuri cu vârsta sub 1 an, ambii copii provenind din focare familiale de COVID-19.
„Referitor la distribuția pe grupe de vârstă și sexe, se observă un număr evident mai mare de cazuri la sexul masculin la 55-64 de ani, respectiv la sexul feminin la 25-34 de ani. Prin aceasta nu se poate concluziona că varianta B.1.1.7 este mai
frecventă la bărbații din grupa de vârstă 55-64 de ani, respectiv la femeile din grupa de vârstă 25-34 de ani, ci doar că acestea sunt datele valabile pentru grupul de cazuri analizat, cazuri care
nu provin dintr-un screening sistematic”, mai arată raportul INSP.
Cum s-a răspândit noua tulpină în România
În urma anchetelor epidemiologice realizate, direcțiile de sănătate publică nu au menționat nicio legătură epidemiologică identificată pentru 77 de cazuri (57% ).
Călătoria în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord a fost menționată pentru numai 5 cazuri (4%).
Pe de altă parte, 49 (36%) au avut contact cu cazuri confirmate cu noua variantă B.1.1.7 și au fost parte componentă a unor focare familiale sau de colectivitate.
Un caz a fost încadrat ca infecție asociată asistenței medicale (IAAM), locul probabil al transmiterii fiind spitalul.
Pentru 2 cazuri contactul probabil a avut loc în familie, respectiv la locul de muncă (sursa probabilă nu fusese investigată prin secvențiere).
De la 2 cazuri nu au putut fi obținute informații din cauza refuzului, respectiv a imposibilității contactării telefonice a persoanei.
„Proporția cea mai mare fiind a cazurilor la care nu a putut fi identificată nicio legătură epidemiologică, acest fapt denotă circulația deja intensă a variantei B.1.1.7 a SARS-CoV-2 în
comunitate”, potrivit raportului INSP.
Concluzia studiului
În urma studiului, INSP a ajuns la concluzia că „sunt necesare eforturi conjugate pentru realizarea secvențierilor și comunicarea rezultatelor la DSP și CNSCBT cât mai curând după finalizarea investigațiilor de laborator, în vederea realizării rapide a anchetelor epidemiologice și a instituirii măsurilor necesare față de cazuri și contacți, având în vedere transmisibilitatea crescută a acestei variante și, conform ultimelor evidențe sosite dn UK, severitatea mai mare a bolii pe care o generează la vârstnici”.
De asemenea, INSP avertizează asupra riscului de a pătrunde în România şi alte noi tulpini. ”Devine evidentă necesitatea realizării de secvenţieri ale căror rezultate să fie comunicate în timp cât mai scurt, pentru declanşarea rapidă a investigaţiei epidemiologice”, au transmis specialiştii.
Aceştia atrag atenţia că ”ridicarea prematură a măsurilor va duce la o creştere rapidă a ratelor de incidenţă, a numărului de cazuri severe şi a mortalităţii”.
Sursa citată menţionează cele 3 variante care produc îngrijorare în prezent:
- VOC 202012/01 (B.1.1.7) care a fost identificată pentru prima dată ca fiind îngrijorătoare în sudul Regatului Unit (Marea Britanie) în decembrie 2020, iar prima probă în care a putut fi identificată a fost confirmată cu COVID-19 în septembrie 2020;
- 501Y.V2 (B.1.351) care a fost identificată pentru prima dată în Africa de Sud, în decembrie 2020;
- P.1 identificată iniţial doar în Brazilia.